DR-grafikeren debuterede for nylig med sci fi-komedien “Stella” i en alder af 44 år. Læs om hans favoritter og inspirationer her.
Søren Winther Nørbæk er en usædvanlig debutant på flere leder og kanter. Hans 44 år gør ham mere moden end de fleste, der smider deres første længere tegneserie på gaden, og både stregen og tonen sender tankerne på langfart til noget, der var engang.
“Stella”, som Nørbæks debut hedder, kunne være fra et Heavy Metal-blad anno 80’erne, dengang inspirationen fra Moebius, Druillet og de andre Metal Hurlant-pionerer stadig hjemsøgte siderne. Det helstøbte fremtidsunivers afslører en kærlighed til klassisk “world building”, som ikke al moderne science fiction udstråler, men grundtonen er altid letbenet og legesyg – hvad fanden, det er bare en tegneserie!
Som tegneserielæser og -skaber startede Nørbæk tidligt, men ambitionerne skulle have lidt hjælp på vej, før de blev til virkelighed …
Hvad er den første tegneserie, du husker at have læst?
– Den allerførste tegneserie, jeg læste, var Lucky Luke 5: Apache-kløften af Morris og René Goscinny. Den slog benene væk under mig, faktisk så meget, at jeg ikke kunne nøjes med at læse om de forskellige personer i hæftet. Jeg måtte simpelthen lege med dem, og derfor gik jeg til angreb på min storebrors album med en saks. En kæmpe skideballe senere kunne jeg jo godt se, at det ikke var optimalt, at man kunne kigge flere sider frem i handlingen gennem hullerne, bare fordi jeg ikke kunne styre min begejstring. Og bortset fra eksperimenter med at kopiere billeder med stearin – dryppet oven på siderne i et hæfte – så har jeg siden koncentreret mig om selv at skabe billederne.
Hvis du skulle nævne én tegneserie, der i sin tid inspirerede dig til selv at lave tegneserier – hvilken én ville du så pege på??
– Det nummer af MAD Magazine, hvor Mort Drucker og Frank Jacobs lavede en musicalversion af den første (IV) Star Wars-film, var helt afgjort grunden til, at jeg selv lavede mit første hæfte – på Orange A5-papir. Det var hæftet gennem forsiden, og jeg solgte det til min far for en femmer. Muligheden for at lave sit eget univers og kunne bestemme, hvem der “måtte være med”, var helt uimodståelig. At historien lagde sig meget tæt op ad Star Wars slog slet ikke publikum (altså min far).
Hvis du skulle vælge én favorittegneserie, hvilken ville det så være?
– Jerry Cornelius’ hermetiske garage. Blandt andet fordi den først blev udgivet som føljeton i et magasin er den utroligt lang, virkelig flot og fuldstændig uden grænser.
– Moebius’ mesterværk affødte også den tanke hos mig, at en serie ikke nødvendigvis skulle være på de dér cirka 45 sider. Så jeg sprang selv ud i en 180 siders fantasyserie om dværgen Morf og hans strabadser, som ud over at være voldsomt lang også var temmelig usammenhængende – mildt sagt. Det var min anden aflevering til Forlaget Carlsen, og forlægger Jens Trasborg tog sig tid til at give mig en kreativ konsultation og give nogle bud på, hvordan jeg kunne komme videre med serieskabelsen. Det førte til to kurser på The Animation Workshop i Viborg med Lawrence Marwit, der er baggrundslayouter, concept designer hos Pixar og selv serieforfatter, og Kyle Balda, som bl.a. også er Pixar-mand.
Nævn en tegneserie, du er vild med, men har svært ved at overbevise andre om at påskønne efter fortjeneste …
– Det er også Jerry Cornelius’ hermetiske garage. Det faktum, at det første oplag var sort/hvid, var i sig selv nok til at flere af mine venner fravalgte den. At man skulle have tungen lige i munden for at følge med i historien og at den ikke holdt sig til almindelig fortælleteknik kostede nok også en del potentielle læsere.
Hvilken tegneserie ville du ønske, du selv havde udgivet på dansk?
– Én!?!?! Hvad med Bill Wattersons Steen og Stoffer i en sammenhængende historie – eller Gary Larson bedre tegnet (hvilket godt nok ville fjerne noget af det geniale) – eller “bare” John Difool mere snavset à la Franquins “Sorte sider”? Og så igen ingen af dem, for jeg holder for meget af dem, som de er, og man har jo et helt andet forhold til noget man selv har lavet … Så ville jeg være de oplevelser fattigere, suk!
Nævn en serieskaber, du har ”opdaget” for relativt nyligt, hvis ting har gjort indtryk på dig – og den tegneserie, der introducerede dig for vedkommende …
– Alessandro Barbucci og Barbara Canepas Sky Doll har imponeret mig meget, den er “let” som Anders And og dyb som Jodorowsky. Jeg glæder mig til at opleve Sky Doll 4!
”♥ tegneserier” er en Nummer 9-interviewserie, hvor tegneseriefolk fortæller om tegneseriefavoritter. Tidligere: Peter Madsen, Jacob Rask, Peter Kielland, Silke Nedergaard, Søren Mosdal, Peter Snejbjerg, Rikke Villadsen, Henrik Rehr, Christoffer Zieler, Niklas Asker, Rasmus Bregnhøi, Tore Bolhøj, Dong Trieu Do, Paw Mathiasen, Lars Jakobsen, Mikkel Sommer, Lars Kram og Bjarne Kristensen.