Årets andet “forårsforskræp” runder en lange række genoptryk af klassiske stribe-, hæfte- og albumserier – og det, der ligner.
Dønningerne fra 70’ernes og 80’ernes store fransk-belgiske albumbølge mærkes fortsat i de danske bogbutikker. Her troner genoptryk i luksusudstyr på hylderne, hvor de lokker sparekronerne ud af sagesløse nostalgikere og andre med sans for klassisk europæisk tegneseriehåndværk. Og foråret 2012 vil byde på sin andel af glittede fristelser.
Cobolt fortsætter Tintin-udrulningen. Fire bind af de nyoversatte standardudgaver rammer butikkerne i april: “Den Blå Lotus”, “Den mystiske stjerne”, “Mission til Månen” og “De første skridt på Månen”. Klassiske Hergé-album, et tegneseriemarked som det danske kun kan være tjent med at have i frisk forsyning. Og så har Cobolt i øvrigt netop udgivet to “fundamentalistiske” genoptryk af de helt gamle Tintin-fortællinger “Tintin i Congo” og “Tintin i Amerika”. De er nok mest til samlerne.
Henover foråret fortsætter Cobolt fejringen af de fransk/belgiske klassikere med Linda og Valentins samlede eventyr. Bind 4 kommer til februar og rummer historierne “Metro Chatelet, retning Cassiopeia”, “Brooklyn Station, endestation kosmos”, “Spøgelset fra Inverloch” og “Tordenkilen fra Hypsis”. Alle er fra årene 1980-1985, hvor de helt klassiske album lå bag forfatter Pierre Christin og tegner Jean-Claude Mézières, men metaltrætheden endnu ikke for alvor havde indfundet sig. Til juli kommer så bind 5 med “Over ukendte grænser”, “De levende våben” og “Magtens cirkler”. Science fiction-serien vil på det tidspunkt være to samlebind fra målstregen.
Forlaget Zoom vil også være med til festen. Her samler man på Splint & Co. – sidste år kom fortællingerne fra 1976-1979 i stift bind, og i år er det lidt bagvendt årgang 1969-1972, der står for tur. “Guldmageren”, “Trianglen længe leve!” og “Mystik på klostret” var de tre første Splint & Co.-album fra dengang unge Fournier, hvis lod det blev at overtage serien fra mesteren Franquin. Resultatet var bedre, end datidens skuffede miner indikerede.
Og nu vi snakker Zoom og Franquin: Til april genoptrykker forlaget Vakse Viggo-albummet “En kæmpekatastrofe”, oprindeligt nummer 5 i den danske serie, nu nummer 13. Klassiske løjer fra en af tegneseriehistoriens store humorister.
En lille afstikker til den hjemlige andedam bliver det også til i forårets række af genoptryk: Forlaget Forlæns udgiver til februar andet bind af Dr. Albert Merlings Samlede Bedrifter, hvor Knud V. Larsens grafisk skarpe og næsten glemte stribeserie om en moralsk ambivalent magiker igen kommer til ære og værdighed i stift, grønt bind. Tilbagemeldingerne på bind 1 var lidt blandede, men sikkert er det, at serien er noget af det mest ambitiøse og interessante i nyere danske stribehistorie.
Så er der også de genoptryk, der egentlig ikke er genoptryk – i dansk sammenhæng. Donovan Comics fortsætter Franquin-inspirerede Maurice Tillieux’ Max Jordan-serie, hvor Interpresse slap i det herrens år 1981, og hvor Egmont forsøgte at tage over med tegneseriehæftet Tempo i 2009. Forlaget fra Djursland spiller ud med et dobbeltalbum, der kommer til at rumme album 5 og 9 i den originale franske serie, hvilket ifølge de gode folk på Comicwiki.dk vil sige “L’enfer de Xique-Xique” (1962) og “Le gant à trois doigts” (1966). Masser af old school euroramasjang til folket.
I den noget nyere ende fortsætter Aben maler med at samle på Jaime Hernandez’ Love & Rockets-fortællinger. Hen over foråret slipper forlaget først “Har du set mig?”, der følger op på sidste års anmelderroste “Speedy Ortiz dør” med alt, hvad der videre skete for Maggie, Hopey og de andre chicas fra Los Angeles-forstaden Hoppers. Og sidst på foråret kommer så “Maggies unge år”, hvor man kan nyde seriens syrede begyndelse som en sci fi-fortælling med flyvende biler og wrestlere. Nogle af de historier er i øvrigt allerede udkommet på dansk i serien Mekanix (Interpresse, 1983-1987). En af de helt uomgængelige seriefortællinger fra 80’ernes og 90’ernes amerikanske indie-scene.
Og nu vi balancerer på grænsen mellem fortid og nutid, så er Donovan Comics til november klar med bind 7 af finansthrilleren Largo Winch. Det udkom oprindeligt i 1996, og mændene bag er forfatter Jean Van Hamme og tegner Philippe Francq.
Endelig har Forlaget Fahrenheit bundet an med noget så ambitiøst som en komplet Jerry Spring. Serien blev startet i 1954 af Jijé (Joseph Gillain), hvis største claim to fame vel nok er, at han var Jean Giraud/Moebius’ læremester og hjalp ikonet i gang med det, der senere skulle blive til Blueberry. På dansk er hidtil kun kommet seriens tre næstsidste bind med historier af Gillains søn Philip, men Fahrenheit tager fat fra begyndelsen, altså i 50’erne, hvor Jijé selv stod for det meste. Jerry Spring komplet-serien kommer til at bestå af i alt fem bind trykt i et begrænset oplag, og det vil ikke blive genoptrykt, advarer forlaget. Samlere, indtag jeres pladser! 1, 2, 3 … <Bang!>
Serien af forårsforskræp fortsætter i morgen med tegneserier om virkeligheden.