To unge kvinder, et par erfarne mænd, en kaospilot og en webdronning er nomineret til Pingprisen for bedste danske debut.
I disse tider hvor talenterne etablerer sig på nettet med webserier og Tumblr-skitsebøger længe inden de debuterer på tryk og hvor etablerede illustratorer og forfattere shanghajes til at lave grafiske romaner, kan det være svært at sætte fingeren på hvornår man lige er tegneserie-debutant så det gælder.
Pingprisen for “Bedste danske debut” går til det første længere tegneserieudspil fra en dansk tegneserieskaber, og med det kriterie er der både prøvede og uprøvede debutanter blandt de nominerede.
De uprøvede tæller Clara Jetsmark, der til sommer dimitterer som en del af første kuld på tegneserieuddannelsen Grafisk fortælling i Viborg. My Dead Mother er både sjov og symbolsk og udkom ikke i Danmark, men i USA – imponerende. Samt Katrine Marie Nielsen, der selv har udgivet sit krøllede opsamlingsheat Hausfrau. Hun er en del af tegnestue-talentfabrikken Kulkælderen, hvor tidligere debut-Pinger som Karoline Stjernfelt og Thomas Mikkelsen også har tegneplads.
Blandt de prøvede hører Stine Spedsbjerg, der allerede i 2010 vandt Komiks.dk prisen for årets nettegneserie, og siden hen er blevet nomineret til fire Pingpriser i samme kategori. Men postkortdigtene i Kærestesorg er altså første egentlige ISBN-tryksag for dronningen af danske nettegneserier.
Samt makkerparret Morten Dürr og Lars Gabel, hhv. erfaren børnebogsforfatter og illustrator, der i det forgangne år tegneseriedebuterede med Vand til blod, en voldsom grafisk ungdomsroman i bibel-indpakning.
Til sidst er der så den fremmede fugl i tegner-volieren, kaospiloten Michael Nybrandt, der har skrevet Drømme i tynd luft, den grafiske roman om hvordan han var hovedkraften bag etableringen af Tibets fodboldlandshold – en historie som en tidligere debutpris-vinder, Thomas Mikkelsen, har tegnet.
Her er de nominerede i kategorien “Bedste danske debut”, som præsenteret af Pingprisen selv:
MICHAEL NYBRANDT/THOMAS MIKKELSEN: ”DRØMME I TYND LUFT”
Drømme i tynd luft er en virkelig og virkeligt velfortalt historie om idealer, storpolitik og fodbold.
Kort fortalt er det historien om iværksætter Michael Magnus Nybrandts rejse til Tibet. Som ender i en determination om at blive landstræner for et endnu uoprettet tibetansk landshold i en endnu mindre oprettet fodboldunion. Denne drøm viser sig svært opnåelig på grund af såvel logistik som Kinas politiske interesser i Tibet og Tibets egen status som ikke-anerkendt. Alt sammen beskrevet gribende og inspirerende.
Stilen ligger komfortabelt et sted imellem Hergé og Taiyo Matsumoto. Tematikkerne favner bredt og inkluderer både et lands jagt på identitet og en enkelts persons søgen efter drømmen. I det hele taget virker det, som om både Thomas og Michael har udviklet deres fortællerstemmer gennem fortællingen – som i sig selv står stærkt. Det er godt fortalt, og man er grebet hele vejen igennem.
180 sider, Forlæns
Læs Mads Skovbakkes anmeldelse af Drømme i Tynd Luft: Tibet er et tegneseriehold.
STINE SPEDSBJERG: ”KÆRESTESORG”
Stine Spedsbjerg alias Stinestregen dykker helt derned, hvor det gør rigtigt nas, og kommer tilbage til overfladen med en hudløst ærlig postkortdigtsamling.
Kærestesorg er en samling af 30 postkort, der med enkeltillustrationer på forsiden og titler på bagsiden tilsammen beskriver efterdønningerne af et kuldsejlet forhold. Det er en lækkert udført bog, med dejligt tykke kort og en sort stofryg.
Der er skruet godt op for følelserne i Kærestesorg. Man kan let komme ud for at genkende sig selv i Stinestregens univers, der rummer referencer til popkultur som for eksempel Hayao Miyasaki og Star Wars. For læsere af Stinestregen er det et velkendt, morsomt og trygt univers, hvor der er plads til at dele og reflektere over de ting, der nogle gange gør rigtig nas. Og det er dér, hvor Stine for alvor er på hjemmebane.
Der bliver nemlig ikke lagt fingre imellem, og det er svært ikke at blive rørt af de meget menneskelige temaer og tendenser, der bliver skildret i Kærestesorg.
30 postkort, Cobolt
Læs Mads Skovbakkes anmeldelse af Kærestesorg: Postkort til knuste hjerter
KATRINE MARIE NIELSEN: “HAUS FRAU”
Illustrator Katrine Marie Nielsen tegneseriedebut er en vilter samling striber, reportager og fortællinger fra hverdagen.
Bag “Haus Frau”s appetitlige og lækkert designede rød/hvide omslag gemmer sig 8 korte tegneserier fra Katrine Marie Nielsen, som til daglig slår sine folder hos de unge kometer i Kulkælderen. Her er striber om storbylivets absurditeter, reportage fra en finsk tegneseriefestival, soveværelsesintimitet skildret med blød blyant og meget mere.
Som så mange debuter er “Haus Frau” søgende og rastløs snarere end decideret formfuldendt, men Nielsens løse streg og ukuelige gåpåmod forlener hendes selvudgivne ‘zine med en charme, som vil bide på de fleste. Samtidig demonstrerer den et fortælletalent med mange facetter, som er mere end klar til at bide skeer med noget større, endnu mere viltert og ambitiøst.
52 sider, Eget forlag
Læs Cecilie “Q” Maintz Thorsens anmeldelse af Haus Frau: Bag lukkede døre
MORTEN DÜRR/LARS GABEL: ”VAND TIL BLOD”
14-årige Lea er Guds udvalgte. Det siger hendes far i hvert fald. Hver dag læser hun og hendes bror Biblen, passer får og ordner pligter i huset. Et liv på høje, græsbeklædte klippeskrænter, kun afbrudt af overraskende normale skoledage.
Lars Gabel og Morten Dürr er begge prisvindere indenfor deres respektive felt, hhv. som illustrator og forfatter. Dürr har især udgivet børne- og ungdomsbøger, der tackler en bred vifte af det moderne livs relevante (og sommetider letantændelige) emner, mens Gabels illustrationer spænder over hele spektret fra eventyr til zombiegru.
Dürr har godt styr på sit sprog og sin pacing. Han er en effektiv historiefortæller, og man fornemmer, at han har stor erfaring med det yngre publikum og forholdsvist enkle beskrivelser. Gabel styrer sine virkemidler med rolig hånd og fører læseren gennem fortællingen med masser af overskud. Han komponerer hver side med en flot, sikker streg; udtryksfulde kompositioner og velovervejet kontrol over skyggelægning og fokuspunkter.
“Vand til blod” er helt sin egen; en ungdoms-dommedagsbog, der vil ramme lige i plet hos den rigtige teenager.
249 sider, Carlsen
Læs Cecilie “Q” Maintz Thorsens anmeldelse af Vand til blod: Om det usagte
CLARA JETSMARK: “MY DEAD MOTHER”
Morsom mini-comic om den sorg, vi bærer rundt med os, og hvordan vi kommer af med den.
Grafisk Fortælling-studerende Clara Jetsmarks “My Dead Mother” er en kort og action-fyldt historie om en ung kvinde, der egentlig bare gerne vil læse til eksamen, men distraheres af, at hun bærer sin næsten-afdøde mors hoved rundt på toppen af sit eget. Sammen med sin drengeglade veninde sætter hun sig for at finde en løsning på problemet, der involverer shamanistiske ritualer, lange vandringer og talende dyr.
Historier om at bære rundt på de døde, både i symbolsk og konkret forstand, risikerer at blive lidt for alvorlige eller lidt for platte. Jetsmark redder sig ud af begge fælder ved ikke at lade karaktererne filosofere over, hvad det er, de gør. Som læsere kan vi godt regne ud, at vores hovedperson ’i virkeligheden’ slæber rundt på en uforløst sorg og skal finde ud af at give slip på sin mor. Den meget alvorlige erfaring lettes både af Jetsmarks absurde humor og hendes streg, der er simpel, men meget udtryksfuld. På den måde bliver My Dead Mother subtil, selvom den er så bombastisk og konkret i sit billedsprog.
24 sider, Uncivilized Press
Læs Charlotte Johanne Fabricius’ anmeldelse af My Dead Mother: Min mor er en hat
Om Pingprisen
Pingpriserne uddeles fredag d. 2. juni kl. 16.30 ved et åbent arrangement på Storm P. Museet.
Besøg Pingprisens hjemmeside eller Pingprisen på Facebook.