Anmeldelse
Tegneseriekompagniets nye franske serie Sauvage er ideel til en times letbenet aftenunderholdning inden sengetid. Præcis hvor den fører hen, står dog lidt tilbage i det uvisse.
Ligesom tv-serierne vælter ind i landet via både flow-tv og streamingtjenester udkommer der efterhånden en pæn del nyere tegneserier fra det fransksprogede område. De ældre serier har længe fyldt en del fra primært Cobolt og Forlaget Zoom. Særligt da sidstnævnte fik færdiggjort nogle af disse, begyndte de at kigge lidt fremad i tiden. En tendens der også ses hos Faraos Cigarer, Shadow Zone samt nyere elever i klassen som E-voke og Tegneseriekompagniet. Fælles for tv-serierne og tegneserierne er, at mange af dem er forholdsvist letbenet underholdning velegnet sidst på dagen, hvor kræfterne er ved at være brugt op, og hovedpuden så småt begynder at kalde.
Sauvage 1 – De fordømte i Oaxaca, af forfatter Yann og tegner Félix Meynet, lægger sig fint i den kategori med historien om den mystiske løjtnant Félix Sauvage, der kæmper for Napoleon d. 3.’s tropper i Mexico i 1864. Mystisk fordi han tydeligvis er mere veluddannet, hævntørstig og af fornemmere familie end de grovere levebrødssoldater, han ellers er omgivet af. På forsiden af albummet står Sauvage da også i klassisk heltepositur midt i en drabelig kamp med pistol i den ene hånd og et sværd i den anden. Der er da heller ikke gået mange sider, før han ufortrødent er klar til at hjælpe en kvinde i nød, da hun overfaldes af mexicanere, der ikke har tænkt sig at holde sablen i bukserne.
I dette første album bliver der lagt flere spor ud, end der bliver lukket, og det er lidt vanskeligt at have en klar og tydelig holdning til serien allerede efter 48 sider. En overlevende fra en røvet diligence viser sig at have været på en mission med et dokument, der skal fragtes fra Napoleon til general Bazaine. Så langt når dokumentet dog ikke her i første album, men mon ikke Sauvage vil gøre sit bedste for at få det frem i de næste? Forfatter Yann skal både have præsenteret et vist persongalleri, holde actionknappen nede samtidig med at et tilbageblik til hovedpersonens ungdom skal vise, at der ligger et foreløbig hemmeligt familieløfte bag det hele. En stærk, handlekraftig – og lige så mystisk – kvinde er naturligvis også indblandet. Så mangler der vel heller ikke flere ingredienser i dén taco!
Yann er en erfaren forfatter, der primært har slået sine folder som efterfølger i allerede etablerede serier som Thorgal, Splint & Co., Spirillen og Lucky Luke eller med sine egne flyvertegneserier Mezek og Angel Wings. Tegner Félix Meynet er derimod debutant på dansk, mens han på fransk står bag en del serier i både humoristisk og realistisk tegnet stil. I Sauvage holder han sig til den realistiske, og får fint formidlet den steghede, tørre mexicanske natur, hvor en stor del af æren tilfalder farvelægningen, som han selv står for. Det er bestemt pænt og nydeligt eksekveret, men også en smule glansbilledagtigt og ferskt, som det også ses i nogle af de nyere serier. Til gengæld sprøjter blodet lystigere i Sauvages kugleregn end man normalt ser det i denne type serier.
Med sin blanding af action, romantik, historisk fortælling og skjulte familiehemmeligheder er Sauvage i familie med en serie som den ekstremt underholdende Skorpionen af Marini og Desberg. Om Sauvage er på samme niveau, er som nævnt svært at vurdere endnu, men lige umiddelbart mangler den et par gram på historien, der ikke for alvor letter. Som uforpligtende aftenunderholdning inden lukketid fungerer den dog efter hensigten, hvis man er ved at være kørt træt i tv-serier.