Vildfaren
Dennis Gade Kofod og Aske Schmidt Rose fremviser på dragende vis gammel bornholmsk folketro i billedbogen “Vildfaren”, som henvender sig til børn med mod på et dansk eventyr.
”Husk at hilse på stenen” er det besynderlige råd, som syvårige Laust og elleveårige Lea får af deres mor, før de på egen hånd skal besøge deres mormor i den store, mørke bornholmske skov.
Den bornholmske forfatter Dennis Gade Kofod dykker i Vildfaren igen ned i den gamle folketro, som stadig har kulturelt fodfæste på øen, hvor han selv er baseret.
i Kofods nye billedbog er skovens sten levende, og i tråd med bornholmsk folklore kan de hjælpe dig med at finde vej. Undlader man at hilse på de store sten, risikerer man til gengæld at fare vild, som det sker for den unge dreng Laust, der synes, det er åndssvagt at snakke til en sten, bare fordi de voksne har rådet ham til det.
Lausts manglende hilsen til den magiske sten bliver startskuddet til et hårrejsende eventyr. Et eventyr, der ikke kun fremstår levende på baggrund af billedbogens besjælede bornholmske natur, men også i kraft af Aske Schmidt Roses fantasifulde og æggende illustrationer.
Antydningens kunst
”Laust tænker tit på, hvor heksene er blevet af”, skriver Dennis Gade Kofod i sin billedbogs indledning. Og det samme gør læseren af værket måske også til at begynde med. Vildfaren er på ingen måde en fortælling, som hverken visuelt eller verbalt er optaget af at udpensle sit univers’ mystik.
Læseren må i stedet selv i arbejdstøjet. Illustrator Aske Schmidt Rose har således en subtil tilgang til folkloren, hvor skovhekse, trolde og andre fabelvæsener fra den bornholmske folketro kun sjældent optræder eksplicit i billedrammen. De fantastiske skabninger kamuflerer sig oftere i naturmotiverne, hvor de imiterer landskabets eksisterende former og efterårsfarver. Af og til kun som grove konturer.
Vildfarens helt store styrke er da også, at modtageren konsekvent får rum og plads til at danne sig sine egne indtryk af det magiske univers. Kofod opererer ud fra den impressionistiske devise show it, don’t tell it. Og værket er derfor også meget rig på illustrativt billedsprog. Heksene har ansigter som ”udtørrede moser” og de tykke vinterjakker ”hænger på børnene, som de sidste visne blade hænger på de mørke træer”. På denne led tages læseren ved hånden, uden at blive påduttet bestemte tolkninger.
Med Vildfaren er Dennis Gade Kofod og Aske Schmidt Rose ikke faret vild, men på helt rette vej. Kofods billedbog er moderne hjemstavnsdigtning, som giver plads til børns fantasi og nysgerrighed.