Foråret 2022 bød på kære gensyn med flere danske tegneseriefestivaler, fra CPH Zinefest (i Odense denne gang!) til Nørrebronx og ikke mindst Copenhagen Comics. Af interesse for underground-freaks bør selvfølgelig især fremhæves Sverre H. Kristensen-udstillingen samt Under-Danmarks meget velbesøgte paneldebat, begge på Copenhagen Comics.
Derudover var det også, som om forårssolen fik en række nye udgivelser til at spire op fra coronanedlukningens mørke muld (og hermed slut på forårs-metaforerne!). Det glæder vi os naturligvis over her på Under-Danmark, ikke mindst fordi der både er nyt fra gamle Under-Danmark-darlings, såvel som fra debutanter. Faktisk viser denne måneds udgivelser virkelig bredden i dansk tegneserieundergrund, med genrer som luftfarts-nostalgi, weird fiction OG reportager fra hverdagslivet repræsenteret.
Bladene kan som sædvanlig være lidt tricky at finde, og vi foreslår derfor at man går direkte til kildens udspring og henvender sig til skaberne på Instagram eller Facebook.
The Maelstrom
Af Lauge Eilsøe-Madsen
A5, s/h, 36 s. På engelsk.
Lauge Eilsøe-Madsen har tidligere bidraget til Forlaget Afkoms udgivelser, og det er fedt at se, at han nu prøver kræfter med sit helt eget blad. Forsiden kan måske forlede en til at tro, at vi har at gøre med en bearbejdet udgave af Edgar Allan Poe-historien, The Maelstrom, men allerede få sider inde i bladet bliver det tydeligt, at vi snarere befinder os i nærheden af Arkham, Innsmouth, Dunwich … ja, du har gættet det, vi er i Lovecraft-country! Tegneserien tager form af et digt med enderim og tilhørende illustrationer (én pr side), som fortæller en historie meget lig noveller som Dagon og The Call of Cthulhu. Der bringes ikke ligefrem noget nyt til bordet, men der er masser af energi i de sort/hvide tegninger samt en grundlæggende passion for kildematerialet.
Hæftet koster 60 kr og kan købes fra Lauge direkte på Instagram @laugeeilsoe.
Dage i marts og Oktober
af Julie Rau
A5, s/h, 24 og 26 sider.
Julie Rau holder af hverdagen. I små udgivelser i A5, som skal læses på langs, læser vi små observationer fra togvinduet, fra kontorvinduet, fra naboernes gøren og laden. Det er fortalt nøgternt i dagbogsstil, måske en slags hyldest til hverdagen, og hvis Julie på et tidspunkt også tilfører sine slice of life-fortællinger lidt fiktiv nerve, så er vi på!
Julie Rau kan følges på instagram: @julierau_comics
Only Angels got Wings
Af Johan Nørgaard Pedersen
A6, s/h, 122 sider.
Evigt foretagsomme Johan Nørgaard Pedersen (yes, the one and only bag Bill Nash-fortællingerne) fortsætter sin dyrkelse af forne tiders helte. Chicagos benhårde pansere er skiftet ud med luftens helte aka. piloterne til leje, kaptajn Mike Mancini og hans makker Casseurs, der måske er inspireret af Tanguy og Laverdure. I hvert fald ligner førstnævnte på jorden en førsteelsker, den anden så dog mere en fætter til Dupond og Dupont (eller måske en mellemting mellem Charles Bronson og Walter Matthau). Disse to er ørne i luften og påtager sig farlige opgaver for lyssky transportfirmaer – selvfølgelig med hjemadresse i Sydamerika – i udrangerede fly, og naturligvis flyver fjenden i sovjetiske MIG-jagere! Vi er ovre i Johnny Hazard-land med jagerfly som taget ud af Luftens Ørne og transportfly, der ligner de er leaset hos Natachas arbejdsgiver, Bardaf. Det er nok for meget at sige, at serien er i klasse med Steve Canyon. Men mindre kan også gøre det, og JNP leverer som altid varen i et testosteronmættet actionbrag!
Instagram: @pedersenjohannorgaard
Exo
Af Johannes Rannes
A5, s/h, 12 s.
Exo er navnet på det 9-personers store K-pop band, der optræder med melodisk, danseorienteret popmusik med inspiration fra hip-hop og R&B. De er blevet lyttet op mod en milliard gange på Spotify. Exo kommer af græsk i betydningen ”uden for”. Og det er også derhen vi skal i Johannes Rannes fine lille ordløse tegneserie om skabelsen af et intetkønnet menneske fra det mørke, tomme rum, der, da skabelsen er tilendebragt, lader sig opsluge af en mystisk vaginaorganisme, måske for igen at opstå. Den korte fortælling har en fin idé og er grafisk veleksekveret, og her på fortet håber vi at se mere til Johannes Rannes.
Fiskeben 3
Af Ina Korneliussen.
A5, s/h, 24.
Ina Korneliussen er veteran i small press-verdenen, og nyt fra hende er altid godt nyt. Fiskeben er opstået som lille bladprojekt under coronanedlukningen, og består af små, hyggelige fortællinger med strejf af magisk realisme, holdt i Korneliussens karakteristiske varme og charmerende tegnestil, med mindelser af både Claus Deleuran og Carla & Wilhelm Hansen. Hurtig læst og fordøjet, men indtaget som en skøn lille profiterole!