Mørk er, som bekendt, november, men der er lys forude! Ikke mindst blandt de danske undergrundstegnere, der kan genopfinde enhver fortærsket genre og skabe læseglæde. Under-Danmark anmelder en håndfuld gode sager.
UNDER-DANMARK er Nummer 9s blog om small press, zines & undergrundsblade med tegneserier, skrevet af forlægger Paw Mathiasen og tegneserieskaber Lars Kramhøft.
Hvis du kunne tænke dig at få dit blad anmeldt på Under-Danmark, så send en mail til Lars1284@gmail.com. Bemærk: Under-Danmark er for små, uafhængige udgivelser der normalt ikke bliver anmeldt andre steder. Med andre ord: Etablerede forlag skal holde sig væk!
TONGUE TIED
Tekst & tegninger: Benni Zone
40 sider, S/H + pink
Hovedpersonen i Benni Zones på en gang kantede og lyserødt nuttede Tongue Tied er en herligt vampet dinosaur ved navn Vicky, som er på jagt efter kærligheden bevæbnet med push up-bh og datingapp. Vicky falder for en sød, lille triceratops, der går tur med sin hund, og sætter alt ind på at orkestrere et ”tilfældigt” møde med sin udkårne. Så er scenen sat for diverse gak og løjer, der leder hen mod et lige dele kært og akavet møde mellem de to modsætninger.
Et klassisk set-up for en romantisk komedie, men som andre i den nye generation af tegneserieskabere som fx Jam Aden, søger Benni Zone mod en venligere og mere omsorgsfuld måde at fortælle historier på uden mange af de toksiske stereotyper som tegneseriemediet i årtier har kolporteret. Det er forfriskende og charmerende!
SPAGHETTIVESTEN
Tekst & tegninger: Peder Riis, Asger Grevil, Michael Hussein & Peter Meldgaard
Når tegneseriejams er bedst, sitrer de af energi, og det gør Spaghettivesten i dén grad. Den vildtvoksende ”historie” handler om en lovløs cowboy, der stjæler en aggressiv kamphummer, og så går det over stok og sten. What’s not to love! Det er, som det oftest er tilfældet med jams, meget fjollet og random, men også ekstremt dynamisk og med tegnehåndværk, der faktisk er helt i top; bundsolid cartooning og visuel fortælling, der (stort set) er tydelig og let at følge hele vejen igennem.
Hvis der var en strammere historie, eller, who are we kidding, hvis der overhovedet VAR en historie, kunne Peder & Co sagtens drive det vidt. Hvis de imidlertid hellere bare vil fortsætte med at jamme deruda’, skal der heller ikke lyde et ondt ord om det – de har tydeligvis en fest og går næppe synderligt meget op i, hvad andre synes. Det i sig selv er god Under-Danmark-stil!
ER DU HELT RASK? EN SLAGS GREATEST HITS AF JACOB RASK NIELSEN
Tekst og tegninger: Jacob Rask
86 sider, farver
Som titlen antyder har vi her at gøre med en opsamling af flere korte tegneserier af Jacob Rask. En del af dem har været udgivet før, mest bemærkelsesværdigt striben Carlo Garn & Co der kørte i Berlingske i 2006, indtil (formoder vi) redaktionen opdagede hvad der foregik.
Er du helt rask? er en blandet landhandel; fra Rask når han er allersjovest med revisoren Skip Torso eller lommefilosoffen Dankvart Blask til mindre vellykkede sekvenser som f.eks. Carlo Garn-striben eller de to sandorme, der anmelder filmen Dune.
Generelt er Rask sjovest, når han laver absurde sammenblandinger der trods alt har en form for resonansbund, som Skip Torsos mash-up af revision og actionfilm. Så er han til gengæld også virkelig sjov. Ligesom Lou Reed bliver Jacob til gengæld lidt kedelig, når han bliver for prætentiøs; han er kort sagt bedst, når han er helt sig selv med stiv pik og revisor på krigsstien!
FISKEBEN #5
Tekst & tegninger: Ina Korneliussen
16 sider, farver
Højdepunktet i Ina Korneliussens nyeste zine, der samler to korte historier, en tegnet prolog + epilog og en centerfold, er det tegnede essay om Inas kærlighed til Rasmus Klump. Inspirationen fra Carla & Wilhelm Hansen lever i den grad i Inas charmerende bløde streg, og selvom materialet også findes online, er det en fryd for øjet at se på tryk.
Det samme gælder den fine grafiske En dag på Hjørring bibliotek, der med lidt god vilje kan læses som en kommentar til børns manglende læselyst. Ina er godt selskab, hvad end hun skildrer hverdagens ”afslag, dårligt nyt og bitre ord” eller drømmer sig væk på ryggen af en gigantisk honningbi, og man kan kun drømme om den dag, Ina giver os en lang tegnet fortælling i farver!
DECAY & SHIVERS: THE BEGINNING OF CIRCLES
Tekst: Tim Søndergaard / Tegninger: Hannah Woetmann Bitton
Farver, 68 sider.
Decay & Shivers: The beginning of circles er ikke horror, som den lidt kryptiske titel kunne foranledige til at tro, men derimod en slags hygge-krimi eller buddy-comedy med strejf af surrealisme a la Tardi.
Historien kort: De to titulære hobby-detektiver kommer i besiddelse af en lille, tyk fugl af den fiktive art Grå Eminence, hvis blod viser sig at besidde en række egenskaber, som kan bruges til at skabe billig, vedvarende grøn energi.
De to detektiver må altså forholde sig til det etiske dilemma om, hvorvidt det vil være i orden at ofre den lille fugl til gavn for menneskeheden. Samtidig sørger en tyv, der ligner The Shadow til forveksling, for at tilføre historien lidt ramasjang på gadeplan.
Figurtegningerne er habile og sine steder meget charmerende (især når der fokuseres på Den Grå eminence), men som helhed lider Decay & Shivers af lidt for ensformige sidelay-outs og for mange talking heads med vævende dialog og en håndtekstning som er svær at læse.
Decay & Shivers: The beginning of circles er altså et finurligt hobbyprojekt, som lige kræver en opstramning på en række parametre, før serien for alvor inviterer en bredere læserskare indenfor.