Glædelig Buy Nothing Day! Nummer 9 spørger: hvilken tegneserie, som du allerede har, skal du (gen)læse i dagens anledning?
Det synes måske som en dråbe i havet at friholde en enkelt dag fra kapitalismens forbrugsfest – men mange bække små, og så videre. Her på Nummer 9 markerer vi dagen ved at gribe til egne hylder og (gen)læse tegneserier, vi ejer i forvejen – og vi vil opfordre dig, kære læser, til at gøre det samme!
Måske finder du inspiration blandt forslagene her – og tager turen forbi et bibliotek eller antikvariat, i stedet for at købe nyt. Måske du har lyst til at fortælle os, hvad du vil læse fra din egen samling? Under alle omstændigheder: læs en tegneserie. Vi kan (næsten) garantere, at det vil gøre dig, og verden, godt.
Christine Reinwald:
Jeg skal genlæse ‘Tuberculosis 2020’ af Rikke Villadsen, der udkom mens coronaen rasede over landet.
Første gang jeg læste den, føltes det som at min hjerne foldede sig ud, og de lag, verden er gjort af, blev transparente.
Jeg har læst den flere gange siden, og den bliver ved at være en kilde til inspiration for mig på stadigt nye måder – både indholdsmæssigt og udtryksmæssigt. Så jeg glæder mig til endnu en gang at blive inspireret.
Martin Rovang Jensen:
Jeg bruger anledningen til en tidsrejse tilbage til 1996. Dét år gik jeg i 1.G i gymnasiet, hvor vi skulle skrive en større opgave i dansk-faget om et selvvalgt emne. Jeg besluttede mig for at skrive om tegneseriers skildring af krigens gru og dens konsekvenser for den enkeltes liv.
Så kunne jeg nemlig slippe afsted med at læse Jacques Tardis ‘Skyttegravskrigen’, Art Spiegelmans ‘Maus’ og Will Eisners ‘Den fjerne torden’ i skoletiden for at lave en sammenlignende analyse.
Karakteren for opgaven husker jeg ikke i dag. Men alle tre står stadig for mig som dybt rørende, skelsættende læseoplevelser. De står i reolen, men det er efterhånden mange år siden de sidst er blevet læst. Så nu er det tid til et genbesøg!
Felix Kühn Ravn:
Verden er ikke altid et rart sted, og derfor skal jeg genlæse ’The Hard Tomorrow’ af Eleanor Davis, som jeg ikke har læst siden den udkom for ret præcist fire år siden.
Det er en bog der både er dystopisk på en ubehageligt nær måde og samtidig indgyder håb.
Eleanor Davis er en af de dygtigste til at lave tegneserier, så det giver altid en ekstra varme i kroppen at læse hendes ting.
Michelle Sondrup:
Jeg glæder mig til at genlæse ‘Frances’ af Joanna Hellgren fra 2008-2012. Det er min absolutte yndlingstegneserie, som jeg har ønsket mig i årevis, og endelig er den havnet hos mig hjembragt fra Sverige. Det er en lang fortælling i tre bind, der tager sig god tid og ånder gennem virkelige, nuancerede karakterer.
Der er en helt særlig poetisk stemning i de små stregers fortælling. Hver rude kræver langsom og nærværende læsning. Og det elsker jeg simpelthen at være i.
Lars Kramhøft:
Jeg er i gang med at genlæse ‘The Complete Peanuts’ af Charles Schulz (udgivet af Fantagraphics). At få lov til at bruge lidt tid hver dag i Schulz’ univers er både en modgift mod gråvejr og vinterdepression, samt en reminder om altid at gøre mig mere umage med min stribe ‘Byens Lys’ og i hvert fald prøve at leve op til arven efter Schulz.
Morten Tjalve:
Jeg vil hive ‘Thorfinn’ af Claus Deleuran frem nu, hvor Christian Monggaards store monografi har gjort ham aktuel igen. Som barn fulgte jeg med i den ugentlige tegneserieside i Information, hvor brødrene Claus og Jesper Deleuran sørgede for morgenunderholdningen hver lørdag med ‘Pirelli & Firestone’.
Samtidig lånte jeg ‘Thorfinn’ på biblioteket, men forstod vist ikke halvdelen af den. Men den står på reolen et sted, så det er vist på tide med et gensyn med den store romtønde, sørøverne, Mogens Glistrup og dansk folkesjæl anno 1970’erne.
Charlotte Johanne Fabricius:
Jeg skal læse ‘Ting jeg gjorde i ti år’ af Maren Uthaug, der udkom tidligere i år på Politikens Forlag og som jeg straks anskaffede mig.
Og så blev den liggende på sofabordet, for det er en ordentlig moppedreng, der beder om tid og fordybelse mod løfter om mange gode grin og et stykke dansk kulturhistorie.
Jeg glæder mig til at se, hvordan Uthaug bruger stribe-opsamlings-genren og de mange anekdoter fra trofaste læsere til at fortælle om det først årti med en stribe, jeg har fulgt i nærmest al den tid.
Og nu til dig, kære læser: Hvilken tegneserie vil du tage ned fra reolen (eller op af en kasse) og (gen)læse i dagens anledning?