Kandidaterne til årets Pingpriser afsløres i disse dage. Se kandidaterne til bedste internationale her!
“Bedste internationale” kan gå til en udenlandsk tegneserie udgivet i det seneste år. Værker på engelsk eller oversat til engelsk opprioriteres af hensyn til den gennemsnitlige danske læser, og således er de nordamerikanske tegneserier i overtal, omend der har sneget sig en enkelt japansk klassiker med i feltet.
Men ud over det, er variationen stor: fine hverdagsnoveller, klassisk noir, udsyrede og metalegende superhelte-serier, dyster horror og japansk socialrealisme. Der er ikke meget hyggelæsning, men godt er det.
De nominerede, som præsenteret af Pingerne selv, er:
Adrian Tomines “Killing and Dying”
Adrian Tomines fint registrerende og skarpt fortalte tegneserienoveller viser stort overskud og stor indføling. Killing and Dying er Tomine i topform.
De seks fortællinger i Killing and Dying er stille og stilistiske vidnesbyrd og hverdagseposser om angst, sorg, bristede ambitioner, identitet og familieliv i det 21. århundrede. Scenen er kedelige men fascinerende amerikanske by- og forstadslandskaber og Adrian Tomines karakterer er på en gang almindelige og ualmindelige. Han mestrer de små bevægelser og den subtile drejning – en ganske lille ændring i udtryk, streg, sprog får stor effekt i Killing and Dying.
Den amerikanske serieskaber Adrian Tomines streg er så klar og præcis, hans kompositioner så naturlige, at de næsten bliver gennemsigtige så fortællingernes skjulte betydning træder helt tydeligt frem. Tegningerne er på samme tid lette at afkode og fulde af tilbageholdt energi. Selv de mindste, mest undseelige paneler rummer en tung undertekst, fuld af uforløste følelser og ord, der aldrig blev sagt. Killing and Dying er et stærkt ladet og tørt realistisk tegneserieværk.
Ed Brubaker/Sean Philips’ “The Fade Out”, 1 & 2
Ed Brubaker og Sean Phillips tager os med til bagsiden af Hollywood anno 1948 i The Fade Out, der er makkerparrets mest ambitiøse noir-serie til dato.
Med The Fade Out zoomer Ed Brubaker og Sean Phillips ind på et Hollywood-studie, der er ramt af kaos efter en stjerneskuespillerindes mystiske død. Folk strømmer til Hollywood for at søge lykken og jage drømme, er aldrig går i opfyldelse. Imens følger vi også en forfatter, der plages af minder fra krigen og af hans skyldfølelse over en hemmelighed, han er nødt til at holde for at redde sig selv.
Brubaker og Sean Phillips trækker på en lang amerikansk film- og tegneserietradition når de udfolder deres fortælling i slutfyrrenes Hollywood. Filmbyens glitz og glamour falmer og guldalderen er ved at slutte – stedet truer efterkrigstidens McCarthyisme i horisonten. Brubaker skriver stramt og næsten anspændt mens Sean Phillips’ fantastiske tegninger inkarnerer periodens tunge skygger, smukke femmes fatales og dystre mandeskikkelser. Det er hårdkogt, det er noir, det er drønspændende!
Grant Morrisons “The Multiversity”
Med den skotske forfatter Grant Morrison i spidsen udfordrer The Multiversity superheltefortællingen i en udfordrende, inspirerende og vanvittigt imponerende måde.
DC Comics’ store seriesatsning The Multiversity ligner ikke noget andet. Her mødes en række af de mest spændende superhelteuniverser i en vild blanding. Snarere end et almindeligt fremadskridende eventyr, fungerer værket snarere som et slags omdrejningspunkt for en håndfuld forskellige DC-universer, der bliver vævet og hvirvlet sammen i mødet med en ny, stor fjende. Hver fortælling fra hvert univers er kapitler i et større epos.
The Multiversity er på mange måder en tegneserie om tegneserier. Grant Morrison dekonstruerer på overbevisende maner mange af de superheltemytologier som forlag og filmselskaber profiterer af. Med et tæt og tungt metalag leger The Multiversity ikke bare med tanken om et multivers – den kortlægger det simpelthen. Mammutværket, der samler en stribe hæfter, trækker på fortidens mærkelige sci-fi-serier på en både nørdet og stemningsmættet måde. Og så er det både intellektuelt udfordrende og vanvittigt underholdende fra start til slut.
Josh Simmons’ “Black River”
Med Black River går Josh Simmons i velkendte postapokalyptiske fodspor. Men hans dystre og makabre fortælling er fuld af atmosfære, spænding og stærke tegninger.
En gruppe kvinder (og en enkelt mand) rejser rundt i smadrede landskaber under en faretruende himmel i en evig, desperat jagt på mad og husly. Josh Simmons sætter scenen for sin tegneserie Black River i et postapokalyptisk landskab, hvor alt er ødelagt og dystert. Man har konstant fornemmelsen af at alt det forfærdelige, der kan ske også vil ske. Bogen er spækket med foruroligende scener og brutal vold – alt sammen gengivet i en uhyggelig sort/hvid streg.
Black River er en mørk overlevelses- og hævnhistorie, der får The Walking Dead til at virke mild og venlig. Josh Simmons kan både chokere og forskrække sine læsere og han kan fortælle en medrivende og makaber historie, hvor også en mørk og sarkastisk humor trænger igennem. Det er en historie om menneskelighed og umenneskelighed fuld af atmosfære og uhygge.
Tadao Tsuges “Trash Market”
Japanske Tadao Tsuge fortæller grumt og fortryllende om livet blandt Tokyos underklasse. Trash Markets hverdagsglimt er tegneseriekunst fra øverste hylde.
En krigsveteran, en kontorist, en mangakunstner og en gruppe mænd, der venter udenfor en blodbank. Det er Tokyos stille eksistenser, der befolker Tadao Tsuges tørt realistiske fortællinger. De snakker, sladrer, lægger planer og skændes. Og det er den mesterlige og helt usentimentale dialog, der driver historierne. Der opstår konstant spændinger og modsætninger i ordvekslingerne, hvor meget forbliver usagt og lader den stærke, grafiske streg og ubesværede billedfortælling tale sit eget sprog.
Trash Market samler en række af den japanske tegneserieveteran Tadao Tsuges historier fra 1960’erne og 1970’erne. Historierne har alle udgangspunkt i en deprimerende og hård virkelighed på samfundets bund. Og Tadao Tsuge kender sine karakterer og miljøet indefra. Trash Market er en triumf af en tegneserie og en rørende samling skæbnefortællinger, hvis skildringer er både loyale og bidende ironiske.
Om Pingprisen 2016
Pingprisen 2016 uddeles ved et festligt awardshow i Vega den 11. juni. Du kan købe billetter, samt læse mere om prisen og de nominerede på pingprisen.dk. Du kan også følge Pingprisen på Facebook.