Visuelt flot billedessay om en af vor tids mest komplekse, politiske situationer: Konflikten imellem Palæstina og Israel – fortalt fra en yderst subjektiv vinkel.
Mahmoud arbejder i en kiosk i skyggen af den mur, som Israel uden international opbakning eller samråd med Palæstina er i gang med at bygge imellem sig selv og palæstinenserne. Han er kunstner, palæstinenser og uden landsby, da denne blev revet op med rod i forbindelse med byggeriet af netop muren. Dagene snegler sig af sted og ligner hinanden til forveksling, men i ny og næ begiver Mahmoud sig ulovligt over muren for at besøge slægtninge på den anden side. Denne gang sammen med den franske kvinde, Audrey, som han har et særdeles godt øje til.
Så vidt den ydre handling i Maximilien Le Roys visuelt flotte graphic novel, ”Over Muren”, som forlaget Fahrenheit nu udgiver på dansk i udgivelsesrækken Kollektion Arabica, som også omfatter tegneserieudgaven af filmen ”Vals med Bashir”. Men det er ikke så meget denne spinkle handling, der er omdrejningspunktet i værket, men mere Mahmouds holdninger til en række af de begreber og hændelser, vi i Vesten så ofte hører omtalt i nyhederne, men måske ikke tænker videre over. Han sætter spørgsmålstegn ved begreber såsom ”terrorist” og får endda sneget en kommentar til de så berygtede Muhammedtegninger ind i fortællingen. Med sig selv og sin verden som udgangspunkt kommer Mahmoud godt rundt om en række problematikker og sætter et ansigt på avisoverskrifterne – nemlig sit eget.
Le Roy mødte Mahmoud på sine rejser, og har med dette værk givet ham et talerør. Om man er enig med Mahmoud eller ej, så fortjener han at blive hørt. Manden på gaden. Individet i det politiske spil. Den type mennesker, som historiebøger aldrig nævner.
Jeg kunne måske godt have ønsket mig lidt mere ydre handling i ”Over Muren”, der ender med at blive mere opremsende, end hvad godt er. Til gengæld får vi serveret en grafisk spændende visualisering af Mahmouds tanker i form af realistiske, men lettere urolige tegninger farvet i nedtonede, grønlige nuancer krydret med collage, fotos og eksempler på Mahmouds kunst, som jo må regnes som den ultimative visualisering af hans indre liv. Flashbacks serveres i sort-hvid, og malerierne og tegningerne i næsten spraglede farver, så der foregår rigtigt meget på billedsiden, men udtrykket er alligevel homogent og går op i en højere enhed.
Jeg ville også godt have hørt lidt mere om den gode Mahmoud, og som sådan synes de 80 siders tegneserie, vi får serveret, som en anelse for lidt. På den anden side får de mange siders ekstramateriale til sidst i bogen lidt for meget plads, hvilket skaber en ubalance i bogen. Der kommer mange detaljer på plads, men det flotte billedessay kunne godt have stået alene. Så kunne Wikipedia klare resten. Eventuelt.
På trods af disse forbehold tøver jeg ikke med at give ”Over Muren” en varm anbefaling. Det er forfriskende med en subjektiv synsvinkel på en konflikt, vi som oftest kun får serveret i fugleperspektiv her til lands. Med denne bog kommer vi ned på gadeniveau og bruger lidt tid sammen med et af de mennesker, som de store politiske beslutninger har kostet dyrt.
Karakter: 3 ud af 5
Titel: Over Muren
Forfatter/tegner: Maximilien Le Roy
Forlag: Fahrenheit
Form: Paperback, 108 sider i farver
Pris: Vejledende pris. 149,50 kr.
Udgivelsesår: 2012
ISBN: 978-87-92320-14-8