Blake og Mortimer er tilbage. Og alt er som det plejer at være.
Blake og Mortimer: Orfeus’ Port afslutter den historie, der blev indledt med De Tredive Denarers Forbandelse: Første Del: Nikodemus’ manuskript, der udkom på dansk sidste år.
Da vi sagde farvel til vores to hovedpersoner, befandt Professor Mortimer sig midt i det ægæiske hav i en redningsbåd uden mad og drikke. Her var han blevet efterladt af sin gamle ærkefjende, Olrik, der i samarbejde med krigsforbryderen og nazisten Rainer von Stahl var på jagt efter disciplen Judas’ grav. I samarbejde med FBI var Kaptajn Blake i mellemtiden kommet på sporet af Olrik og von Stahl, som viste sig at være identisk med Belos Beloukian, en lyssky milliardær af armensk oprindelse.
Historien i dette bind indledes med, at Blake og Mortimer genforenes og i fællesskab kan fortsætte jagten på Judas’ grav og på Olrik og von Stahl. I selskab med en græsk arkæolog og en handlekraftig kvindelig FBI-agent lykkes det dem at finde frem til graven, hvor det endelig opgør med Olrik og von Stahl venter. Hvorledes det hele ender skal ikke afsløres her, men Blake og Mortimer får brug for al den hjælp de kan få – inklusiv guddommelig indgriben.
Som ovenstående referat lader ane, er der tale om en Blake og Mortimer-historie i den bedste fransk-belgiske tradition. Handlingen er en smule adstadig, og intet er så oprivende, at Blake og Mortimer ikke kan finde tid til at nyde en pibe tobak. Aubins og Schreders tegningerne er klassisk ligne claire og ligger bevidst meget tæt på Jacobs’ oprindelige streg. Tegningerne i dette album er, forekommer det mig, lige en tand bedre end i bind et, der var præget af at hovedtegneren, René Sterne, døde midt under arbejdet med albummet.
I min anmeldelse af Nikodemus’ manuskript skrev jeg, at serien om Blake og Mortimer i høj grad lever på sin atmosfæriske genpåkaldelse af en svunden tid. Dette er stadig tilfældet. Formålet med et nyt Blake og Mortimer-album er ikke at eksperimentere og overraske, men at fortælle en klassisk action/eventyr-historie fra dengang far var dreng. Det er kort sagt simpelthen bare hyggeligt at synke ned i sofaen og fordybe sig i Blake og Mortimers eventyr fra en imaginær fortid, før verden gik af lave; en tid, hvor skurke var skurke, helte var helte og verden et langt mere uskyldigt sted. På dén konto leverer van Hamme og co. varen.
Har man aldrig forstået fascinationen af den meget teksttunge og (i vores dage) lettere anakronistiske serie om Blake og Mortimer vil man formodentlig heller ikke blive fanget ind af dette bind. Hvis man derimod kan lide Blake og Mortimer, er der ikke noget at betænke sig på. “Orfeus’ Port” er ganske vist ikke på højde med Jacobs’ egne albums, men den trofaste læser får præcis, hvad han eller hun forventer, hverken mere eller mindre.
Karakter: 3/5
Værkets titel: Blake og Mortimer: De Tredive Denarers Forbandelse: Anden Del: Orfeus’ Port
Forlag: Forlaget Cobolt
Forfatter: Jean van Hamme
Tegner: Antoine Aubin og Etienne Schréder
Oversætter: Freddy Milton
Farve og form: Farve/Hardcover
Sidetal: 56
Pris: kr. 198
ISBN: 978-87-7085-432-0
Aktuelt udgivelsesår: 2011
Originalt udgivelsesår: 2010
Aktuelt udgivelsesland: Danmark
Originalt udgivelsesland: Belgien