Seneste runde nomineringer til Pingprisen 2016 er alle fra udlandet og oversat til dansk.
Prisen for “Bedste internationale på dansk” kan gå til en udenlandsk tegneserie udgivet på dansk det seneste år – også hvis den udkom tidligere (eller senere!) på originalsproget. De nominerede, som præsenteret af Pingerne selv, er:
Daniel Clowes’ Patience
“Amerikanske Daniel Clowes ender fem års tavshed med en hæsblæsende, farvestrålende og rørende fortælling om kærlighed på tværs af tid og rum. Patience er en tegneserie i verdensklasse.
Daniel Clowes er en af de helt store. Og hans comeback efter en længere pause er ligeså overrumplende som den er overbevisende. Jack og Patience er forelskede og skal være forældre. Og da Jack en dag kommer hjem og finder Patience dræbt i stuen kastes han ud på en lang og besværlig rejse i sin søgen efter morderen. Patience blander legende let sci-fi og hardboiled detektivhistorie med et klassisk og tidløst kærlighedsdrama om hævn, afsavn og jagten på den eneste ene.
Daniel Clowes’ velkendte og virtuose streg trækker på en lang amerikansk tegneserietradition og selvom figurerne ofte virker stive i det er de i allerhøjeste grad levende. Daniel Clowes fortæller nemlig med stor humor og indføling. Og med stor ironi. Den kyniske og sarkastiske grundtone kommer dog aldrig i vejen for Patience, der er en meget oprigtig og vedkommende tegneserie. Efter sin lange pause er den amerikanske tegneseriemester tilbage med et brag!”
Læs Erik Barkmans Patience-anmeldelse: Tidløs kærlighed
Simon Hanselmanns Livet er en fucking fest
“Livet er en fucking fest samler alle australske Simon Hanselmanns vanvittige og fandenivoldske tegneseriehistorier om en gruppe udsyrede, stofmisbrugende og sumpede venner.
Simon Hanselmann er lidt af et fænomen. Den australske tegneserietegner slog igennem i 2013 med sin blog og med sine historier om Megg, Mogg, Ugle, Varulv Jones og de andre venner. De lever et rodet og forhutlet liv, hvor alt drejer sig om at tage stoffer og hænge ud. Deres liv fremstår absurd og syret men samtidig er det meget almene og let genkendelige fortællinger. Selvom stofferne fylder mest i Livet er en fucking fest skildrer Simon Hanselmann sine figurer liv både følsomt og nådesløst, med humor og sårbarhed. Og faktisk kan det blive helt enormt rørende.
Simon Hanselmanns streg er klar og enkel og det hele er farvelagt i hånden med akvarel, gouache og frugtfarve. Og så er han en blændende dygtig billedfortæller. Man griner højt, bliver overvældet af tristhed og på randen af kvalme – det er nemlig også en dybsindig og eksistentiel tegneserie. Vennerne fester og morer sig hele tiden. Men i virkeligheden er Megg, Mogg og Ugle ulykkelige og forvirrede.”
Simon Hanselmann var nomineret til Pingprisen 2014 for sin bog Life Zone i kategorien Bedste internationale tegneserie.
Læs Michael Lindal Andersens anmeldelse:Uglerne er lissom ikke, hvad de ser ud til at være, mand
Riad Sattoufs “Fremtidens araber: En barndom i mellemøsten (1978-1984)
“Fremtidens araber er Charlie Hebdo-tegneren Riad Sattoufs barndomskrønike fra Frankrig, Libyen og Syrien. Det er en sprudlende, morsom og spidst satirisk omgang.
Fremtidens araber skildrer Riads tidligste barndom i perioden 1978-1984, hvor han flytter med sin syriske far og franske mor fra Paris til Libyen og siden Syrien, hvor faren har fået arbejde på universitetet i Damaskus. Faren tror helhjertet og idealistisk på den pan-arabiske bevægelse – og på mænd som Oberst Gaddafi, Saddam Hussein og Hafiz al-Assad.
I Syrien møder den lille, lyshårede Riad farens familie og en helt fremmed verden. Formidlet gennem barnets blik giver Fremtidens araber et tankevækkende, rørende og til tyder hylende morsomt indblik i et vanskeligt kulturmøde, hvor kontrasterne er enorme. Alt sammen tegnet i en klar og cartoony stil, der både rammer det alvorlige, realistiske og det komiske og fjollede. Riad Sattoufs bog, der vandt den store pris ved tegneseriemessen i Angoulême i 2015, er en morsom barndomsskildring og en relevant og polemisk tegneserie, der også handler om Europa og den arabiske verden i dag.”
Læs Thomas Thorhauges anmeldelse: Fremtidens araber er en lyshåret dreng.
Steffen Kvernelands Munch
Steffen Kverneland er en af Norges mest markante serieskabere og hans store tegneseriebiografi om maleren Edvard Munch er til at falde på halen over.
Steffen Kvernelands store biografi om landsmanden, den verdensberømte maler Edvard Munch (1863-1944), er allerede en nyklassiker i Norge og det er der god grund til. Med Munch blander Steffen Kverneland et utal af tegnestile, grafiske teknikker, farvelægningsmetoder og visuelle udtryk. Det hele kommer til at fremstå som smuk og broget men også gennemkomponeret helhed. Og tegninger spejler sig i Edvard Munchs malerier og Munch bliver på den måde også til en spejling af de sammenhænge og fortællinger, der findes i værkerne.
Den utraditionelle skildring af Edvard Munchs liv og værk tager udgangspunkt i malerens egne tekster og samtidige skildringer – ingen replik lagt i Munchs mund er digtet, men derimod resultatet af Steffen Kvernelands enorme researcharbejde. Munch udfolder malerens liv i en energisk og ekspressiv fortælling, hvor begejstringen og den oprigtige optagethed af værkerne får tegneserien til at gå op i en højere og helt uimodståelig helhed.
Læs Michael Lindal Andersens anmeldelse: Skrigets mester.
Jillian Tamaki og Mariko Tamakis Den her sommer
“Den her sommer handler om en uforglemmelig sommer. Men også en sommer fuld af hemmeligheder og hovedpiner. Tamaki-kusinernes grafiske roman er en legende let og rørende fortælling.
Den her sommer er tegnet af canadiske Jillian Tamaki og skrevet af hendes kusine Mariko Tamaki. Den omfangsrige bog – hele 319 sider – væver mange forskellige tråde sammen, søger mange steder hen og binder det hele sammen i spørgsmålet om, hvad det vil sige at blive voksen. Det er på mange måder en klassisk coming-of-age-historie om de to pubertetspiger Rose og Windy, om sommer, stjernehimmel, strandkant og sommerforelskelse.
Jillian Tamakis tegninger er lette, organiske og meget stilsikre. Og så er de blå. Alle tegninger er holdt i en løs streg og i dæmpede blå nuancer. De velkomponerede paneler og smukke naturscener byder læseren velkommen i en atmosfæremættet fortælling. Fint registrerende og præcist sansende leverer Jillian og Mariko Tamaki en stor og bevægende tegneseriepræstation.”
Læs Cecilie “Q” Maintz Thorsens anmeldelse: Sol, sommer, skyld og sladder.
Om Pingprisen 2016
Pingprisen 2016 uddeles ved et festligt awardshow i Vega den 11. juni. Du kan købe billetter, samt læse mere om prisen og de nominerede på pingprisen.dk.
Du kan også følge Pingprisen på Facebook, hvor du kan få den filmiske forklaring på at Pingvært Felix render rundt i Tivoli med et kamera i panden: