Tegneserieessay. Vi spurgte Rikke Villadsen om hun ville lave en tegneserie om tegneserien der ændrede hendes liv. Det ville hun gerne svarede hun, og gjorde (selvfølgelig) noget andet.
Allerede i sin langformsdebut, Den blyantstegnede Ind fra havet (2011) markerede Rikke Villadsen (f. 1976) sig som dansk tegneseries store egensindige auteur.
Det er en drømmeagtig sømmandsskrøne om en sømand der fisker et spædbarn op fra havet, og en kvinde der har sex med et fyrtårn.
Siden fulgte blandt andet den surrealistiske queerwestern Et knald til (2014), Tatovøren og klitoris med nik til de ældste Tintin-tegneserier (2019) og senest En samtale med Käthe Kollwitz (2024), hvor Rikke Villadsen-figuren går i dialog med den afdøde tyske kunstner Käthe Kollwitz.
Hun modtog i 2015 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat som en af de første danske tegneserieskabere, og er udgivet i en række lande – i USA af det store indie-forlag Fantagraphics, der har udgivet de tre førstnævnte bøger som The Sea, Cowboy og The Clitoris. Og i år har hun været med til at vinde prisen for bedste alternative tegnserie ved den store franske tegneseriefestival Angoulême, som bidragsyder i Karla Palomas Hairspray Magazine.
Hun optræder flittigt i sine tegneserier, ofte i en form for hvid klovnemaske, og insisterer på at kalde serierne autofiktive, til trods for, at vi er ganske langt fra en genkendelig realisme, ofte bevæger vi os snarere omkring i noget surreelt, sjovt og lettere subversivt. Der er en optagethed af det kønnede, det kvindelige og den kunstneriske skabelse i Villadsens værker, der snarere trækker på litteratur og kunst som inspirationskilder, end på andre tegneserier. Hun er kontrær af natur, og forsager både den lineære plotbaserede fortælling og tegneseriens faste konturstreg. Hellere improviseret, skitset, levende.
Og således bør det ikke undre, at Villadsen, stillet overfor opgaven at lave en tegneserie om tegneserien der ændrede hendes liv, gør noget andet.
Læs med her: