Hvordan finder man på så vanvittig en karakter som Musse Fitzmeyer, international mestertyv? Denne gang i På tegnebordet dykker vi ned i Jacob Rask Nielsens kringlede hjerne for at finde svar.

Jacob Rask Nielsen, portrætfoto
Tegneserieskaberen og lokomotivføren Jacob Rask Nielsen debuterede i 2005 som forfatter med Texas Tex og Chico Tjubang: Jagten på Rumfolket på Gyldendal, illustreret af Rasmus Bregnhøi. Sidenhen har han primært selv siddet bag tegnepulten og tegnet en lang række gakkede og ofte på en gang uskyldige og grænseoverskridende serier, udgivet på på eget og andres forlag. Deriblandt den ambitiøse zombieepos Exodus og serien Ib Michaels Strabadser.
Han arbejder nu på tegneserien Musse Fitzmeyer – International Mestertyv. Jeg vil lade Jacob Rask Nielsen selv fortælle om den, for han gør det så levende:
– Hun er en kvinde sidst i tresserne, som er klar til at gå på pension efter hendes sidste kup. Eller er hun virkelig? Svaret er selvfølgelig nej. Hun bliver nemlig fristet igen og igen til at lave ét mere ”sidste” kup, hvilket driver den skrupskøre handling frem.
Med de ord vil vi starte med at grave os ind i Jacob Rask Nielsens hjerne, og se om vi kan forstå hvor hans altid absurde, hæsblæsende karakterer og universer kommer fra. Men det første først:
Hvad handler tegneserien nærmere bestemt om?
– Tegneserien følger Musse over et par hæsblæsende dage i hendes liv, hvor hun mere eller mindre selvforskyldt vælter fra den ene katastrofe til den næste. Men hun tager det hele med godt humør og en kæk bemærkning. Hun er en optimist og livsnyder, og hun lader sig ikke slå ud af trusler om snarlig død eller lignende. Og nogle gange er hun simpelthen for dum til at forstå alvoren.
– Det er en tegneserie som er en parodi på den helt klassiske actionfilmkliché, hvor helten lige skal lave det sidste job og alting så går galt. Jeg elsker actionfilm meget højt, og Musse Fitzmeyer er på mange måder min helt egen actionfilm. Eller actionkomedie for at være helt præcis. Jeg har proppet så meget humor ind i den som overhovedet muligt. Den er nærmest ved at eksplodere!
– Det bliver en af mine bredest appellerende tegneserier. Jeg har prøvet at favne bredt i forhold til læsevenligheden og aldersgrupper. Den er ikke for små børn, men fra 13-14 år og opefter burde de fleste være med. Sproget er sine steder lidt groft men ikke værre end Anders Matthesens ting. Så jeg forventer, at Musse Fitzmeyer bliver lige så stort et hit som Ternet Ninja.
jeg forventer, at Musse Fitzmeyer bliver lige så stort et hit som Ternet Ninja.
Hvad fik dig i gang med projektet?
– Kazuo Koike (forfatteren bag den fantastiske Lone Wolf and Cub) har sagt, at alle hans historier først og fremmest udspringer af karakteren. Jeg har det på samme måde. Jeg har brug for en god karakter, før jeg kan finde på en god historie.
– Da jeg først havde fået Musses look og karakter på plads, så begyndte ideerne stille og roligt at pible frem. Derudover havde jeg også et papir, hvor jeg skrev alle de ting ned, som kunne være fede at have med i en tegneserie. Det var bl.a. aliens, cowboys, monstre, zombier, tidsrejser, ninjaer og eksplosioner (Jeg elsker at tegne eksplosioner).

Jacob Rask Nielsen havde lyst til at få en tidsmaskine med i sin tegneserie – så det kom der. Alt kan tydeligvis lade sig gøre i det univers han skaber.
Hvad er Musse Fitzmeyer for en karakter?
– Musse Fitzmeyer er både grisk og har meget lav impulskontrol. Nærmest ikke-eksisterende. Den kombination får hende konstant i nærkontakt med en hel perlerække af problemer fra farlige ninjaer, hjerneædende zombier, onde nazister, hævngerrige cyborgs, liderlige rumvæsener og ustyrlige kæmpemonstre.
– Musse har også et ganske velvoksent sexdrive, så undervejs i alle de livsfarlige genvordigheder lykkes det hende også at have en masse sex. På den måde formår Musse som regel at få det bedste ud af en presset situation.
Det gik op for mig, at jeg havde meget få kvindelige karakterer med i mine tegneserier
Du virker til at have brugt lang tid på karakterdesign. Hvordan foregår den proces?
– Efter at have lavet en del tegneserier, heriblandt instagram-tegneserier, gik det op for mig, at jeg havde meget få kvindelige karakterer med i mine tegneserier. Det var en skævvridning, som jeg godt ville ændre på. Jeg har ikke lyst til at gentage mig selv og fx kun skrive om mænd. Diversitet er en god ting.
– Så en blanding af fornyelse, form og indhold rumsterede oppe i mit hoved, oppe i den kreative grød, da jeg en dag gik forbi en postkasse, hvor der stod Musse på. Så havde jeg et navn. Fitzmeyer kom vist af sig selv og lyder jo bare sjovt. Eller også kom det fra min liste med sjove navne. Det kan jeg ikke huske.
– Efter lidt tid blev hun til en ældre kvinde, fordi sådan en havde jeg heller ikke skrevet før. Og så syntes jeg, det var sjovt, hvis hun var international mestertyv. Internationale mestertyve har jo bare en tendens til at rode sig ud i problemer, som vi alle ved, og det kunne være et sjovt udgangspunkt.
Jeg vil bare gerne lave en kvindelig hovedperson, der er både sjov, sej, sexet, ældre, fræk, fandenivoldsk og tyk på en gang.
Er Musse en ironisk eller alvorligt ment karakter?
– Jeg håber virkelig ikke, læserne tænker, jeg gør grin med tykke mennesker. Jeg vil bare gerne lave en kvindelig hovedperson, der er både sjov, sej, sexet, ældre, fræk, fandenivoldsk og tyk på en gang. En dejligt nuanceret karakter. Som forfatter stræber jeg efter at kombinere ting på nye måder, og den kombination har jeg ikke selv set før.
– At Musse blev tyk, hænger måske sammen med den kropspositivisme, der er kommet mere og mere frem i de senere år. Som jeg i øvrigt bakker helhjertet op om. Jeg synes, alle skal elske deres krop betingelsesløst.
– Jeg er enormt glad for Musse. Hun er nok en af de sjoveste karakterer, jeg har fundet på. Hun er både sjov at skrive og sjov at tegne. Jeg kan rigtig godt lide hendes fandenivoldskhed. Hun giver virkelig ikke en fuck. På et tidspunkt knalder hun fx en fyr, som hun ret hurtigt bliver træt af. Hvordan slår hun op? Hun smider ham i en aktiv vulkan. Færdigt arbejde.
Hvordan kommer du så fra at have skabt din karakter til at lave en tegneserie?
– Når jeg har fundet på en god karakter, begynder jeg på at skrive. Der skal ligge et færdigt manuskript, før jeg sætter den første streg. Alt andet er for farligt. Så risikerer jeg at tegne 40 sider, som ender i en blindgyde og aldrig kommer videre. Så jeg skriver altid historien færdig, før jeg starter på tegnearbejdet.
Det allerbedste er, hvis jeg selv begynder at grine. Så ved jeg, at jeg har fat i noget godt.
– Når jeg skriver, så skriver jeg bare derudaf. Der er ingen tekstanalyse og selvkritik der. Bare 280 km/t ud af motorvejen.
– Efter jeg så har akkumuleret en ret stor tekstmasse og føler, at her gemmer sig en god historie, så begynder jeg at skære væk og finde frem til selve kernen og alle de bedste replikker. Her er jeg en ret hård redaktør. Det skal virkelig spille, ellers ryger det ud. Det allerbedste er, hvis jeg selv begynder at grine. Så ved jeg, at jeg har fat i noget godt.
Hvordan er din arbejdsrytme, når du arbejder på tegneserier?

Jacob Rask Nielsens tegnestue. Fra venstre mod højre: “Mit old school tegnebord. Det bruger jeg, når jeg tegner på papir. Det er ekstra smart, at det har en lille hylde til tegneredskaber. I vindueskarmen ligger en stak papir og nogle kuglepenne. Det er til de pludseligt opståede ideer, der skal skrives ned i en fart, inden de forsvinder.”
– Min arbejdsrytme varierer meget og kan nok bedst beskrives som ”når det kan klemmes ind.” Jeg arbejder fuldtid som lokomotivfører for DSB. Det job har skiftende arbejdsdage og -tider, så jeg har som sådan ikke en fast rutine i forhold til mit kreative arbejde.
– Jeg har desuden tre børn, hvoraf to af dem bor hos mig hver anden uge. Dem bruger jeg også masser af dejlig tid med.
– En perfekt arbejdsdag med tegneserier er en fridag fra DSB. Så starter jeg som regel dagen med gymnastik eller yoga (vigtigt for en gammel tegnerkrop!), og så en kop te og i gang. God musik er godt. Pauser undervejs er vigtige. Gerne en gåtur. Hvis jeg har en hel dag for mig selv, så kan jeg cirka nå at lave en hel side fra skitse til færdig farvelægning.
Pauser undervejs er vigtige. Gerne en gåtur.
– Men de perfekte dage har jeg ikke så mange af. Ofte sidder jeg og arbejder på en side en time eller to efter arbejde og før aftensmaden. Og så måske en time mere om aftenen, før jeg bliver for træt og splatter ud på sofaen og ser Squid Game. Lidt flere timer i weekenden, selvfølgelig. I det tempo kan jeg cirka lave to sider om ugen. Men det er også helt fint. Det er et tilfredsstillende tempo for mig.

Jacob Rask Nielsen tegner oftest sin outline med brun og ikke sort. Men nogle gange bruger han andre farver, f.eks. rød.
Hvordan er din tegneproces?
– Jeg tegner digitalt. Det gør det nemt at rette de fejl, jeg laver undervejs. Hvis jeg tegnede på papir, så ville jeg klart bruge mere tid på skitserne. Men det behøver jeg ikke på denne måde.

Den første rå skitse til panelet ovenfor.

Jacob Rask Nielsens 68 lag i Clip Studio
– Jeg tegner digitalt på en Wacom i programmet Clip Studio. Jeg brugte engang Photoshop, men det er jo møgdyrt. Clip Studio er langt billigere og kan vist cirka det samme. Det kan hvert fald det, som jeg skal bruge.
– Jeg tegner i mange forskellige lag i Clip Studio. Denne her side har 68 (!) forskellige lag.
– Det gør det langt nemmere at rette fejl, eller hurtigt rykke rundt på de forskellige elementer i kompositionen. Men det gør det selvfølgelig også lidt sværere at finde rundt. Der er fordele og ulemper ved den metode.
Hvor langt er du med projektet?
– Jeg er i gang med side 66-67 lige nu, og bogen bliver på 84 sider. Så jeg mangler lidt under 20 sider. Der er lys for enden af tunnelen! Og så skal jeg bare smække det sammen i en pdf og afsted til trykkeriet. Det er slutspurten. Hvis alt går planmæssigt, udkommer den i maj i god tid til Copenhagen Comics.
– Jeg udgiver den selv, som jeg har gjort med mange af mine andre tegneserier. Ikke af nød, men fordi jeg har lyst. Jeg tror godt, jeg kunne finde et interesseret forlag, men jeg er simpelthen så glad for at gøre det selv. Og så skal jeg heller ikke dele indtjeningen med nogen – ha ha!
– Denne gang giver jeg den max gas på udstyrssiden. Den bliver i hardcover med ekstra tykt og lækkert papir. Ren luksus. Jeg synes, at Musse Fitzmeyer har fortjent det bedste. Jeg håber, at folk tager godt imod hende (Også selvom hun er en værre bandit).
Jeg synes, at Musse Fitzmeyer har fortjent det bedste
Hvis du er blevet nysgerrig, kan du følge Jacob Rask Nielsen på Instagram her.