Anmeldelse
Fabian Nury har endnu engang skrevet et vedkommende drama frem af den europæiske fortid, denne gang loyalt illustreret af Bonhomme.
Den franske tegneserie-forfatter Fabian Nury har excelleret i historiske tegneseriedramatiseringer. Mest bemærkelsesværdigt med den fremragende Der var engang i Frankrig om en jødisk gangster i det nazi-besatte Frankrig, samt Stalins død, der blev filmatiseret af den ligeledes fremragende Armando “Veep” Ianucci for en håndfuld år siden. Katanga om Congos selvstændiggørelse og likvideringen af landets første folkevalgte præsident Patrice Lumumba var det på papiret måske lovende af Nurys projekter og af samme grund nok også det mest skuffende – for meget standardaction og for lidt historiens vingesus.
Omvendt er Carlota på papiret det mest uinteressante. Titlen er navnet på den prinsesse af Belgien (og søster til den onde Leopold med Belgisk Congo), der var så uheldig at falde for ærkehertugen af Østrig-Ungarn og i 1857 gifte sig med ham trods bejlen fra den portugisiske tronfølger. Ærkehertug Maximillian er ganske vist en dannet og følsom mand, men også lidt af et skvat, der giver op, hvis tingene ikke lige lykkes for ham med det samme. Han er vicekonge af Lombardiet-Venetien, da den italienske lydstat bliver fravristet habsburgerne af franskstøttede oprørere, og isolerer sig efterfølgende skamfuldt fra omverdenen (og sin hustru) på sit venetianske palads, når han da ikke lige drukner sine sorger i vin og kvinder på billige bordeller.
Det ser umiddelbart ud til at være en enestående mulighed for Maximillian for at genrejse sit navn og omdømme, da Napoleon d. 3. (som blev væltet i 1870 af Bismarcks krigsmaskine og overlod Paris til kommunarderne fra Tardis Folkets røst) tilbyder ham tjansen som kejser af Mexico. Den tidligere spanske koloni er martret af borgerkrig og modsætninger mellem europæere og den oprindelige befolkning. Carlota tilskynder sin mand til at gribe chancen, men hans storebror, den østrig-ungarnske kejser Franz-Joseph (der startede 1. verdenskrig og så det habsburgske imperium opløse sig), griber desværre også chancen for at gøre ærkehertugen arveløs med grundlag i en gammel og glemt paragraf i tronfølgeloven. Så parret tager turen over Atlanten med alle broer brændt bag sig.
Maximillian har dog ikke lagt sin opgivende natur bag sig, så da han efter et par velmenende forsøg på at forbedre forholdene i det enorme og utilgivende land har gjort sig uvenner med kirken, hæren og aristokratiet, forskanser han sig selvfølgelig i en afsides villa med en gammel drukven og en vedvarende strøm af mexicanske ungmøer. Det bliver Carlotas opgave at lede landet i hans fravær, og det viser hun sig ligeså selvfølgeligt at være sin mand langt overlegen udi. Og omtrent hertil når vi i denne første af to danske udgivelser, der samler de fire bind i serien.
Det er en relativt perifer parentes i historien, som Nury denne gang har kastet sig over; givetvis med relativt ringe appel til det bredere, danske publikum. Måske også derfor udgivelsen udkommer på nyopstartede Umpff i stedet for Faraos Cigarer, der har stået for de tidligere fordanskninger af forfatteren. Men i fraværet af udbredt forhåndskendskab folder Nury faktisk en ganske vedkommende ægteskabs- og magtdrama befolket af helstøbte og interessante figurer ud. Der er mindelser om netop Ianucci i det politiske spil og latinamerikansk “telenovela” (lægeromaner i tv-format) i de personlige relationer. Det er overraskende medrivende, i hvert fald for denne anmelder.
Tegner Matthieu Bonhomme kender vi herhjemme fra sin nyfortolkning af Lucky Luke. I sammenligning hermed vil Carlota nok fremstå mindre sprælsk og mere afmålt og kedelig i stregen. Men det fungerer og er, som det skal være. Bonhomme tøjler sin karikerede stil og underlægger sig historien og til en vis grad realismen. Han har dog nok penselsving i sig til, at det ikke helt kan skjules, og en mere traditionel realist havde trods alt også været for meget og for jordslået til denne serie.
Alt i alt er Carlota et rigtig sympatisk og interessant bekendtskab, som undertegnede da bestemt håber vil blive færdiggjort på dansk. Giv det en chance. Og sig dermed også velkommen til Umpff blandt de danske udgivere.