“Blake og Mortimer: De Tredive Denarers Forbandelse. Første Del – Nikodemus’ Manuskript” af Jean Van Hamme, René Sterne og Chantal De Spiegeleer.
Endnu et bind i serien om de ærkebritiske eventyrere Blake og Mortimer er nostalgisk hygge, men man spekulerer uvilkårligt på, hvorfor serien egentlig stadig udgives.
At læse et Blake og Mortimer-album er at blive transporteret tilbage i tiden. Ikke alene er handlingen, hvis man ser bort fra et par enkelte tidsrejser, som oftest henlagt til et ubestemmeligt tidspunkt i den tidlige efterkrigstid, cirka 1950, men fortællerytmen, tegnestilen, sideopbygningen og personkarakteristikken er (bevidst) gammeldags og – set fra et nutidigt perspektiv – lettere anakronistisk.
Dette er på sin vis ikke så underligt. Edgar P. Jacobs’ Les Aventures de Blake and Mortimer er nemlig en af de klassiske europæiske albumserier og startede, som så mange klassiske serier, som en fortløbende serie i et af de tegneseriemagasiner, der skød op i Frankrig og Belgien i årene før og umiddelbart efter Anden Verdenskrig. Fra 1946, hvor de første Blake og Mortimer-historier begyndte at udkomme, og frem til Jacobs død i 1987, udkom der 10 albums med i alt 7 historier, mens endnu en historie, “Professor Satos 3 formler” var færdigskrevet, men kun halvt færdigtegnet, og derfor blev færdiggjort af Bob de Moor.
Efter Jacobs død er Les Aventures de Blake and Mortimer blevet fortsat af en række forskellige tegnere og forfattere: Jean van Hamme og Ted Benoit står bag to historier, mens Yves Sente og André Juillard har skabt tre nye fortællinger. Og senest har van Hamme i samarbejde med tegnerægteparret René Sterne og Chantal de Spiegeleer (Sterne døde midtvejs i forløbet, og tegnearbejdet blev færdiggjort af hans kone) produceret endnu et album i serien: “De Tredive Denarers Forbandelse”, som er det første bind ud af to i historien “Nikodemus’ Manuskript”.
Handlingen i “De Tredive Denarers Forbandelse” er typisk for en Blake og Mortimer-historie. Vores ene hovedperson, kaptajn Francis Blake, højtstående officer i MI5, den britiske efterretningstjeneste, kaldes til USA for at bistå amerikanerne med efterforskningen af en spektakulær fængselflugt: ”Oberst” Olrik, Blakes og Mortimers gamle ærkefjende, er undsluppet fra fængslet i Jacksonville og er nu på fri fod et sted i verden. Samtidig modtager vores anden hovedperson, Professor Philip Mortimer, et brev fra doktor Markopoulos, en fremtrædende græsk arkæolog, som inviterer ham til Athen for at deltage i undersøgelsen af et enestående arkæologisk fund: Et gammelt manuskript som synes at kaste nyt lys over bibelhistorien, idet det hævder at fortælle den sande historie om, hvad der skete med Judas Iskairot efter han forrådte Jesus.
Ikke overraskende viser det sig, at disse handlingsforløb er intimt forbundne. Manden bag Olriks flugt, den gådefulde armenske milliardær Belos Beloukian, er således også interesseret i manuskriptet og har hjulpet Olrik, for at spænde ben for Mortimers efterforskning. De forskellige handlingstråde spindes langsomt sammen, alt imens de involverede parter kaster sig ud i jagten på de 30 sølvpenge, som Judas efter sigende skulle have modtaget for sit forræderi.
De klassiske Blake og Mortimer-historier var notorisk berygtede for deres meget teksttunge sider, hvor eksposition og baggrund blev præsenteret i form af lange monologer, hvori historiens personer beretter, hvad der er sket. Dette karakteristika er blevet overtaget af Jacobs’ efterfølgere, og på flere sider i “De Tredive Denarers Forbandelse” er personerne således reduceret til bifigurer, der lige akkurat formår at klemme sig ind langs panelernes rammer, mens tekst og talebobler indtager hovedrollen og dominerer siderne. ”Show, don’t tell” er ikke noget man opererer med i Blake og Mortimer-universet, kan man roligt sige.
Serien lever således ikke på sit tempo eller sin pulserende spænding, men langt snarere på sine tegninger og på sin nostalgiske gengivelse af en tid og en tegnestil, som ikke findes mere. Den er hyggelig og bringer glade minder frem hos alle os, der læste Blake og Mortimer, da vi var yngre. Dette betyder dog også, at man næppe skal regne med at tiltrække nyt publikum til serien. Den tilhører en forgangen tid, og der er næppe mange unge som i dag har lyst til eller interesse i at læse en loyal reproduktion af en tegne- og fortællestil, som var populær i 1950’erneog 1960’erne. Når man dertil lægger, at tegningerne – især af personernes ansigter – i dette seneste album ikke er helt oppe på samme høje ‘ligne claire’ standard, der ellers traditionelt har karakteriseret Blake og Mortimer-serien, ja, så kan man godt undre sig en smule over, hvorfor man fortsætter med at udgive den.
Men hey, jeg er nostalgiker og beklager mig ikke.
Carsten Fogh Nielsen
Karakter: 3/5
Værkets titel: De Tredive Denarers Forbandelse. Første Del: Nikodemus’ Manuskript
Seriens titel: Blake og Mortimer
Original titel: Les aventures de Blake et Mortimer – La Malédiction des trente deniers
Forlag: Cobolt
Forfatter/tegner: Jean Van Hamme / René Sterne, Chantal De Spiegeleer
Oversætter: Freddy Milton
Farve og form: Farver og hardcover
Sidetal: 64 sider
Pris: 198,00 kr. fra forlaget
ISBN: 978-87-7085-397-2
Originalt udgivelsesår: 2009
Aktuelt udgivelsesår: 2010
Originalt udgivelsesland: Belgien
Aktuelt udgivelsesland: Danmark