Før sommer blev et nyt kuld dimittender udklækket fra den danske tegneserieskaber-uddannelse Grafisk Fortælling i Viborg. Vi introducerer de afgangsstuderende, én ad gangen.
– Jeg hedder Ninke Naujoks og er fra Holland!
Fortæl lidt om dit ”final project”!
– Jeg laver en tegneserie inspireret af slavisk folklore, der følger en ung kvinde ved navn Yaroslava i hendes forsøg på at bryde fri af de bånd, hendes lille landsby lægger på hende. På sin flugt gennem skoven møder hun den berygtede Baba Yaga og opdager, at hun måske endelig kan opdage hvad hun vil med livet.
– Projektet tager udgangspunkt i min egen frustration over samfundets forventninger og den erfaring, at man nogen gang må træde væk fra det hele for at finde ud af, hvad man vil. Jeg håber, at historien kan blive udgivet i fuld længe som grafisk roman engang i fremtiden.
Hvad motiverede dig i sin tid til at søge ind på Graphic Storytelling?
– Jeg var ved at være færdig med en to-årig tegneserieuddannelse i Malmö og var blevet totalt forelsket i tegneserieformen. Jeg var sikker på, at det var det, jeg skulle med mit liv – og jeg var også sikker på, at jeg endnu ikke var klar til at fortælle de historier, jeg havde på hjerte, og at jeg havde brug for at videreudvikle mine færdigheder. Martin Flink, der er tegneserieskaber og var min mentor på det tidspunkt, foreslog mig at søge ind – and the rest is history!
Hvad har overrasket dig mest ved studiet?
– Hvor intenst det er. Alle mine klassekammerater er vanvittigt talenfulde og inspirerende. Vores gæstelærere, der alle sammen arbejder i branchen, har deres erfaringer, kulturelle baggrund og kreative sans med i undervisningen. Vi har arbejdet med en lind strøm af emner og teknikker. Det har nogle gange være overvældende, men når jeg ser tilbage og opdager, hvor meget jeg har udviklet mig, er det alt sliddet værd.
Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at søge ind på skolen?
– Søg ind med historier og tegninger, du virkelig er glad for, ikke bare det du tror vil se godt ud. Dit materiale skal komme fra kernen af hvem du er som fortæller – det skal være udtryk for din kreative hjerne. Mange fokuserer på at vise deres tekniske færdigheder, men den er din kreativitet, der definerer dig og som studiet vil udvikle.
Hvad er de vigtigste teknikker eller kreative metoder, du har lært på skolen, og hvordan har de påvirket din måde at arbejde på?
– Snarere end en særlig teknik eller metode er det virkelig gået op for mig at alle tegneserieskabere er forskellige – og det er vores største styrke. Der er ingen rigtig måde at fortælle en historie på, der er kun erfaringer, præferencer og teknikker, der kan få os tættere på det, vi hver især gerne vil udtrykke. Når du nyder den historie, du fortæller, og finder den udtryksform der føles naturlig, så laver du dit bedste arbejde.
Hvad er dine nuværende forestillinger om, hvad du skal arbejde med efter graduation?
– Mit første mål er at få udgivet en grafisk roman. Jeg kunne også rigtigt godt tænke mig at lave redaktionelt arbejde og hjælpe andre med at fortælle deres historier bedst muligt. Jeg vil gerne lave tegneserier, undervise i fortælling og forhåbentlig rejse en masse!
Hjemmeside: ninkenaujoks.com
Instagram: @ninekeyart
Interviewet er oversat fra engelsk af Charlotte Johanne Fabricius