Simpsons-skaberens gennembrud som satiriker stopper efter 34 år og 1669 striber.
I fredags blev der sat punktum for en avisserie med stor historisk betydning, da den sidste ugentlige Life In Hell-stribe blev publiceret.
Matt Groenings sorthumoristiske serie om Binky, hans eks-kæreste Sheba, deres illegitime søn Bongo og bøsse/brødre-parret Jeff og Akbar startede i 1978 og var en af de første virkeligt populære “alternative avisstriber”.
Life In Hell blev en foregangsserie, der åbnede døren for en række lignende titler fra serieskabere som Ruben Bolling, Keith Knight og Tom Tomorrow. Da den var allermest succesfuld, gik serien i 380 aviser, en forrygende total dengang som nu.
Men Groenings stribe skrev ikke “kun” tegneseriehistorie: I dag er den vel nok bedst kendt som afsæt og anledning til en af TV-animationens allerstørste succeser.
Life In Hells popularitet vakte nemlig opsigt hos TV-selskabet Fox, der inviterede Groening til at pitche en tegnefilmsserie. Nervøs for at miste rettighederne til guldfuglen Life In Hell præsenterede serieskaberen i stedet idéen til et show om en familie ikke ulig hans egen, og sådan kom udødelige The Simpsons til verden.
TV-serien om Homer, Marge, Lisa, Bart og alle de andre overhalede hurtigt Life In Hell som Groenings primære indtægtskilde, og de senere år har stribeserien – med en klientliste på under 40 aviser – mest haft karakter af et con amore-projekt for Simpsons-millionæren.
Nu ser Matt Groening frem til at bruge tiden på noget andet, fortæller han Rolling Stones’ Richard Gehr:
– Jeg vil gerne se, om jeg kan bruge al den tid, jeg før brugte på Life In Hell, på noget andet kreativt, måske noget mere ambitiøst. Striben holdt mig lænket til tegnebordet hver uge, og det bliver sjovt at se, hvad der sker uden den, mener Groening.