Feltet af nominerede til prisen for Årets danske nettegneserie er ekstra episk og internationalt i år.
Godt nok høster Maren Uthaug endnu en velfortjent nominering for sine skarp observerede hverdagstegninger tilsat tændstikmænd og (især) damer, og Line Lisberg får igen et nik for sine poetiske vignetter.
Men så kommer der også andre boller på suppen: Den herboende amerikaner Lawrence Marvit – hvis CV tæller tjanser for en række store animationsvirksomheder og endda en Eisner-nominering – er nomineret for Myths From the Underground, hvor græske guder går på jorden som forhærdede wiseguys. Tænk årgangs-Vertigo med flotte tegninger og god tid.
Og den herboende australier Ariel Ries supplerer dagligdagen som animationsstuderende med den ligeledes nominerede Witchy, et stort opsat eventyr om en verden, hvor hekses hårlængde bestemmer deres styrke.
Endelig er det (langt om længe, vil mange mene!) blevet til en nominering af webserieveteranen Humon for hendes Scandinavia and the World, der vittigt udforsker kulturelle forskelle ved at personificere lande som tegneseriefigurer. SATW, som den kaldes i folkemunde, er en af Danmarks mest populære webserier og en overraskende lærerig læseoplevelse – og nu er den altså også nomineret til en Pingpris for Årets bedste nettegneserie.
MAREN UTHAUG: “MARENS BLOG”
Danmarks måske mest feterede tændstikdame scorer hattrick: “Marens blog” er for tredje gang nomineret til en Pingpris for Bedste Nettegneserie.
Maren er kærester med ”Smukke Allan” og har tre piger og et gammelt hus på Frederiksberg. Men ”Marens blog” er langt fra en blog om hjemmebag og boligindretning. Marens alter ego er en tændstikskvinde, der trækker pistolen og skyder sin kat i vrede, gemmer sit gamle opvask i en box of shame på kontoret, indtil de andre finder ud af, hvor klam hun er, kommer til at sige ”pik” til naboerne og som umotiveret forklarer en Politiken-interviewer at ”det var vist det år, jeg fik min første menstruation eller var det dét år, jeg fik finger?”
Kombinationen af teksternes bizarre humor og de små variationer i tændstiktegningerne – hårtotterne der løfter sig op til et vredesudbrud og krøller sig sammen i fortvivlelsens stund – er en stor del af charmen ved ”Marens Blog”. Og også en af grundene til, at Maren Uthaug kan læses hver dag i Politiken med stribeserien ”Ting jeg gjorde”, der også bliver lagt på bloggen.
ARIEL RIES: “WITCHY”
Den internationalt berømmede webserie om hekse og hårlængde er skabt af en australier, men bliver til ved siden af studierne i Viborg.
I en verden regeret af hekse, hvor langt hår er et tegn på store magiske kræfter, står den unge pige Nyneve foran et svært valg. Hendes langhårede far blev brændt på bålet af heksegarden, og hans datter har arvet anlæggene for lange lokker. Skal hun slutte sig til hekseautoriteterne eller friste en tilværelse som langhåret lovløs?
Med inspiration fra både Moebius og Miyazaki har australske Ariel Ries skabt en fascinerende fantasiverden befolket af asiatisk-udseende karakterer af enhver form, art og type. Diversitet er et nøgleord, og det er veldrejede fortællinger og farverige, livfulde tegninger også.
“Witchy” er på kort tid blevet en anmelderdarling i webserie-verdenen, den har været nomineret til blandt andet en Ignatz og adskillige Autostraddle Awards, og fordi Ariel Ries bor i Viborg – hvor hun studerer karakteranimation på The Animation Workshop – er den nu også nomineret til en Pingpris!
LINE LISBERG REFSTRUP: “LINE LISBERG”
Hverdagens poesi og fintfølende blyantstreger præger Line Refstrups nettegneserier, der både er præcist registrerende, underfundige og rørende.
Line Refstrup tegner den poetiske blog “Line Lisberg”, der ofte – men ikke altid – består af sort-hvide tegninger af hverdagslige situationer. Nogle gange helsidestegninger, andre gange fire-seks ruder på et papir. De er sjældent egentligt handlingsdrevne, men ofte knyttet sammen af en særlig atmosfære eller et tema. Det kan være tyste landskaber uden tekst, hvor blikket panorerer hen over en lille pige i en gyngestol på verandaen, en indhegnet gård, et par sutsko foran en kamin, en lille enmandsseng med læselampe og et fritidsdrivhus med åben dør, for til sidst at vende tilbage til den lille pige i gyngestolen.
Line Refstrups sælsomt fine og til tider pirrende gnidrede blyantstegninger af hverdagsminder har et vist slægtskab med en anden væsentlig blogtegner (og tidligere Pingvinder) Signe Parkins. Samtidig er Line Refstrups blog præget af en stor stilmæssig alsidighed og genremæssig eksperimentlyst, der gør den til helt sin egen og ikke mindst til et spændende bud på en moderne nettegneserie.
http://linerefstrup.blogspot.dk/
HUMON: “SCANDINAVIA AND THE WORLD”
Vildt populær webserie, hvor hovedpersonerne er personificerede lande. Resultatet er vittigt og kosmopolitisk.
Hvad nu, hvis de skandinaviske lande var enkeltpersoner? Hvis Danmark var en friskfyrsagtig drengerøv, Norge var en introvert naturelsker, Finland en tavs drukkenbolt – og så videre? Så ville verden ligne “Scandinavia and The World”, en webserie skabt af danske Humon, som udnytter kulturelle forskelle i og udenfor Norden som afsæt for veloplagt, oftest dialogbaseret komik.
Her kan Danmark, Norge og Sverige mødes for at snakke om, hvordan fortidens skærmydsler heldigvis er bilagt til fordel for godmodigt drilleri, og Island og Sverige kan diskutere passende fyld til pizzaer. Men der er også plads til storpolitik på den internationale scene, og således udmærker “Scandinavia and the World” sig ved ikke bare sit sikre greb om vittige onelinere, men også et satirisk blik på måderne, vi ser os selv og hinanden på som nationer – og de dysfunktionelle måder, vi omgås på.
LAWRENCE MARVIT: “MYTHS FROM THE UNDERGROUND”
Hårdkogt crime noir-fortælling befolket af figurer fra den græske mytologi.
Lawrence Marvit er amerikaner, men har boet i Danmark i snart ti år. Han huserer til daglig som underviser på The Animation Workshop, men CV’et tæller jobs for Pixar, Disney og Sony samt en Eisner-nomination for tegneserien “Sparks”. Nu har Marvit taget hul på en episk webserie, “Myths From the Underground”, som i bedste Neil Gaiman-stil befolker en genkendelig verden med skikkelser fra mytologiens verden.
Hovedpersonen er Cupido som gangster, en afstumpet hit man, som til sidst bliver tildelt et job, han ikke kan få sig selv til at gennemføre. Det er helt klassisk og kunne være udkommet på Vertigo i 90’erne, men det er også grundigt og overskudsagtigt gennemført i sort, hvid og blå tilsat digitale blyantsteksturer og masser af kærlighed. Marvit er åbenlyst en dygtig tegner og en dreven fortæller, og selvom serien allerede er 104 sider inde, er den kun lige begyndt. Hop ombord og hæng på!
http://lawrencemarvit.com/mythsfromtheunderground/
(Erik Barkman)
Om Pingprisen
Pingpriserne uddeles fredag d. 2. juni kl. 16.30 ved et åbent arrangement på Storm P. Museet.
Besøg Pingprisens hjemmeside eller Pingprisen på Facebook.