Rundturen i efterårets udgivelsesprogrammer fortsætter, denne gang med fantasilande, parallelverdener og fremtidsuniverser.
Med tegneserier kan man bygge hele universer i ord og billeder uden at poste millioner i scenografi, kostumer og special effects. Dén mulighed udnytter mange af efterårets tegneserieudgivelser naturligt nok til at fortælle historier om væsener og verdener formet af fri fantasi.
Det kunne f.eks. være Smølfernes verden, der uden nærmere forklaring befolkes af små blå mænd. Cobolt krediterer albummet “Smølfesalat” til seriens skaber, Peyo, men i praksis døde belgieren adskillige år før beretningen om muterende grøntsager i smølfelandsbyen blev til. Stakkels Splint & Co. er også for længst blevet faderløse, men makkerparret Yoann og Vehlmann fører serien videre i bind 52, hvor vores helte drager til månen i selskab med superskurken Zorglub og to danske piger (!). Udkommer november på Cobolt.
Nu vi snakker helte, så står Hellboy som sædvanlig klar til at uddelegere heroiske bøllebank til mytologiske gespenster i “Troldheksen og andre historier”. Vi har allerede bragt en forsmag på syvende samling fortællinger om den rødhudede antihelt, men i mellemtiden er udgivelsen blevet skudt til september. Forlaget er dog stadig G Floy. Samme måned byder i øvrigt også på mytologisk ramasjang fra Donovan Comics, der er klar med tredje bind af Atalante, hvor barmfagre møer fra oldtidens Grækenland slår fra sig i bedste franske mainstream-tradition.
Er man mere til superheltemytologi, så er der også råd for det. G Floy udgiver to bind om De Nye Avengers henover efteråret, så for dem, der ikke følger de amerikanske Marvel-hæfter, bliver der alligevel lejlighed til at følge Spider-Man, Iron Man og Captain Americas meritter. Til september kommer bind 2:, “Sentry, og bind 3 er sat til december. Forfatteren er rutinerede og respekterede Brian Michael Bendis, og stregerne leveres af navne som Steve McNiven, Alex Maleev og semi-legendariske Howard Chaykin.
Samme boldgade, knap så mytologisk: Almægtig er forfatter John Arcudi og tegner Peter Snejbjergs bud på en “realistisk” superfortælling. Duoen er langt fra de første, der har spurgt sig selv, hvad guddommelige kræfter kunne gøre ved et menneskes psyke, men vores egen Mads Bluhm forsikrer, at deres svar er ualmindeligt spændende. Og ellers er Snejbjergs tegninger jo altid værd at se på. “Almægtig” udgives af G Floy til september.
En slags helt er vel også franske Moebius’ Arzak, der efter at have forholdt sig tavs i en række banebrydende 70’er-serier – hvor han i øvrigt hed “Arzach” – er blevet decideret snakkesalig på det seneste. Forlaget Faraos udgiver albummet “Overseeren” til efteråret, og selvom den næppe når årgangs-Moebius til sokkeholderne, kunne science fiction-skrønen sagtens være et kig værd. Samme forlag udgiver i øvrigt også Den sidste Inkal til efteråret. Serien, der følger op på Moebius og Jodorowskys originale fortællinger om kujonen John Difool, er nået til bind 2 (“Louz de Garra”), hvor rutinerede Jodorowsky får hjælp til billedsiden af en vis José Ladrönn. Historien følger Difool i kamp med fire alter egoer, beretter forlaget: “Universets skæbne afhænger ikke længere af én idiot, nemlig John Difool, men af fire idoter, som desværre også alle sammen er John Difool.”
Fremtidsudsigterne er også dystre i zombie-soapen The Walking Dead, der lige straks får dansk debut. Forfatter Robert Kirkmans behændige miks af blodig horror og mellemmenneskelige forviklinger tager turen over atlanten til september, når Forlaget Fahrenheit sender første bind på gaden. The Walking Dead er blandt de mest populære spandex-fri serier i hjemlandet USA, hvor den er blevet adapteret som TV-serie af produktionsselskabet AMC, og også her på Nummer 9 er begejstringen til at få øje på.
Dystopier er i det hele taget lidt af en ledetråd her til efteråret. Jeremiah fortsætter sin udforskning af et post-apokalyptisk wild west i bind 31, der udkommer på Forlaget Faraos. Forfatter og tegner er fortsat gode gamle Hermann Huppen (Bernard Prince, Tårnene i Maury-Skoven). I Fell skildrer Warren Ellis (Transmetropolitan, Planetary, The Authority) mareridtsbyen Snowtown og politimanden Richard Fells drabsefterforskninger dér. Ben Templesmith (30 Days of Night) står for den ekspressive billedside, og “Fell” udkommer til oktober på G Floy.
Endelig er der jo Ray Bradburys klassiske science fiction-fortælling Fahrenheit 451, der skildrer et undertrykt fremtidssamfund, hvor bøger – og dermed al god dannelse, det siger sig selv – er bandlyst. Amerikanske Tim Hamiltons tegneserieudgave af klassikeren udkommer til oktober på Fahrenheit, og navnesammenfaldet mellem tegneserie og forlag er ikke tilfældigt: Udgivelsen er (også) tænkt som en markering af det glimrende lille forlags 20 års fødselsdag.
Men selvfølgelig kan man også bruge sin fantasi uden at se hverken smølfer eller zombier for sig. Den feterede japanske mangaskaber Jiro Taniguchi har i Manden der går tur forestillet sig noget så prosaisk som en vandrende mand, der i 18 korte episoder observerer livet og verden omkring sig med filosoffens zen-agtige distance. Historierne er oprindeligt fra 1992-1994, men i dansk sammenhæng fungerer bogen som en slags opfølger til “Min fjerne barndomsby”, der i 2010 under stor fanfare lancerede begrebet “manga for voksne” herhjemme. Forlaget er nu som dengang Fahrenheit, og bogen er sat til at udkommer i oktober.