DC kom først med Wonder Woman, men nu er Marvel endelig klar med en film med en kvindelig helt i centrum. Captain Marvel sparker Kree/Skrull-røv i bifferne i disse dage, og det fejrer vi ved at rette din opmærksomhed imod 9 kvindelige superhelte, der også fortjener din opmærksomhed.
af Charlotte Johanne Fabricius og Michael Lindal Andersen.
Batgirl / Barbara Gordon
Fordi superheltetegneserier bare ikke må være nemme at følge med i, har Batgirl faktisk haft mange identiteter i årenes løb. Den mest ikoniske er dog nok Barbara Gordon, ph.d.-bibliotekar-kampsports-ballerina-bad-ass’en med det røde hår, der bragede ind i Detective Comics i 1967. Efter mange års hårdhændet behandling i en mandsdomineret tegneserieverden og en lang periode som super-geniet Oracle blev Barbara geninstalleret som Batgirl under forfatter Gail Simones kyndige hånd fra 2011 til 2014. Barbaras popularitet hos mange forskellige læsere gør, at hun er den version af figuren, de fleste regner med kommer til at være hovedperson, når DC endelig – forhåbentlig! – får en film og/eller tv-serie stablet på benene (rygterne er mange og vi er mange, der venter spændt!)
Læs: New 52 Batgirl (Simone & Syaf, 2011-2014, DC) – og gerne også seriens videre forløb under ny kunstnerisk ledelse!
Batwoman / Kate Kane
Batwoman begyndte, ligesom Batgirl, som en ’Nej, Batman og Robin er ikke spor homoseksuelle, se nu bare her: DAMER!’-karakter i 1960erne. Som mange kvindelige superhelte i perioden var hun mest en kransekagefigur og fik sjældent egne historier. Meget er heldigvis sket med hende siden – ikke mindst siden 2006, hvor DC Comics gentænkte hende som en jødisk kvinde, der er åbent lesbisk. Hun har siden vekslet mellem at have sin egen serie og at være hovedperson i Detective Comics, og selvom hun stadig er nært forbundet med Batman, får hun lov at være sin egen helt. Og fans af den nye Batwoman har masser at glæde sig til: I år får vi nemlig en tv-serie med Batwoman, spillet af Ruby Rose! Så hvis du kan lide Supergirl-tv-serien, er der ekstra meget at glæde sig til.
Læs: mini-serien Batwoman: Elegy (Rucka & Williams, 2009-2010, DC) – og se tv-serien, når den får premiere senere i år!
Big Barda
Den evige bifigur er senest set i Tom Kings mesterlige serie Mister Miracle, hvor hun danner par med seriens (anti?)helt. Deres hverdag fyldt med bleskift, kogevaske og generel angst for fremtiden er en overraskende realistisk skildring af et parforhold krydret med alt det vanvid, der følger med i en serie udsprunget af Jack Kirbys Fourth World/New Gods-univers fyldt med rumguder og helvedesplaneter. Barda er både større, klogere og stærkere end sin mand, og det var altså ret uvant at se i tegneserier i 70erne (og det er det velsagtens stadigvæk?). Det er hende, der har bukserne på, selvom deres forhold er både kærligt og ligeværdigt. Tom King sætter Barda fint i spil i sin maxiserie, og det ville være oplagt for DC at gribe bolden. Måske sker der noget, hvis de nogensinde bliver færdig med den New Gods-film, de bliver ved med at love?
Læs: Mister Miracle 1-12 af Tom King og Mitch Gerads og Mister Miracle #4 af Jack Kirby (eventuelt kan du guffe dig igennem hele den 1536 sider tykke mobbedreng af en Fourth World omnibus – Kirby heaven!).
Black Widow/Natasha Romanova
Marvels superspion var længe den eneste kvindelige helt i filmudgaven af The Avengers (og selv der blev hun ofte glemt, når der skulle laves legetøj!). I tegneserierne er Enken en hård nyser, der (for det meste) spiller efter reglerne, når hun slås side om side med de andre Avengers ved ikke at slå sine modstandere ihjel. Når hun er ude på egen hånd, kommer fløjlshandskerne oftest af, og så har hun pludselig licens til at dræbe. Enken har levet et liv som biperson i andres serier og som hovedperson i drypvise soloserier og miniserier, og især Nathan Edmonson og Phil Notos serie fra 2014 er en herlig omgang Bourne-agtig spion-action. Her sættes der også et meget menneskeligt ansigt på Enken og hendes mørke, skyldfølelsesfremkaldende fortid. Black Widow startede nemlig som skurk i en Iron Man-historie helt tilbage i 1964, men skiftede senere side. Fra tid til anden har Natasha haft romantiske forhold til bl.a. Daredevil, men som hovedregel er hun en ensom ulv.
Læs: Black Widow vol. 5 1-25 af Nathan Edmonson og Phil Noto. Hun er også rocker-sej i Frank Millers klassiske Daredevil.
Invisible Woman/Sue Storm Richards
Marvel-universets RIGTIGE førstedame så dagens lys i Fantastic Four i 1961. Dengang var hun noget svagere, blev hele tiden sat lidt i baggrunden og beskyttet af sine mandlige medhelte, og så elskede hun bare at shoppe tøj og blive bange hver gang, der skete noget farligt. Stille og roligt trådte hun i karakter, og i dag er hun en af de stærkeste og sejeste helte i Marvel-universet. Det hjalp, da hendes ofte lidt ubrugelige evner til at gøre sig usynlig blev suppleret med et mægtigt kraftfelt, der kan bruges både defensivt, offensivt og som transportmiddel. Sue er (super)mor til to, den ene halvdel af Marvels mest realistiske ægteskab og den lim, der holder Fantastic Four sammen. På film er hun kun blevet behandlet skidt, så vi går og håber på, at Marvel Studios kan yde hende retfærdighed, når de snart får rettighederne tilbage. Sue Richards – ingen over og ingen ved siden af!
Læs: Fantastic Four og FF af Jonathan Hickman mfl. for den bedste udgave af Sue nogensinde.
Moon Girl / Lunella Lafayette
Hvis du savner en superhelteserie, du kan læse sammen med børn helt ned til 8-9-års-alderen (der kan noget engelsk), så er Lunella Lafayette noget for dig! Moon Girl and Devil Dinosaur, der er udkommet fra Marvel siden 2016, er nok den sjoveste og mest gakkede serie siden Squirrel Girl fik sin egen serie. Lunella er en 9-årig afrikansk-amerikansk pige med super-intellekt, der erhverver sig overnaturlige kræfter og en forhistorisk dinosaur-ven i samme ombæring… Det er lidt som hvis Studio Ghibli prøvede kræfter med Inspector Gadget med en god portion Lumberjanes-agtig humor. Det er skide sjovt. Og så er Lunella en virkelig fed rollemodel for helt unge, især piger – hun hævder sin viden og intellekt, men kan også blive usikker, når hun føler sig alene i verden. Og fik jeg nævnt, at hendes bedste ven er en stor rød dinosaur?
Læs: Moon Girl & Devil Dinosaur (Reeder & Montclare, 2016-, Marvel) – og kig efter Lunella i America (Rivera & Quinones, 2017-18, Marvel)
Ms. Marvel / Kamala Khan
Captain Marvel kaldte sig Ms. Marvel i store dele af sin karriere, men da hun blev opgraderet til kaptajn i 2012, stod den anden titel fri. Og i 2013 (i en Captain Marvel-historie) fik vi så det første glimt af en af de mest interessante superhelte i nyere tid: pakistansk-amerikanske Kamala Khan, der ud over at balancere livet som ung muslimsk pige og high school-elev i New Jersey pludselig skal forholde sig til superkræfter, der giver hende evnen til at forandre sin størrelse og sit udseende. Hun er kæmpefan af Carol Danvers (Captain Marvel) og tager derfor hendes gamle navn. Kamala finder dog hurtigt ud af, at hun ikke kan være en kopi af sit idol, men må finde ud af, hvordan hun kan være superhelt og tro mod sig selv. Hendes solo-serie er med rette blevet prisbelønnet og har måned efter måned været blandt Marvels topsælgende titler. Ms. Marvel rammer en balance mellem humor og alvor, sci-fi og hverdagsdrama, og klassisk superhelt og moderne pigefortælling, der går rent ind hos læsere verden over. Hvis du ikke allerede er blevet en del af the Kamala Korps, er det på høje tid!
Læs: Ms. Marvel (Wilson/Alphona, 2014-2019, Marvel) – især det første par numre og cross-over-eventet Civil War II, hvis du vil have Captain Marvel med i købet!
Storm / Ororo Munroe
Behøver Storm efterhånden en introduktion? Siden den banebrydende Giant-Size X-Men #1 (1975) har Storm været en af de mest ikoniske karakterer blandt de ’nye’ og mere mangfoldige X-Men. Storm er en af de første sorte kvindelige superhelte og har været fan-favorit i årtier. Hendes oprindelseshistorie som afrikansk-amerikansk kvinde med royale aner og gudeagtige superkræfter er forblevet nogenlunde den samme, men hendes rolle i X-teamet har ændret sig mange gange. Hun har ledet teamet flere gange og har spillet nøgleroller i flere af de vigtigste begivenheder i Marvels publikationshistorie. Mange vil sikkert kende Storm fra X-Men-filmene fra de tidligere 00er, hvor hun blev spillet af Halle Berry i en serie af frygtelige parykker – men altid med superkræfter, der bogstaveligt talt sætter himmel og jord i bevægelse. De nye X-Men-film har genintroduceret karakteren i en yngre udgave, spillet af Alexandra Shipp og med visuel inspiration fra Storms ikoniske midt-80er punker-periode!
Læs: X-Men: The Dark Phoenix Saga (Claremont & Cockrum & Byrne, 1980, Marvel) – en klassisk superhelte-historie, der også gør dig klar til dette forårs premiere på X-Men: Dark Phoenix!
Thor/Jane Foster
Der var et kort, vidunderligt øjeblik, hvor tordenguden himself var en kvinde. Mande-Thor var sin hammer uværdig (tyg lidt på den), og så samlede hans ekskæreste Jane Foster den op og – BLAMMO!!! – Thor var en pige. Konservative kræfter hos patriarkatet i Asgård (og på sociale medier) tog det mindre pænt, og Thor måtte konstant bevise sit værd. Jason Aarons serie var lys og farverig, men inde bag det hele lurede tragedien. Jane Foster var nemlig kræftsyg og blev mere syg hver gang, hun blev forvandlet til Thor. Det gav serien en tyngde, der gjorde den til noget ret særligt. Enten vandt de kvindesky SoMe-elementer over forsøget på fremskridt i de kulørte sider, eller også var Aaron bare færdig med sin historie (sammensværgelsesteorien er sjovest), og til sidst måtte vi sige farvel til den kvindelige Thor, og så vendte den mandlige version tilbage. Hun er savnet.
Læs: Thor vol. 4 1-8 og The Mighty Thor vol. 2 1-30 af Jason Aaron mfl. Plus lidt af det løse Avengers fra samme periode, måske.