Hvert år modtager en person, der har gjort en særlig indsats for tegneseriens fremme i Danmark, Pingprisens Ærepris. I år går prisen til Fahrenheit-forlægger Paw Mathiasen, der har udgivet tegneserier i 40 år.
Det var nemlig i 1979, at en 12-årig Paw begyndte at udgive sit eget fanzine Fat Comics. Allerede dengang var tegneserier en passion.
– Tidligt i mit liv gav tegneserier mig de store oplevelser, som andre har oplevet at få igennem koncerter eller lyrik. Når kombinationen af tekst og billede gik op i en højere enhed, var det stort, en stærk følelse, fortalte Paw Mathiasen Kristeligt Dagblads Kim Schou i 2012.
Det var dog først i 90’erne, at Paw Mathiasen for alvor markerede sig som redaktør og forlægger i det danske tegneserielandskab. Her startede han tegneserieantologien Fahrenheit, der blev årtiets need-to-read-blad for alle der interesserede sig for dansk talent og internationalt indie.
Senere blev Fahrenheit det tegneserieforlag det er i dag, og hos Paw Mathiasen udkom og udkommer alt, der falder i forlæggerens smag. Det gælder både internationale giganter som Jiro Taniguchi (Min fjerne barndomsby), Charles Burns (Sort hul) og Craig Thomson (Habibi), og en dejlig rodebutik af små og store danske navne, inklusive Halfdan Pisket, Johan F. Krarup, Ina Korneliussen, Henrik Rehr, Palle Schmidt, Adam O, Søren Mosdal, Ib Kjeldsmark og mange, mange flere. Fahrenheits profil er og bliver herligt broget, og er præget af forlæggerens brede smag og hans mod til at tage chancer, særligt når det kommer til danske tegneserieskabere.
– Jeg synes, det er vigtigt som forlægger også at være fødselshjælper til ny dansk tegneseriekunst. En dansk produktion er vigtig. På branchens vegne føler jeg, at selvfølgelig skal jeg ikke kaste penge i et dybt hul, men jeg skal vurdere de forslag til udgivelser, jeg bliver stillet, og tage en risiko. Heldigvis er der også noget af det, der sælger, fortalte han i 2012 til Kristeligt Dagblad.
Sideløbende med forlagsarbejdet skrev Paw Mathiasen om tegneserier og redigerede tegneseriemagasinet Strip!, der i præ-Nummer 9-tider var bladet at læse, hvis man ville have ordentlig tegneseriekritik på dansk. Han er også redaktør på PIB Copenhagen, der formidler tegneseriestriber til de trykte medier.
Juryformand for Pingprisen og chefredaktør for Nummer 9, Kristian Bang Larsen, siger:
– Jeg kunne begyndt at liste alle de fremragende tegneserier Paw har udgivet, og alle de chancer han har taget som forlægger, men det vil jo tage evigheder. Så lad mig i stedet fremhæve, hvordan Paw og Fahrenheit var et fyrtårn, der viste en vej ud af mørket, da albummarkedet kollapsede i slutningen af 90’erne, og de etablerede forlag stort set holdt op med at udgive tegneserier. Det var han både ved at udgive tegneserier, eller grafiske romaner som det begyndte at hedde, der pegede fremad mod alt det nye, interessante og vitale, der i de år skete, og ikke som de etablerede forlag at hænge fast i albumboomets hængedynd; ved som én blandt få fortsat at turde tage chancer med nye danske talenter; og ved at vise andre, at det at udgive tegneserier selv som et lille effektivt enmandsforlag var en farbar vej. Det har været vigtigt for, at vi i dag ser et dansk tegneserielandskab præget af mange små passionsdrevne forlag. Jeg tror ikke man kan overvurdere Paws betydning for danske tegneserier i de sidste 25-30 år.
Om Pingprisens Ærespris
Pingprisens Ærespris er siden 2012 blevet uddelt hvert år, til en person der har haft særlig betydning for tegneserien i Danmark. Prisen lægger sig i forlængelse af den oprindelige Pingpris, der blev uddelt i perioden 1986-1996.
Prisen vil blive overrakt Paw Mathiasen i forbindelse med Pingpris-showet på Hotel Cecil i København den 15. juni. Køb billetter her.
Tidligere modtagere af Pings Ærespris:
2012: Rolf Bülow og Søren Pedersen, grundlæggerne af tegneseriebutikken Fantask
2013: Jakob Stegelmann, formidler og Troldspejl-vært
2014: Nikoline Werdelin, tegneserieskaber bag bl.a. Café og Homo Metropolis
2015: Arne Stenby, forlægger, Interpresse
2016: Henning Kure, forlagsredaktør hos Interpresse, Valhalla-forfatter
2017: ”Marvel”-Morten Søndergaard, oversætter, redaktør, formidler, tegneseriepusher
2018: Ivar Gjørup, tegneserieskaber bag Egoland
Tegningen øverst er af Rasmus Juul. Se den fulde tegning her.