Den belgiske veteran Hermann Huppen vinder Angoulêmes Grand prix, der normalt nyder anerkendelse som en af de største og mest prestigefyldte priser i den internationale tegneseriekultur.
Men i år er alt anderledes i kølvandet på den voldsomme debat om køn i fransk tegneseriekultur, som følge af, at Angoulême-festivalens jury havde indstillet 30 mandlige tegneserieskabere og ingen kvindelige til Grand prix.
Læs også: 30 mænd, 0 kvinder
På de sociale medier meldte den ene nominerede tegneserieskaber efter den anden fra, og festivalens talsmand Franck Bondoux kom under maksimalt pres, men fastholdt selektionens rimelighed:
– Desværre er der få kvindelige tegneserieskabere. Det er en realitet. Sådan er det også på Louvre, du finder ikke mange kvindelige kunstnere der, udtalte Bondoux til Le Monde tidligere på måneden.
Den attitude mildnede ikke stemningen på de sociale medier, og kort efter gav festivalen efter, og sløjfede samtlige nominerede, så stemmeberettigede kunne stemme på alle tegneserieskabere i verden.
I denne anden afstemningsrunde endte Alan Moore, Hermann Huppen og den ret ukendte Claire Wendling, der som navnet antyder, er kvinde, med at ende i top 3. Alan Moore har forlængst erklæret at han ikke vil have noget med Angoulême at gøre, og Claire Wendling anbefalede selv at ingen stemte på hende. Hermann Huppen har i flere år været blandt favoritterne til at modtage prisen, som han af andre årsager også tidligere har nægtet at modtage, skulle han få den, men har senere blødt noget op på sine formuleringer.
Men nu fik Hermann Huppen så prisen, det år, hvor ingen ville have den, det år hvor stemningen omkring Angoulême-festivalen nåede nulpunktet.
Hermann er født i 1938, uddannet indendørsarkitekt, men brød i 1966 igennem med serierne “Bernard Prince” og “Red Kelly”, forfattet af Greg. Mest kendt er han måske for sin egen post-apokalyptiske serie “Jeremiah”, som fik sin egen tv-serie for et par år siden, samt riddereposset “Tårnene i Maury-skoven”.
Læs også: Sidste krampetrækninger fra en dinosaur
Langt størstedelen af Hermanns omfattende produktion er udgivet på dansk, senest af forlaget Faraos Cigarer.