De skarpe one-liners, den karakteristiske sans for humor, og det at han li’som er verdens mægtigste mand. Meget tyder på at den siddende amerikanske præsident, Barack Obama, ikke har sine særlige evner fra årerne som jurastuderende på Harvard, men snarere som følge af ivrige studier af den 9. kunstart, bedre kendt som tegneserien.
Den nuværende administration i det Hvide Hus er blevet kaldt den mest tegneserievenlige nogensinde, og noget er der om snakken. Barack Obama er i hvert fald flink til at arbejde for tegneseriens fremme.
Senest har præsidenten skrevet forordet til Fantagraphics allersidste opsamling af Charles Schulz’ Radiserne, der dækker striberne fra 1. januar 1999 til 13. februar 2000, hvor den sidste Radiserne-stribe blev trykt dagen efter Schultz’ død.
– Som millioner af amerikanere, voksede jeg op med Radiserne. Men jeg voksede aldrig fra serien, skriver Obama i forordet. – I årtier var Radiserne vore alles daglige sutteklud. Det er, hvad der gør Radiserne til et amerikansk klenodie.
For Fantagraphics redaktør Gary Groth havde Obama været det uopnåelige førstevalg til at skrive forordet, fortæller han i New York Times:
– Obama var uundgåeligt øverst på listen. Lad os række ud efter stjernerne. Det værste der kan ske, er at han siger nej… Det var en stor dag, da vi fik at vide, at han havde indvilliget i at skrive det. Og det var stort at sige til præsidenten: “Vi skal bruge det den her dag. Aflever til tiden”.
Læs Barack Obamas fulde Radiserne-forord i The Guardian (eller køb samlingen).
Mig og Ms. Marvel
Men Obama læser ikke kun klassikerne. USA’s første sorte præsident er naturligvis også på forkant med Marvels hippe mangfoldigheds-superhelte.
Så da Det Hvide Hus i marts fejrede “Womens history month” ved en reception, var Marvelredaktøren Sanat Amanat ikke kun blandt gæsterne, hun fik også æren af at præsentere præsidenten.
Muslimsk-amerikanske Amanat har været en markant fortaler for mainstreamtegneserier som et rum for mangfoldighed, og har lagt handling bag ordene, ved at stå bag en række nyskabende Marvel-serier. Mest markant hitserien om den pakistansk-amerikanske superheltinde Ms. Marvel.
Læs også: Når superhelten pjækker fra koranskole
I en kæk og veloplagt tale, kaldte hun præsidenten for en af sine helte, og introducerede ham som “manden I kender som USA’s præsident, men som vi hos Marvel kalder Spiderman sidekick“. En reference til dengang en nyvalgt Obama figurerede på forsiden af Spiderman.
Obama takkede Amanat for hendes fantastiske arbejde:
– Du har skabt Ms. Marvel, men for en masse piger, og drenge med, er Sanat en superhelt i det virkelige liv.
Se Sanat Amanat og Barack Obama rose hinanden her (ca. 40 minutter inde)
Solgte samlingen for at finansiere jurastudierne
Sand superhelt bliver man dog ikke uden ofre, og Obama har ydet et af de store, da han tilsyneladende måtte sælge sin tegneseriesamling for at finansiere sine jurastudier.
Det antydede han, da han søgte at få en anden tegneserienørd til tops i USA. Da præsidenten i marts introducerede sin kandidat til det ledige dommersæde i den amerikanske højesteret, Merrick Garland, sagde han blandt andet:
– Og han kom gennem jurastudierne på Harvard ved at arbejde som tutor, arbejde i en skobutik, og ved, i hvad er der er et smertefuld øjeblik for enhver ung mand, at sælge sin tegneserie samling. Det er hårdt. Jeg har været der.
Vi ser det for os: en ung, grædefærdig Barack Obama der der slæber papkasser med klassiske Conan the Barbarian og Spiderman-hæfter ind over dørtrinnet til sin lokale tegneserie-pusher…