Nummer 9 ser nærmere på forårets udgivelser. I dag: Tegneserier for voksne, og ikke kun på den frække måde.
Engang signalerede “tegneserier for voksne” noget lidt lummert, men siden er der gået graphic novels og litterære aspirationer i den. Årets sidste forårsforskræp byder på voksentegneserier i begge kategorier.
Husarerne først: Forlaget Cobolt fortsætter forårets store Jean Van Hamme-kavalkade med noget så kuriøst som et erotisk sci-fi/fantasy-album fra 1968. “Epoxy” hedder udspillet, og det er tegnet af Paul Cuvelier, som Van Hamme tidligere havde samarbejdet med på Corentin Felts eventyrlige liv. S/M-dominatrixer, kentaurer og nødstedte ungmøer – “Epoxy” har det hele.
Når det handler om at have blik for underlivets fortrædeligheder, er Charles Burns egentlig ganske godt med. Hans nyeste, “X’et ud”, er på vej fra Forlaget Fahrenheit, og forvarslerne fra serieskaberens hjemland USA lover både nøgenhed, substansmisbrug og bandeord. Alligevel kan husarerne vist roligt holde sig på afstand. Den hallucinerende fortælling om performancekunstneren Doug og hans færd gennem et bizart eventyrland er for viderekomne, også selvom Burns’ streg er blevet lysere og lettere med inspiration fra ingen ringere end Tintin-skaber Hergé.
Og nu vi snakker bizarre eventyrlande: “Mellem dyrene” er nyeste surrealistiske skæbnefortælling fra Jim Woodring, der har fundet sin helt egen niche med antropomorfe fantasiuniverser realiseret i pertentlige skraveringer. Gerne med den kattelignende Frank i en bærende rolle. Som forrige års “Alkymisterne” udkommer bogen i Danmark, før amerikanerne får glæde af den, takket være forlaget Aben Maler. Udgivelsesdatoen er endnu lidt uvis, men Woodring er givetvis ventetiden værd.
Apropos fremtiden, så ser den dyster ud. I hvert fald hvis du spørger serieskaber Adam O., der til maj udgiver sit første længere tegneserieværk, “Ruiner”. Fortællingens hovedperson er Ask, der vandrer hvileløst omkring i Københavns ruiner, mens han lader forstå, hvordan det kom så vidt. Det er noget med terrorlovgivningen, tør førnævnte Forlaget Fahrenheit godt afsløre. Fra samme forlag, mindre polemisk, men stadig til maj og sci-fi: “Stella”, første tegneserieudspil fra DR-nyhedsgrafiker Søren Winther Nørbæk. Trippet rumramasjang med tegninger, der godt kan minde lidt om noget af undergroundtegner Vaughn Bodé.
Også Politisk Revy spejder mod usikre horisonter: Det er ikke givet, at der overhovedet udkommer nye tegneserier fra forlaget i foråret. Til gengæld skulle det være sikkert, at vi engang i løbet af 2011 vil se nye stribesamlinger med den gnavne hund Rocky (nr. 6) og den vrantne and Arne (nr. 8). Martin Kellermans semi-selvbiografiske Rocky og Charlie Christensens frit opdigtede Arne And er på hver deres måde fine portrætter af granvoksne mænd, der forskanser sig bag et skjold af sarkasme og skyder med skarpt efter samfundet – men som dybest set ønsker, de kunne finde ud af det dér med pigerne og succésen. Begge serier har været endnu bedre engang, men er til stadighed værd at læse.
Sidste titel på Politisk Revys tapet: “Logicomix”, en ambitiøs græsk-amerikansk fortælling om filosoffen Bertrand Russell og hans hvileløse søgen efter en “absolut sandhed” funderet i matematik. Det lyder lidt tungt, og tegningerne ser ikke alt for spændstige ud, men anmeldere i USA og andetsteds er faldet i svime over den ferme formidling af komplekse tanker og teorier i tegneserieform, som forfatterne Apostolos Doxiadis og Christos H. Papadimitriou samt tegnerne Alecos Papadatos og Annie Di Donna lægger for dagen. Hold øje med den.
Nummer9.dks tematiske rundtur i forårets tegneserieudgivelser er slut. Tak til forlagene for info og billedmateriale.