Internettet er ikke bare folk, der tager fejl, og videoer med katte; det er også et taknemmeligt hjem for fotografier af folks bogreoler. På Nummer 9 kan vi ikke sige os fri fra også at være nysgerrige, så i denne serie artikler beder vi folk fra tegneseriemiljøet om at vise os, hvilke klenodier og skatte, de har stående.
Første generøse tegneserieejer er tegneren Thomas Mikkelsen, som vandt en Pingpris for sin debut Troldmændene fra Vestmannaeyjar, og som i år får udgivet en tegnet udgave af historien om Tibets første landshold i fodbold.
Vi giver ordet til Thomas:
– Efter jeg flyttede hjemmefra for godt otte år siden, har jeg boet omtrent ti forskellige steder, så straks efter jeg fik min første tegnestueplads på Gimle, har mine bøger boet på mit arbejde. Nu har de haft fast plads i Kulkælderen i sidste par år, og jeg har sågar lige udvidet med den store lyse reol, så der igen er plads til forøgelse af samlingen.
– Øverst står mine venner og bekendte, sammen med mine egne udgivelser. Der er også nogle ufærdige samlinger af mine tidligste danske inspirations kilder som Peter Madsens & co’s Valhalla og Claus Deleurans Illustrerede Danmarkshistorie. Det er nogle hæfter, jeg virkelig tærskede igennem mange gange på biblioteket, da jeg var barn, så jeg skammer mig lidt over, at jeg ikke har dem alle samlet endnu. Til gengæld har jeg lige erhvervet mig mig Akira nr. 13, som er uhyre svær at få fat på, men en ven havde den liggende på sine forældres loft. Min favorit mangategner må være Taiyou Matsumoto, hvor jeg forsøger at have lidt blandet af hans udgivelser.
– Jeg fandt bla. denne franske udgave af hans Bambus Samuraien på en ferie i Paris. Coverne til den serie er enormt skønne. Jeg elsker hans simple og til tider overskraverede stil, hans mange pauser, og vilde zooms. I Bambus Samuraien har han brugt rigtig meget pensel sammen med sin normalt meget tynde streg, der gø, at næsten hver side er et billede, jeg ville hænge på min væg.
– Min næste ”store” stolte samling er mine Hellboy bøger, men ham kender alle, så jeg vil hellere snakke om Ronald Wimberly og hans Prince of Cats. Prince of Cats er et vidunderligt mash af samurai-genren og hip hop-kultur, som fortolker Shakespeares Romeo og Julie. Wimberly har et helt specielt greb på stil og attitude. Jeg vil også anbefale hans bud på marvel universet i She-Hulk. Jeg ville ønske, han tegnede alle superhelte.
– Min anden hylde indeholder mine store idoler fra mine sene teenageår til start 20’erne. Det er rigtig meget nordamerikansk Indie som Bryan Lee O’Mallys Scott Pilgrim, Becky Cloonan, Corey Lewis, Paul Pope og Sophie Campbell.
– Her vil jeg lige fremhæve Sophie Campbells The Abandoned. Jeg er er stor fan af hendes serie Wet Moon, som altid har været en guilty pleasure. The Abandoned kan bare noget andet, med sin helt klassiske zombie survival-historie, og sin enormt grafiske vold, som ikke overlader noget til fantasien. Men hun kan bare tegne blod og indvolde så smukt og indbydende.
– Min anden reol er forbeholdt kunst- og referencebøger, men det er også her, min kasse med zines og rygløse bøger står. Jeg kunne godt ønske mig en mere elegant måde at opbevare dem på, men det er sådan, det fungerer indtil videre.
– I kassen finder man bla MGCL GRL af Mathilde Kitteh, som er et lille zine med en test, som afgør, hvilken type magisk pige du er (jeg er ”Lock”-type). Jeg har intet imod tegneserie-zines, men elsker zines, som gør noget andet for at aktivere læseren.
– Til sidst vil jeg lige vise Steve Wolfhards Cat Rackham Looses It!. Steve Wolfhard er mest kendt for sit arbejde som storyboarder og karakterdesigner på Adventure Time, men før det lavede han små historier om den neurotiske Cat Rackham. Det er simpelt tegnet, men med masser af personlighed, humor, opfindsomhed og hjerte. Mere af ham.