Sidste stop på Nummer 9s guidede tur i efterårets udgivelsesprogram: Genudgivelser og gamle kendinge.
I USA taler tegneserieeksperter om, at vi lever i “genoptrykkenes guldalder”. Alt fra stribeklassikere til seriehæfter kreeret af 50’ernes og 60’ernes mestre hives frem fra gemmerne, støves af og udsendes i luksusformat. Interessen for tegneseriehistorien gør sig også gældende herhjemme, hvor forlagene har rigtig mange genudgivelser og fortsættelser af gammelkendte – og i nogen tilfælde opgivne – serier på programmet.
Amerikanske Jaime Hernandez’ historier til det stilskabende og forgudede Love & Rockets-blad har været forsøgt udgivet en del gange herhjemme. Allerede i 1983 sendte Interpresse det første af tre Mekanix-album på markedet. Siden skiftede Hernandez’ fortællinger karakter fra kulørt science fiction til vitale hverdagsfortællinger, og Interpresse forsøgte sig med to album mere, nu under titlen Locas. Det sidste udkom i 1989 og først nu, 22 år senere, står Aben maler klar til at tage tråden op.
Speedy Ortiz dør samler hele 288 siders årgangs-Hernandez, hvoraf kun de 55 har været tilgængelige på dansk før. Det er til september, at danske tegneserieentusiaster får lejlighed til at foræde sig i punktøserne Maggie og Hopeys smukt tegnede eskapader i Los Angeles-forstaden Hoppers – og Aben malers ambition er at udgive samtlige Jaime Hernandez’ originale Love & Rockets-historier over de næste år. Noget at se frem til!
Cobolt er også opsatte på at følge fortidens albumserier til dørs. Til september står de klar med det sidste og 17. bind af Henrik og Hagbart, “Ørkenens rose”. Serien, der i sin tid stod fadder til Smølferne, blev efter ophavsmand Peyos død lagt i andre hænder, her står en Luc Parthoens for manus, mens Alain Maury leverer tegninger.
Måneden efter udkommer tilsvarende 25. bind om Yoko Tsuno, “I Lucifers tjeneste”. Serieskaber Roger Leloup er godt på vej mod de firs, så den sataniske fortælling kan vise sig at blive den japanske ingeniør Tsunos sidste eventyr. Og så er der jo Garfield, der har været tilgængelig på dansk i 30 år, men stadig æder lasagne, som om intet var hændt. Bind 55, “Hvor er Garfield?”, kommer her i august, mens farvealbum 24, “Garfield på den lyserøde sky”, ligger klar til november.
Nu vi snakker gamle kendinge, men altså ikke deciderede genoptryk: Donovan Comics fra Djursland er leveringsdygtige i en hel række titler i dén kategori. F.eks. Maurice Tillieux’ detektivserie Max Jordan, der udkom for sidste gang i albumform herhjemme tilbage i 1981, men til november er aktuel igen med et tredive år forsinket bind 6.
Noget nyere er bind 13 (1999) og 14 (2000) af det franske hit XIII, der udkommer i henholdsvis oktober og november fra Donovan. Bag den Bourne-inspirerede serie om amnesiramte “XIII”, der forfølges af morderiske personager, står det bundrutinerede makkerpar Jean Van Hamme (Thorgal, Blake og Mortimer) og William Vance (Bob Morane, Marshal Blueberry). Også Bernard Prince bind 14 er skabt af garvede kræfter – albummet er fra dengang, Greg (Splint & Co., Red Kelly) var forfatter, men Dany havde overtaget tegnertjansen fra Hermann.
Blandt de deciderede genoptryk, efteråret byder på, er det ingen hemmelighed, at en vis eventyrlysten reporter spiller en hovedrolle. Cobolt udgiver fire bind af Tintins oplevelser og to Reporteren Tintins Oplevelser hen over efteråret. Tintins oplevelser er i standardudstyr, men med Niels Søndergaards nye, tekstnære – og lidt omdiskuterede – oversættelse, mens Reporteren Tintins Oplevelser er “fundamentalistiske” luksusudgaver med stofryg, farveplancher og påklistrede forsidebilleder. Hvis det var noget. Hele herligheden suppleres med Philippe Godins tredje bog om Herges liv og værk, 1950-1983.
Også danske serier genoptrykkes i efteråret, i hvert fald en enkelt. Forlaget Forlæns satser på at udgive bind 2 af Dr. Albert Merlings samlede Bedrifter til efteråret. Bliver interessant at se, hvordan Knud V. Larsens grafisk spændende tryllekunstner-serie fra 1970’ernes Berlingske Tidende udviklede sig i den periode, bogen dækker. Forlaget Faraos har tilsvarende en enkelt genudgivelse på efterårsprogrammet i form af den første albumfortælling om Corto Maltese, “Balladen om det salte fordømte hav”.
Endelig byder efteråret på en god håndfuld samlede udgaver, ofte i flot udstyr og med spændende ekstramateriale. Cobolt sender bind 3 af Linda og Valentins samlede eventyr på gaden til oktober, og samme måned kommer et samlebind med de første fem album i Francois Burgeons smukt tegnede 1700-tals fortælling, Vindens passagerer 1-5 på gaden. Og allerede til september ligger 2. bind af det kronologisk ordnede Thorgal-genoptryk, Thorgal Magnum, klar i butikkerne.
Endelig kører Forlaget Zoom videre med deres kronologisk ordnede, men ukronologisk udgivne Splint & Co. den komplette samling, der denne gang runder årene 1969-1972. Det vil formentlig sige, at vi får Franquins sidste album i serien samt Fourniers tre første. Hele herligheden ligger klar til september.
Hermed afsluttes Nummer 9s rundtur i efterårets tegneserieudgivelser. Har du mistet overblikket? En komplet oversigt følger i morgen.