Der findes næppe noget mere ærkeamerikansk end superhelte. Men vidste du, at en stor del af disse nationale helte ofte på film bliver portrætteret af udlændinge?
Amerikansk kultur har spredt sig til det meste af verden og derfor sidder der givetvis også skuespillere f.eks. i Europa og Australien som er flasket op med superhelte fra DC og Marvel. Og disse helte er efterhånden mere forbundet med CGI-tunge blockbusterfilm end med kulørte hæfter. Det er klart, at industrien i Hollywood er noget andet end i England – der er simpelthen mere at lave. Så måske er det meget naturligt, at britiske skuespillere søger mod USA, hvor budgetterne og rollerne er større. Men det kan alligevel virke absurd, at så bundamerikanske helte som Superman, Batman og Spider-Man bliver spillet af englændere, australiere og canadiere!
Spørger man internettet, lader det til at være dygtigheden blandt de oversøiske skuespillere, der gør de får roller for næsen af amerikanere. Eksempelvis britiske skuespiller har en anden træning og disciplin end man fremdyrker i USA. Andre henviser til økonomi, da det ofte er billigere at hyre en brite eller en australier.
Uanset grunden, er det spøjst at amerikanerne lader andre nationaliteter portrættere deres ikoniske helte. Som hvis man i Danmark lod en svensker eller nordmand spille HC Andersen, Karen Blixen eller Michael Laudrup!
Her er 9 amerikanske superhelte, som du (måske) ikke vidste blev spillet af andre nationaliter:
Hugh Jackman (Wolverine): Australier
Ja, okay, det vidste du nok godt. Men vidste du, at da Jackman i sin tid blev hyret til at spille Wolverine i filmen X-Men (2000), brugte han lang tid på at researche ulve? Det gjorde han fordi han simpelthen ikke kendte til det amerikanske dyr wolverine, som altså er en jærv, og trods navnet ikke har noget at gøre med en ulv. Du vidste måske heller ikke, at Jackman debuterede på australsk TV i 1995 i fængselsdramaet Corelli (en mini-serie 10 episoder) kun fem år før han dukkede knurrende op med klør i X-Men.
Jackman har vist stadig verdensrekorden for flest optrædener i superheltefilm. Han er desuden den eneste skuespiller, der er med i alle X-men filmene.
Christian Bale (Batman): Waliser
Christian Bale fik sit gennembrud allerede som barn, da han spillede hovedrollen i Steven Spielberg filmen Empire of the Sun i 1987. Siden har han vist en enorm bredde og en stor dedikation til de roller han tager. For at spille den plagede og søvnunderskudsramte antihelt Trevor Reznik i The Machinist, gik Bale på en radikal slankekur, der fik ham til at tabe næsten 30 kilo. Kort tid efter skulle han spille Batman i Christopher Nolans Batman Begins fra 2005. Her måtte han træne intensivt og tage 37 kilo på, for at spille den kappeklædte hævner.
Forsøget på at opnå en vis realisme i Nolans trilogi er tydelig helt ned til den stemme, som Bale bruger som Batman. Han “growler” så meget, så det vil være umuligt at gætte, at det er Bruce Wayne, der render rundt i body armor og banker bøller i Gothams regnvåde nat. Bale var så dedikeret til rollen, at han ikke ville bryde illusionen selv under pressetouren. Så selvom mange godt vidste, at den unge skuespiller var fra Storbritannien, insisterede han på at beholde den amerikanske accent under alle interviews i forbindelse med filmen.
Bonusinfo: I Nolan-trilogien spilles både Jim Gordon, The Joker og Dr. Crane/Scarecrow af henholdsvis en brite (Gary Oldman), en australier (Heath Ledger) og en irer (Cillian Murphy).
Chris Hemsworth (Thor): Australier
Another aussie, mate! Ja, de har en heftig eksport af skuespillere fra kontinentet down under til især det amerikanske filmmarked. Ikke mindst i kategorien Hemsworth, idet Chris har to brødre, der også optræder på amerikansk film. Lillebroren Liam har du måske set i Hunger Games, hvor han spillede Gale Hawthorne, mens storebror Luke nok mest er kendt for sin rolle som sikkerhedschef i Westworld. Hemsworth spillede tordenguden Thor i filmudgaven fra 2011 og har svinget hammeren i mange film siden. Bror Luke har faktisk også spillet rollen, som en dårlig skuespillererstatning i Thor: Ragnarok og Thor: Love and Thunder.
Tom Hardy (Venom, Bane): Brite
Briten Hardy er en anden skuespiller, der er kendt for at gå all in på sine roller. Selvom han kun er 1,75 høj, virker han som Bane i The Dark Knight Rises fra 2012 mere end almindeligt intimiderende. Skuldrene er massive, kropsholdningen overlegen og kampformen er i top. Banes stemme er sløret bag den maske, han altid bærer – så meget, at det kan være svært at høre hvad manden siger! Jeg så selv filmen i en amerikansk biograf, altså uden undertekster, og gik glip af meget af dialogen. Til gengæld var det tydeligt, at Hardy var inspireret af skotten Sean Connery i sin accent. Som journalisten Eddie Brock i Venom-filmene (2018-2024), spiller Hardy med amerikansk accent. Han lægger også stemme til symbioten Venom, der ifølge Hardy selv er inspireret af Redman, Busta Rhymes og James Brown. Og så har Hardy jo også spillet Mad Max…
Henry Cavill (Superman, The Witcher): Brite
I tråd med tidligere Superman skuespillere som Christopher Reeves og Brandon Routh (der spillede den seneste udgave til blandet modtagelse i Superman Returns fra 2006), var der næppe mange der havde set Henry Cavill før han dukkede op med smørhår og kappe i Zac Snyder filmen Man of Steel i 2013. Da det blev afsløret at Cavill skulle spille hovedrollen i Netflix serien The Witcher (strengt taget ikke en superhelt, men noget, der ligner), undrede jeg mig over, hvordan en amerikansk bøf kunne være overbevisende med britisk accent og bredsværd. Det viste sig at være den anden vej rundt. For selvom Henry Cavill ved gud ligner en ærkeamerikansk quarterback, flasket op på burgere og Budweiser, så er den pumpede og firskårne fyr faktisk født på den britiske ø Jersey, har gået i skole i Buckinghamshire, England, har spillet med i Barnaby og 38 episoder af The Tudors. Mere britisk bliver det ikke!
Cavill har faktisk også spillet en anden superhelt, da han har en mindre optræden som en alternativ udgave af Wolverine i Deadpool & Wolverine, i rulleteksterne navngivet “The Cavillrine”.
Andrew Garfield (Spider-Man): Brite
Da jeg som barn læste Spider-Man, var det noget nær umuligt at forestille sig, at vi en dag skulle se en overbevisende udgave af netsvingeren på film. Det lykkedes instruktøren Sam Raimi (mest kendt for Evil Dead filmene) med i 2002. Der kom tre kritikerroste film med Toby Maguire i hovedrollen, den sidste i 2007. Det virkede derfor mærkeligt at lave en reboot allerede i 2012, men det skyldtes i høj grad, at de rettigheder, som Sony havde til franchisen, ville udløbe, hvis der ikke blev lavet nye film. Andrew Garfield krøb i den stramtsiddende dragt til de tre film og blev ikke mange af fansenes yndlingsudgave af figuren, selvom skuespillet var overbevisende. Faktisk så overbevisende, at jeg selv først mange år senere i et podcast interview med Garfield opdagede, at godt nok er han født i Los Angeles, men begge forældrene er briter og tog sønnen Andrew med til Surrey, da han var tre år og her voksede han op.
Det blev kun til to film med Garfield som Spider-Man, men han fik lov at hoppe i dragten til Spider-Man: No Way Home i 2021, hvor de på bedste multiverse-maner henter både ham og Toby Maguire ind som en hilsen til de tidligere film.
Benedict Cumberbatch (Dr. Strange): Brite
Det er svært at forestille sig noget mere britisk navn end Benedict Cumberbatch. Ikke desto mindre har han spillet en del amerikanske roller, herunder lægen Stephen Strange, der får magiske evner i filmen Dr. Strange fra 2016. Som tegneserie har Dr. Strange huseret siden 1963, hvor Steve Ditko introducerede karakteren i Strange Tales #110. Både i film og tegneserie er den arrogante Strange amerikaner, men Cumberbatch er altså født og opvokset i London, hvor han bl.a. har spillet en del teater. Bedst kendt er han nok for TV-serien Sherlock, som han spillede hovedrollen i og siden roller som dragen Smag i Hobitten og Khan i Star Trek. Så helt ukendt inden for popkultur er han altså ikke, selvom han startede karrieren med at spille Shakespeare.
Ryan Reynolds (Deadpool, Green Lantern): Canadier
Ryan Reynolds er efterhånden så stor en stjerne, at de fleste nok godt kender hans Canadiske ophav. Ikke mindst fordi han i Deadpool & Wolverine (2024) parodierer den über-flinke stereotype canadier som Nicepool. Hvad der måske er mere overraskende, er at Reynolds har spillet med ikke mindre end tre andre superheltefilm-serier, en af dem sammen med Hugh Jackman som Wolverine. I 2011 spillede den Vancouver-fødte skuespiller Green Lantern i filmen af samme navn. Filmen bliver bredt betegnet som et flop, og det lå ikke i kortene at, der faldt flere hovedroller af til den charmerende (eller irriterende, det er nok en smagssag) canadier, der selv har taget afstand til filmen. Men allerede inden DC-helten Green Lantern, havde Reynolds spillet en mindre skurkerolle i en Marvel filmatisering, nemlig X-Men Origins: Wolverine fra 2009, et temmelig fejlslået forsøg på at udvide filmseriens mytologi. Her spiller Ryan Reynolds en snigmorder ved navn Wade Wilson, som jo er det borgerlige navn for, ja, Deadpool. Men som både fans og Reynolds selv har påpeget, var der ikke meget udover navnet, der hang sammen med tegneseriens Deadpool. Denne er jo kendt for sin konstante knævren, hvor Weapon X / Wade Wilson optræder i filmen med munden syet sammen! Reynolds var selv ret ærgerlig over måden figuren blev behandlet på og var kraftigt involveret i udvikling og manuskript på med Deadpool (2016). Han var selv med til at skrive både 2’eren og 3’eren. Ifølge IMDB blev Reynolds fan af Deadpool, da figuren i en tegneserie beskriver sig selv som “Ryan Reynolds crossed with a Shar-Pei”.
Reynolds bragte da også sin gamle ven Wesley Snipes tilbage i Deadpool & Wolverine, som en lille hilsen til den tredje franchise han har været med i, nemlig Blade: Trinity i 2004. Ikke alle ved det, da filmudgaverne i vid udstrækning overskyggede det, men Blade er jo oprindeligt en Marveltegneserie.
Bonusinfo: I Deadpool 2 fra 2018 lagde Reynolds desuden stemme til superskurken Juggernaut, så han har faktisk spillet endnu flere superroller!
Tom Holland (Spider-Man): Brite
Endnu et reelt reboot af Spider-Man kom i 2017, denne gang med en mere passende alder til hovedrollen. Tom Holland var kun 18 år, da han første gang hoppede i det røde nattøj i og svingede sig mellem højhusene i Captain America: Civil War i 2016. Her gjorde man en indsats for at få Spider-Man filmene bragt ind i det såkaldte MCU (Marvel Cinematic Universe) som med stor succes havde samlet The Avengers og foldet Marvels univers ud i snesevis af film, der alle hørte hjemme i samme univers.
De to storbyer Gotham og Metropolis, som man kender fra DC´s Superman og Batman er begge inspireret af New York, men hos Marvel holder de sig til den faktiske geografi og Spider-Man er fra Queens. Det er Tom Holland så ikke! Der skulle sikkert en del timer med dialekt-coachen til for at få den unge brite til at ramme en nogenlunde overbevisende accent. Holland er (ligesom den tidligere Spider-Man Garfield) opvokset i Surrey, England.
Robert Pattinson (Batman): Brite
Efter sin succes som Edward i vampyr-romancen Twilight, var der mange der havde afskrevet Robert Pattinson som en seriøs skuespiller. Men siden er det lykkedes ham at bryde forventningerne og høste stor anerkendelse i mere arthouse indiefilm som The Rover, Good Time og The Lighthouse. Da trailerne til Matt Reeves’ film The Batman (2022) begyndte at dukke op, var det et mørkt og regnvådt univers, der mindede mere om David Finchers Se7en end hvad man normalt forbinder med superhelte. Igen var realismen i højsædet, men hovedrollen? Jeg måtte selv google, for at opdage, at Pattinson var englænder.
Charlie Cox (Daredevil): Brite
Da Netflixserien Daredevil rullede over skærmen i 2015-2018, var der nok ikke mange, der genkendte manden bag masken/solbrillerne, med mindre de da er inkarnerede Downtown Abbey fans, hvor Cox spillede Duke of Crowborough i ét afsnit. Cox imponerede dog i rollen som Matt Murdoch/Daredevil, hvor han udover at skulle spille blind og have vilde kampevner altså også skulle tillægge sig amerikansk accent. Cox er nemlig er født og opvokset i London og uddannet på Bristol Old Vic Theatre School.