Cecilie ”Q” Maintz Thorsen stryger igennem Morten Dürr og Lars Gabels ”Vand Til Blod”, et drama af religiøse proportioner.
Vand til blod og frøers mængde
Myg dernæst Egypten trængte
Utøj, pest og bylders nød
Hagl, græshopper, mørke, død
Der er gang i de store armbevægelser i Morten Dürr og Lars Gabels Vand til blod, men sommetider er det de store armbevægelser, der skal til for at tackle de svære emner. Emner som ordenes magt og de mørke følelser, man nemt kommer til at gå og gemme på.
Det første, man lægger mærke til, når man får Vand til blod i hånden, er at dér ligger den godt. Bogen er en lille, men mangesidet sag, i hårdt omslag og med tilhørende stofstrimmel. Omslaget er sort med en simpel, rød illustration, der giver rigelig plads til teksten: VAND til BLOD. Det hele nærmest skriger Bibel og det fungerer rigtig godt med en bombastisk bog til en bombastisk historie.
14-årige Lea er intet mindre end Guds udvalgte. Det siger hendes far i hvert fald. Hver dag læser hun og hendes bror Biblen, passer får og ordner pligter i huset. Et liv på høje, græsbeklædte klippeskrænter, sommetider afbrudt af overraskende normale skoledage.
Lars Gabel og Morten Dürr er begge prisvindere indenfor deres respektive felt, hhv. som illustrator og forfatter. Dürr har især udgivet børne- og ungdomsbøger, der tackler en bred vifte af det moderne livs relevante (og sommetider letantændelige) emner, mens Gabels illustrationer spænder over hele spektret fra eventyr til zombiegru.
I Vand til blod har de formået at skabe en historie, der lader dem begge gøre brug af deres styrker uden at tage rampelyset fra den anden: Dürr er koncis og lader Gabel komme til orde (det vil sige, mangel på samme), når historien er bedst fortalt gennem billedsiden alene – efter min mening ville bogen ikke have lidt skade af endnu flere af den slags ordløse passager – og til gengæld skaber Gabel et luftigt visuelt udtryk med rum til tekst, ikke kun bogstaveligt talt, men også i forhold til fortællingen. Alt i alt virker samarbejdet mellem tekst og billeder velovervejet.
Rent visuelt har Vand til blod én illustration – én billedrude, så at sige – per side og gør brug af én farve per lokalitet: skolen er iskold blå og Leas hjem er distanceret grøn. Rød optræder også, men dén vil jeg lade læserne finde selv!
Gabel styrer sine virkemidler med rolig hånd og fører læseren gennem fortællingen med masser af overskud. Han komponerer hver side med en flot, sikker streg; udtryksfulde kompositioner og velovervejet kontrol over skyggelægning og fokuspunkter. Det er helt tydeligt, at Gabel har lagt tid og opmærksomhed i at kreere sine sider, så de ikke bare er visuelt smukke, men også formår at kommunikere stemning og historiefortælling. Karakterers udtryk og kropssprog bliver sommetider en smule for underspillet for min smag, på randen af stift, men man har alligevel lyst til at bladre videre og videre for at se, hvad der sker på næste side.
Dürr har godt styr på sit sprog og sin pacing. Han er en effektiv historiefortæller og man fornemmer, at han har størst erfaring med det yngre publikum og forholdsvist simple beskrivelser. Det kan være en styrke, men det kan også være en svaghed, og i Vand til blod synes jeg det er begge: plottet er spændende, og man har lyst til at læse historien til ende, når man først er startet, men det kan være svært at fange fortællingens mere subtile lag – og uden dem føles det hele som noget, man har set før. Man bliver sjældent rigtig overrasket og efter sidste side er vendt, sidder man lidt tilbage med følelsen af, at man er blevet båret fremad og fremad indtil historiens slutning, uden rigtig at have fundet noget at dvæle ved på vejen.
Jeg har svært ved at sætte Vand til blod sammen med en specifik målgruppe, men fornemmer, at den er mere en ungdomsbog, end en start-tyverne-bog, og at min tolkning af den derfor vil være anderledes end den ville have været for 10 år siden. Ville den ramme plet hos min 18-årige søster? Min 13-årige bror? Vand til blod synes at svæve lidt i sin egen sfære; en ungdoms-dommedagsbog, der vil ramme lige i plet hos nogen, men totalt ved siden af hos andre.
Karakter: 4/6
Værkets titel: Vand til Blod
Forlag: Carlsen
Forfatter: Morten Dürr
Tegner: Lars Gabel
Farve og form: Hard cover, farve
Sidetal: 249 sider
Vejledende pris: 249,95
ISBN: 9788711451274