Forlæggeren bag Shadow Zone Media, dansk tegneseries italienske forbindelse, fortæller om tegneseriefavoritter – ikke mindst den, der satte ham i gang.
Bjarne Kristensen markerede sig som en herre med ambitionerne i orden, da han som forlæggeren bag Shadow Zone Media lancerede den italienske pulp-serie Dylan Dog – en meget stor personlig favorit – som føljeton med DSB-distribution.
Siden har Kristensen slået sig på tykke tegneseriebøger, senest “Diabolik“, og senere på året også “Morderens mesterværk”.
Alle de Shadow Zone-udgivelser, der er nævnt oven for, er italienske genrestykker. Kristensens kærlighed til de sort-hvide sydlandske striber stammer fra en udlandsrejse helt tilbage i 80’erne, og om dén og meget mere fortæller han i den seneste ombæring af “♥ tegneserier”-interviewserien.
Hvor han i øvrigt heller ikke er bleg for at gøre lidt reklame for en kommende Shadow Zone-bog …
Hvad er den første tegneserie, du husker at have læst?
– De første tegneserier, jeg læste, var sikkert sådan noget som Anders And eller Sølvpil. Men den tegneserie, der fik mig til at overskride grænsen mellem at være tilfældig læser og tegneseriefan, var Batman nr. 1 fra 1977. Jeg kan stadig huske, hvordan jeg som 9-årig purk på indkøb i Brugsen med min mor opdagede dette fantastiske hæfte: Wow, mand!
– Forsiden var jo næsten totalt sort – og når man så slog op på den første side, blev man præsenteret for den klassiske historie om, hvordan Leslie Tompkins hjalp den forældreløse Bruce til at komme ovenpå efter mordet på hans forældre – jeg var solgt på stedet! Vejen var lagt – jeg var fullblown tegneseriefan, og da jeg blev lidt ældre, og fik lært engelsk, kastede jeg mig over de amerikanske hæfter fra DC og Marvel …
– Jeg erindrer stadig min mors skuffelse, da hun opdagede, at jeg havde brugt alle mine konfirmationspenge på at købe amerikanske tegneserier i Fantask!
Hvis du skulle nævne én tegneserie, der har inspireret dig til selv at udgive tegneserier – hvilken én ville du så pege på?
– Hmm … Da jeg gik i 4-5. klasse, udgav en kammerat og jeg et månedligt tegneseriehæfte til vores klasse, så udgiver-trangen har været der ret tidligt i forløbet. Men hvis jeg skal nævne den tegneserie, der gav mig skubbet til at blive forlægger, så må det være den italienske horror-tegneserie Dylan Dog.
– Jeg opdagede den engang i slutningen af 80’erne, da jeg var i Italien for at besøge en ven. Helt tilfældigt købte jeg et bind i serien for at have noget at kigge i på hjemturen, og allerede dér kunne jeg se, at her var noget helt specielt. Et par år senere var jeg på Interrail sammen med mine venner, Lars og Ole fra Århus Tegneserieloge. På et af vores raids rundt i Italiens tegneseriebutikker faldt jeg over en komplet Dylan Dog-samling, som jeg købte og sendte hjem til Danmark i en stor pakke.
– Da jeg kom hjem, gik jeg (bevæbnet med en Italiensk-Dansk ordbog) i krig med at læse hele serien kronologisk. Den serie har bare så mange kvaliteter, og tematisk rammer den min smag 100%! Jeg har altid været vild med Sherlock Holmes og med gys – lige fra splatter til psykologiske thrillere – og Dylan Dog er ret beset Sherlock Holmes på syre i et sort horrorunivers.
Hvis du skulle vælge én favorittegneserie, hvilken ville det så være?
– Jeg kan lide tegneserier med historier, der er spændende og underholdende – og det afspejles i de udgivelser, der kommer fra Shadow Zone Media. Hvis Conan Doyle og Jules Verne havde skrevet grafiske romaner, ville jeg ikke tøve med at udgive dem. Eller Dan Brown, for den sags skyld. Jeg gider ikke læse tegneserier om mig selv eller min nabo – jeg vil på eventyr, jeg vil tages med på en rejse til ukendte destinationer, jeg vil drøne afsted over brostensbelagte gader i en droske ved midnat … Nå, jeg blev lige revet med.
– Min favoritserie? Igen må jeg sige Dylan Dog, vel nok verdens bedste tegneserie – efter min helt egen mening, naturligvis! Som jeg sagde før, så rammer den bare min smag 100%; en okkult detektiv, der bor og arbejder i London sammen med sin groteske assistent: En falleret skuespiller, der altid går klædt som Groucho Marx. Dylan Dog kører folkevognscabriolet og forelsker sig hovedkulds i sine kvindelige klienter – at læse Dylan Dog er som at læse en klassisk gyserhistorie i Gru tilsat en god portion surrealisme og en knivspids humor. Seriens monstre spænder vidt, fra klassiske uhyrer, vampyrer og varulve, til sindssyge seriemordere.
– Og så er der det ved Dylan Dog-serien, at den udkommer hver måned; jeg har altid foretrukket periodiske tegneserier fremfor album – det der med, at man kan gå og glæde sig til at næste bind i serien lander i kiosken … det er lidt ligesom at blive aet på kinden med fast interval!
Hvilken tegneserie ville du ønske, du selv havde udgivet på dansk?
– The Walking Dead, men den har Paw (Mathiasen, Forlaget Fahrenheit, red.) jo sat sig på nu. Fed, uforudsigelig serie, hvor faren lurer ved hvert gadehjørne. Jeg er lidt i tvivl om, hvor godt den vil sælge – jeg kunne godt forestille mig, at langt de fleste allerede har læst den på engelsk. Men måske kan den finde et bredere publikum nu, hvor tv-serien bliver sendt på DR HD.
Nævn en tegneserieskaber, du er vild med, men har svært ved at overbevise andre om at påskønne efter fortjeneste …
– Ikke en tegneserieskaber, men en tegneserie: Tex Willer! Jeg har meget svært ved at overbevise mine venner i Århus Tegneserieloge om, at denne westernserie er fantastisk. Problemet er, at de kun kender den fra den danske udgave, der sidst udkom tilbage i 70’erne. Serien har udviklet sig meget siden da, og tegnere som Colin Wilson, Joe Kubert og Alfonso Font har lagt streger til. I dag er Tex Willer efter min mening en af verdens bedste western-tegneserier. Jeg bliver sgu nok nødt til at udgive den på dansk igen, så logedrengene kan se, hvor god den er!
Nævn en serieskaber, du har ”opdaget” for relativt nyligt, hvis ting har gjort indtryk på dig – og den tegneserie, der introducerede dig for vedkommende …
– Den italienske tegner og forfatter, Gigi Simeoni (ja, det er hans kunstnernavn, hans rigtige navn er Luigi Simeoni). Jeg opdagede ham tilbage i 2007, da han udgav tegneserieromanen “Gli Occhi e il Buio”, og jeg blev så begejstret for den, at jeg udgiver den på dansk til december.
– Bogen får titlen “Morderens Mesterværk”, og det er en rigtig uhyggelig thriller, der foregår i Milano i begyndelsen af forrige århundrede. Den handler om en kunstmaler, der efter en personlig tragedie bliver kastet ud i en permanent hallucinatorisk tilstand.
– Paradoksalt nok bevirker denne tilstand, at malerens kunstneriske output når nye kvalitetsmæssige højder – men desværre er der også, som bogens titel antyder, visse ubehagelige følgevirkninger…
“♥ tegneserier” er en Nummer 9-interviewserie, hvor tegneseriefolk fortæller om tegneseriefavoritter. Tidligere: Peter Madsen, Jacob Rask, Peter Kielland, Silke Nedergaard, Søren Mosdal, Peter Snejbjerg, Rikke Villadsen, Henrik Rehr, Christoffer Zieler, Niklas Asker, Rasmus Bregnhøi, Tore Bolhøj, Dong Trieu Do, Paw Mathiasen, Lars Jakobsen, Mikkel Sommer og Lars Kram.