De fem nominerede til “Bedste danske tegneserie” går i kødet på virkeligheden.
Virkeligheden trænger sig på. Der er ingen rumskibe, ingen talende dyr, ingen superhelte blandt de nominerede i Pingprisens hovedkategori, “Bedste danske tegneserie”.
I stedet: en embedsmand i udlændingestyrelsen der lader sig korrumpere i Johan F. Krarups “Styrelsen”; en syrisk pige, der drukner i Middelhavet i Lars Horneman og Morten Dürrs “Zenobia”; en illegal tyrkisk indvandrer, der bliver hashhandler på Christiania i Halfdan Piskets biografiske “Dansker”; den sande historie om Michael Nybrandts quixotiske kamp for at stifte en tibetansk fodboldlandshold i hans og Thomas Mikkelsens “Drømme i tynd luft”; og daglig dansk livsstilsdårskab for fuld anarkistisk udblæsning i bladtegneren Philip Ytournels greatest hits-samling “Hvad føler du lige nu?”, der også lige indeholder en Søren Kirkegaard-biografi.
Det er en samling stærke tegneserier, der for alles vedkommende på den ene eller anden måde tager udgangspunkt i virkelige begivenheder og som går i kødet på den verden vi lever i. Det er tegneserier til tiden, tegneserier der vil os noget.
En række af de nominerede tegneserieskabere har tidligt været nomineret til Pingpriser i forskellige kategorier, og flere har vundet før. Her er det især værd at nævne, at Halfdan Pisket nu modtager sin tredje nominering i træk for årets bedste tegneserie. “Desertør”, første bind i Dansker-trilogien om Piskets far, blev nomineret og vandt i 2015, andet bind “Kakerlak” blev nomineret i 2016, og i år er tredje bind, “Dansker”, så nomineret. Pisket kan således blive den første til at vinde Pingprisen for Bedste danske tegneserie to gange.
Her er de nominerede til Pingprisen for Bedste danske tegneserie:
MORTEN DÜRR/LARS HORNEMAN: “ZENOBIA”
Zenobia er noget så sjældent som en dansk tegneserie om et aktuelt emne. Et knytnæveslag lige midt i solar plexus på dansk grænsekontrol og hjælp i nærområderne.
Den syriske pige Amina er på vej med et overlæsset flygtningeskib mod det trygge Europa, men skibet kæntrer, og i stedet er hun pludselig på vej mod havets bund. I en række flashbacks får man i glimt fortalt brudstykker fra hendes korte liv, hele tiden knyttet til en sansning fra havet. Forældrene og deres simple, fattige liv vises, krigens komme, afsked og flugt fra hjemlandet.
I en meget ordknap fortællestil lader Morten Dürr i stedet Lars Hornemans tegninger få ordet, hvilket han ikke er sen til at gribe. Med store, udtryksfulde billeder, hvor det blågrønne, voldsomme Middelhav spændes op mod det brungule, rolige og samtidig krigshærgede Syrien.
Det er et typisk greb fra både medier og kunst, at man ser en større sammenhæng ud fra et individs synsvinkel. Men hvor man kan være stærkt kritisk over for det i mediernes brug, så har kunsten altid givet os mulighed for identifikation og empati ved at dykke ned i komplekse problemstillinger og give os et indblik i noget, der ellers virkede svært tilgængeligt eller kompliceret. Og det er mere end vanskeligt ikke at blive rørt over Zenobias virkningsfulde vekslen mellem hverdagsliv, krig og en lille pige på vej ned i havets dyb.
100 sider, Cobolt
Læs hele Morten Tjalves anmeldelse: Jeg har fået noget i øjet
MICHAEL NYBRANDT/THOMAS MIKKELSEN: ”DRØMME I TYND LUFT”
Drømme i tynd luft er en virkelig og virkeligt velfortalt historie om idealer, storpolitik og fodbold.
Kort fortalt er det historien om iværksætter Michael Magnus Nybrandts rejse til Tibet. Som ender i en determination om at blive landstræner for et endnu uoprettet tibetansk landshold i en endnu mindre oprettet fodboldunion. Denne drøm viser sig svært opnåelig på grund af såvel logistik som Kinas politiske interesser i Tibet og Tibets egen status som ikke-anerkendt. Alt sammen beskrevet gribende og inspirerende.
Stilen ligger komfortabelt et sted imellem Hergé og Taiyo Matsumoto. Tematikkerne favner bredt og inkluderer både et lands jagt på identitet og en enkelts persons søgen efter drømmen. I det hele taget virker det, som om både Thomas og Michael har udviklet deres fortællerstemmer gennem fortællingen – som i sig selv står stærkt. Det er godt fortalt, og man er grebet hele vejen igennem.
180 sider, Forlæns
Læs hele Mads Skovbakkes anmeldelse: Tibet er et tegneseriehold
JOHAN F. KRARUP: ”STYRELSEN”
Styrelsen er en stærkt underholdende fortælling om, hvordan ’manden på gulvet’ kan blive fanget i et selvforskyldt moralsk morads, der ikke vil slippe sit greb igen.
En bestikkelsessag fra Udlændingestyrelsen tilbage i 2004 danner det lille afsæt i virkeligheden, som Krarup har brug for til sin fabuleren over ’hvad-nu-hvis’. Hovedpersonen Frank Laursen arbejder i Udlændingestyrelsen på kontor med Peter, der viser sig at have en lidt for god kinesisk forbindelse. Som kviksand suger den ene handling efter den anden Frank ned i en moralsk sump, som det kun bliver vanskeligere at slippe ud af, som tiden går.
Det lyder jo umiddelbart som en alvorstung historie, men det mærkes tydeligt, at Johan F. Krarup har fødderne solidt plantet i satiretraditionen. En flok stereotype lønarbejdere i statens tjeneste er et oplagt mål, som han med stor præcision spidder på sin pen. Det bliver trods alt mere alvorligt, efterhånden som Styrelsen skrider frem, og Franks moralske kompas begynder at pege på de mulige konsekvenser af hans handlinger. Det går dog ikke ud over læselysten, der let holder sit tag hele vejen gennem værket.
224 sider, Cobolt
Læs hele Morten Tjalves anmeldelse: Styrelse uden styring
HALFDAN PISKET: ”DANSKER”
Tredje og sidste bind i Halfdan Piskets store trilogi hedder meget passende Dansker og lander først som en lussing og siden hen som en smuk omfavnelse.
Vi møder igen den tyrkiske James Pisket, der er i Danmark på et falsk pas. Han er kriminel, hashryger og på ingen måder en del af det samfund, han lever i. Hans søn Halfdan deler sin egen rejse ind i faderen og familiens historie med os som læsere, og vi bliver alle sammen klogere af det.
Pisket bruger billeder som sprog på en aldeles fremragende måde. Symboler som minotauren i sin labyrint, knive, der springer ud af øjne og munde og ikke mindst den sorte sol, der nærmest hænger over James hele tiden, er metaforiske billeder, der bruges som ledemotiver igennem alle tre albums.
Som læseoplevelse er det en overvældende og smuk oplevelse fyldt med smerte, sorg, vold, kærlighed og medmenneskelighed. Halfdan Pisket holder ikke igen i sin fortælling og skåner så absolut ikke faderen og hans handlinger igennem årene. Værket føles hudløst og ærligt. Og med dette tredje bind også aldeles komplet og helstøbt.
156 sider, Fahrenheit
Læs hele Michael Lindal Andersens anmeldelse: Sort Sol over Staden
PHILIP YTOURNEL: ”HVAD FØLER DU LIGE NU?”
Hvad føler du lige nu? er en vildtvoksende samling af tegninger og striber fra Politikens hoftegner Philip Ytournel.
Ytournels stornæsede figurer er altid specifikke, udtryksfulde og lidt latterlige, hvad end de er løse kruseduller eller spiddende studier. Samtidig har tegneren sort bælte i rablende replikskifter og eskalerende absurditet. Og selvom han skriver for en center/midt-avis, så gør han ikke forskel, når han gør nar. Han sparker i alle retninger, og hans bedste tegninger og striber har holdbarhed langt ud over dags dato, fordi de repræsenterer dybere sandheder om Danmark og danskerne.
Hvad føler du lige nu? starter med tidlige striber lavet til Euroman og skrider kronologisk frem derfra. Undervejs får kendte fans som Mikael Bertelsen og Knud Romer lov til at stille spørgsmål, et glimrende greb, der giver en fornemmelse af manden bag tegningerne.
Det er svært at forestille sig en anden nulevende dansk avistegner, der ville kunne præstere så mange træfsikre striber og tegninger på et enkelt årti.
232 sider, Aben maler
Læs hele Erik Barkmans anmeldelse: Tidens bedste bladtegner
Om Pingprisen
Pingpriserne uddeles fredag d. 2. juni kl. 16.30 ved et åbent arrangement på Storm P. Museet.
Besøg Pingprisens hjemmeside eller Pingprisen på Facebook.