Besættelsesberetningen fra Hesseldahl, Roland og Rehr indtager 11.-pladsen på “Tyve danske tegneseriefavoritter”.
Før dette års Copenhagen Comics spurgte festivalen en lang række tegneserieskabere, oversættere, anmeldere, gallerister, forlæggere og andre, der beskæftiger sig professionelt med mediet, om deres danske tegneseriefavoritter. I alt 250 titler fandt vej til bruttolisten, og de 20 mest populære endte på udstillingen.
Bagefter blev nogle af stemmeafgiverne bedt om at begrunde deres favoritter. Teksterne, de skrev, kan nu læses her på Nummer 9.
Den danske tegneserie er først i nyere tid blevet begunstiget med ærværdige institutioner af den slags, som kan levere krudt til en rigtig kanon – professionelle uddannelser, specialiserede kritikere, akademiske tegneserieforskere og så videre. Derfor er der heller aldrig opstået en bredt anerkendt dansk tegneseriekanon. Listen her giver et bud på, hvilke værker, der nyder højest agtelse i tegneseriemiljøet.
—
11. Danmark besat
af Morten Hesseldahl, Niels Roland og Henrik Rehr, 1990-1994
Da Danmark besat udkom i fem bind i perioden 1990-1994, var den sandsynligvis den første danske ”graphic novel”, længe inden begrebet blev alment kendt. Serien er én lang samlet historie på 230 sider med en rammefortælling, masser af stærke hovedpersoner og et markant budskab – ja, klart forud for sin tid.
Hvordan kunne man også forvente sig mindre af et veritabelt dream team bestående af forfatteren Morten Hesseldahl, tegneren Niels Roland samt rentegner og farvelægger Henrik Rehr! Deres samarbejde fungerer forbilledligt, og man er stadig imponeret over værkets storhed, når det genlæses efter 25 år.
Hvert bind dækker ét af besættelsesårene – bortset fra bind 2, der dækker både 1941 og 1942 – og de historiske begivenheder flettes dygtigt sammen med en række skarpt tegnede skæbner, inspireret af virkelige personer. Vi følger lægedatteren Freddy, hendes musikerkæreste Jørgen, dansk-englænderen Billy, modstandsmanden Erling Rode og en lang række lige så imponerende bipersoner – både modstandsfolk, kommunister og værnemagere er med.
Jeg er mest imponeret af, at Danmark besat formår at være medrivende, fuld af patos, samtidig med at man som læser præsenteres for en række nuancerede historiske problemstillinger. Samarbejdspolitikken udsættes for kritik, og der er også hug til Frihedsrådet, som splittes mod krigens slutning. Forfatterne drister sig til at spørge, om Danmark overhovedet var i krig? Tyskland besatte vores lille land helt uden afgivelse af skud, og vi slap nådigt gennem besættelsen sammenlignet med resten af Europa.
Jeg ville elske at se ”Danmark besat” filmatiseret eller som tv-serie!
– Peter Hartung, tegneseriegallerist