Foto: Mikkel Hagstrøm
Manden bag det unikke og internationalt hædrede kreative miljø omkring The Animation Workshop i Viborg, herunder tegneserieuddannelsen Grafisk fortælling, modtager Pingprisens Ærespris for 2020.
Pingpriserne for 2020 afsløres 31. oktober ved en coronaramt webtransmission på Pingprisens Facebook-side. Men allerede i dag løftes sløret for modtageren af Pingprisens ærespris, der hvert år uddeles til en person, der har gjort en særlig indsats for tegneserien i Danmark.
I år går prisen til den visionære og mangeårige leder af The Animation Workshop i Viborg, herunder tegneserieuddannelsen Grafisk fortælling, Morten Thorning.
Thomas Thorhauge, tegner, tegneserieaktivist og tidligere formand for Dansk Tegnserieråd, har skrevet årets motivationstekst, som vi bringer her:
Modtager af Pingprisens ærespris 2020: Morten Thorning
For et par uger siden blev det i Viborg fejret, at byen er udnævnt til ’Unesco Creative City’ – og dermed af UNESCO markeret som et internationalt kreativt knudepunkt. Det er der flere grunde til, men der er ingen tvivl om, at tilstedeværelsen af The Animation Workshop gennem mere end to årtier i byen er en af de væsentligste.
Skolen, der startede som et animations-aktiveringstilbud til kommunens bistandsklienter har siden 1989 vokset sig til en stor og helt ægte uddannelsesinstitution med tre fire-års professionsbachelorer inden for animation, 3D-grafik og – tadaaa – tegneserie, samt en masse andre tilbud i skolens Drawing Academy og det tilhørende visuelle HF.
Ved siden af skolen, hvis ydre rammer er Viborgs smukke tidligere kaserne, findes Arsenalet. Det er en kreativ hub, hvor dimittender kan udvide deres forretningsnetværk, som samtidig øger offentlighedens bevidsthed om visuelle fortællingers værdi. Samt et hav af øvrige, ekstraordinære aktiviteter. Skolen modtager igen og igen topratings i alle målinger og blev sidste år kåret til at være blandt verdens 10 førende animationsskoler.
Det er en succeshistorie i den danske kultur- og uddannelsesverden uden sidestykke, og bag den historie står selvfølgelig en masse dygtige, dedikerede, ambitiøse og hårdtarbejdende mennesker, som alle fortjener hæder og ære. Når Pingprisens ærespris alligevel går til et enkelt individ, er det fordi der er en person, foruden alt dette næppe ville være sket. Og den person er Morten Thorning, som for nylig stoppede som leder efter et uskønt forløb mellem the Animation Workshop og dets moderorgan VIA University College. Skønt der nu er konsensus og fred, endte Morten Thornings dage som visionær og utrættelig leder af The Animation Workshops konstante ekspansion på en noget trist måde.
Pings Ærespris tilfalder i år Morten Thorning, fordi han ud af intet skabte en juvel i det kreative danske uddannelseslandskab – uden Morten Thorning, ingen Animation Workshop, uden den, ingen UNESCO-udmærkelse og så videre. Hans lederskab var visionært, han så hele tiden et kæmpepotentiale i tegning og tegnede fortællinger, hvad enten det var i levende billeder, bogform eller hvad det nu kunne være, og forstod konstant at knytte ressourcefulde mennesker på projektet. navigere gennem dansk bureaukrati og skubbe på, så ideerne blev konkrete. I tegneseriekulturen er vi naturligvis særligt glade for tegneserieuddannelsen Grafisk fortælling, der åbnede i 2013.
Det skete efter et forarbejde, som påbegyndtes efter at Dansk Tegneserieråd blev stiftet, og ønsket om en uddannelse blev luftet i medierne. Symptomatisk for Morten Thornings Modus Operandi greb han dagen, etablerede kontakt, og sørgede for at dygtige folk fik tingene til at ske.
Pingprisens ærespris fejrer hele værket, også det der rækker ud over det tegneseriespecifikke – sådan er Pingprisen, her er højt til loftet. Det er uhyre sjældent vi i Danmark oplever ægte visionære, som samtidig formår at gøre drømme til virkelighed, og når sådanne mennesker endelig viser sig, skulle det bare mangle, at de får en pris.
Så hermed gives Pingprisens ærespris 2020 til Morten Thorning.
Se Morten Thornings takketale fra Pingpris-uddelingen her:
Tidligere modtagere af Pings ærespris
2012: Rolf Bülow og Søren Pedersen, grundlæggerne af tegneseriebutikken Fantask
2013: Jakob Stegelmann, formidler og Troldspejl-vært
2014: Nikoline Werdelin, tegneserieskaber bag bl.a. Café og Homo Metropolis
2015: Arne Stenby, forlægger, Interpresse
2016: Henning Kure, forlagsredaktør hos Interpresse, Valhalla-forfatter
2017: ”Marvel”-Morten Søndergaard, oversætter, redaktør, formidler, tegneseriepusher
2018: Ivar Gjørup, tegneserieskaber bag Egoland
2019: Paw Mathiasen, forlægger og redaktør, forlaget Fahrenheit
Mere om Pingprisen
Pingpriserne for 2020 blev uddelt den 31. oktober kl. 20 ved en webtransmission på Pingprisens Facebook-side.
Du kan se hele pingpris-showet her:
Pingprisens webeside: pingprisen.dk