Rotter
Karla Palomas selvbiografiske debuttegneserie, Rotter, er en delirisk skildring af livet som dansk kunstner i Berlin. Her deler hun råt og hektisk ud af sine oplevelser som en kvinde i midten af trediverne, der lever under beskedne og kaotiske vilkår.
Tegneserien består af tre historier, som både er underholdende og brutale i deres ærlighed. Hovedpersonen Karla bor med sin trofaste hund, Lilsky, der både fungerer som ven, rådgiver og en talende følgesvend, der kommer med gode råd og griber ind, når Karla selv mister kontrollen.
I første kapitel, ”Brændt Kød” får Karla besøg af sin venindes 10-årige datter, der for første gang rejser alene til udlandet for at fejre jul med Karla. Med et stramt budget vælger de at stjæle deres julemiddag fra det lokale supermarked – et kup, hvor den ansvarlige rolle fordeles omvendt: englebarnet står for selve tyveriet, mens den voksne holder vagt.
Deres kupforsøg viste sig at være vellykket, og efter maden er blevet smidt i ovnen, bliver der fejret igennem med smøger og champagne. Deres alternative fejring af juleaften tager dog en drejning, da maden brænder på, og den lille pige ender med at kaste op og besvime. I panik må hunden Lilsky tage affære og ringe efter en ambulance, hvorefter historien kun eskalerer, og Karla bl.a. tager på swingerklub for at afreagere oven på dagens begivenheder.
Kapitel to, ”Rottes Æg” skildrer en trist og kedelig periode i Karlas liv, hvor hun forsøger at tjene penge ved at sælge smykker på et vinterramt kræmmermarked. Oplevelsen tager en romantisk drejning, da hun møder den smukke Pablo – et møde, der, som altid i hendes verden, ender i katastrofe.
I tredje kapitel, ”Antibaby” forsøger Karla desperat at undslippe den babyfeber, der har ramt hendes omgangskreds. Men hendes forsøg på flugt ender – ikke overraskende – i endnu et kaotisk scenarie.
Et gensyn med underground
Som fortæller fremstår Paloma som en værdig elev i Crumb-skolen. Dog fremstår hendes streg snarere som en mere kantet og mindre farverig version af HuskMitNavns graffiti. Hun udfolder sin eksistens med skamløs ærlighed, og hendes selvironiske blik gør hende trods al hendes uansvarlighed utroligt sympatisk.
Rotter er en beskidt, uforudsigelig og til tider ubehagelig tegneserie, der skildrer en mislykket kunstners eventyr i et alternativt Berlin. De tre fortællinger balancerer mellem det hysterisk morsomme og det dybt vulgære. Vi præsenteres for et univers fyldt med fordrukne kvinder, en overflod af babyer, giftige hundeprutter, billige smykker, orgier, drager og alt det, der forbindes med at være millennial kvinde i 30’erne.
Social ensomhed
Selvom Karla omgiver sig med venner, hunde og flygtige bekendtskaber, er der en gennemgående følelse af isolation. Hendes manglende evne til at knytte sig dybt til andre afspejler en underliggende ensomhed, hvilket også fletter ind med bogens andre temaer som meningsløshed, Identitet og tilhørsforhold. Det kommer til udtryk gennem hendes forhold til mænd, der hurtigt går fra forelskelse til fiasko, og hendes konstante flugt fra ansvar i form af børn/babyer og sågar kæledyr, idet hendes egen hund udviser til tider større ansvar end hende selv. Det er alt sammen med til at understrege en rædsel for at blive fanget i det konventionelle voksenliv.
Paloma skildrer denne uro med en blanding af humor og desperation, hvilket gør Rotter til mere end blot en skandaløs fortælling. Midt i de grove jokes og sjofle kommentarer ligger en dybt personlig refleksion over hendes livsforløb.
Karla bærer fanen for uansvarlighed, mens hun forsøger at navigere i sine drømme og frustrationer. Støttet af sin loyale, talende hund må hun dog erkende, at virkeligheden altid er mere krævende, end hun ønsker at indse. Resultatet er en tegneserie, der både fungerer som en personlig beretning og som en fandenivoldsk rundtur i en verden af anarki – og en hel del idioter. Når bogen slutter, har hun vundet læserens hjerte, og man sidder tilbage med et håb om, at hun vil dele endnu flere historier med os i fremtiden.