Der er nye boller på rum-suppen og zombier i pølseenden i denne måneds Under-Danmark. Lars og Paw har snuset rundt på Art Bubble og anmelder et udpluk af Dokk1s undergrund.
UNDER-DANMARK er Nummer 9s månedlige blog om small press, zines & undergrundsblade med tegneserier, skrevet af forlægger Paw Mathiasen og tegneserieskaber Lars Kramhøft.
RUMTID
Af Marcus Melo og Emma Sloth
A5, farver, sidetal kan ikke beregnes!
Markus Melo, hvis afgangsprojekt fra det kongelige akademi Under-Danmark tidligere har anmeldt, er tilbage med et fint lille folde-zine med titlen Rumtid. Denne gang samarbejder Melo med grafiker og animator Emma Sloth, og det er ikke umiddelbart til at gennemskue, hvor den ene starter og den anden begynder. Med deres kredsen om spejlinger og evighedssymboler kan man næsten få den tanke, at den tilsyneladende symbiose er en pointe i sig selv!
Rumtid er en legesyg lille udgivelse der fungerer både som plakat og zine. Teksten er poetisk fabulerende og kommer vidt omkring, fra Rødovre til det uendelige univers, mens billedsiden digter med om nøgne kroppe, gopler og døde astronauter.
Kontakt: @marcusmelo.design på Instagram & @emma_sloth på Instagram
CIRKUS
Af Hannah Woetmann Bitton
S/H, 26 sider
Cirkus er et lille, groft tilskåret kvadratisk hæfte om to menneskers møde på en strand. Man følger den ene figur ind til midten af hæftet, hvorefter de skifter side. Det er tegnet i en rå streg med mange teksturer og gråtoner og fremstår enkelt, men også formfuldendt. En på én gang rå og elegant lille læseoplevelse. Circus er kapitel 11 i en serie, og den er værd at opsøge.
Kontakt: hwbversions.wordpress.com
GERDAPIGEN
Af Marie Høegh
A4, 52 s. S/H
Marie Høegh dukkede op ud af det blå til Art Bubble med det selvudgivne blad Gerdapigen. Det er, så vidt Under-Danmark kan vurdere, hendes debut, og det er et stort tegne -og fortællemæssigt stykke arbejde. Historien følger Gerda, en gammel dame der konstant opfører sig fordrukkent, liderligt og upassende. I fem små historier oplever vi Gerda på slap line, når hun er fuld til bankoaften, er sin mand utro og sviner sit barnebarn til. Gerdas mand optræder i øvrigt kun som en passiv lænestolskartoffel, der besvarer alle spørgsmål med ”mmmh”!
Bladet er generelt godt tegnet, og Høegh har det øje for karikatur og kropssprog, der skal til for at sælge humoren. Mon ikke der er lidt inspiration fra Johan Krarup at spore?
Det er sjovt at se en gammel kvinde opføre sig svinsk (da det ellers mest er ditto gamle mænd vi hører om), og måske kan Gerdapigen læses som et argument for, at kvinder også kan være nogle (gamle) grise? Det er egentlig svært at afkode, og ofte ved man ikke helt, om man skal grine eller blive forarget. Er det så en styrke eller en svaghed? Marie Høegh insisterer i hvert fald på grimheden og det akavede, så det er umuligt at se væk, selv hvis man har lyst, og det er fandeme god Under-Danmark-stil!
Kontakt: @mariehoeegh på Instagram
BETSY AND THE MUTANT SCOUTS
Af Tor Fruergaard
A4, 48 sider, farver
Tor Fruergaard er uddannet animationsinstruktør, men begyndte for et par år siden at udgive en webcomic med titlen Betsy and the Mutant Scouts. Den vandt han en Pingpris for i 2020, og nu har han selvudgivet seriens første kapitel som blad. Betsy & the Mutant Scouts #1 handler om en spejdertrup, der bliver udsat for radioaktiv stråling og bliver til … nå, ja, du kan nok gætte resten. De gakkede og splattede løjer foregår i en stil, der blander Cartoon Network med bodyhorror, som når en spejder brækker sine indvolde op, og indvoldene kravler videre på egen hånd. Det er meget sødt!
Betsy … er umiddelbart en super professionel udgivelse med tjek på alt det tekniske, men den føles også lidt som at læse storyboardet til en tegnefilm. Man genkender den skabelonagtige måde at fortælle på fra de store, amerikanske animationsfilm, og skal man være hård (og det skal man, for Fruergaard er åbenlyst en af de store drenge i klassen), er det, som om tegneserieformen ikke rigtig bliver brugt på sine egne præmisser; især tempo og timing fungerer ikke på samme måde i en webcomic som på tryk. Specielt ikke når man i bladform går glip af de små animationer, der var med til at gøre Betsy & The Mutants Scouts til et spøjst og overraskende bekendtskab i web-form.
Det er spændende, at en professionel som Fruergaard vælger at selvudgive et blad, men fra Under-Danmark skal lyde en kærligt ment reminder om, at tegneserier ikke er andenrangs animationsfilm (det forholder sig, som bekendt, omvendt).
Kontakt: http://mutantscouts.com/
Hvis du kunne tænke dig at få dit blad anmeldt på Under-Danmark, så send en mail til Lars1284@gmail.com. Bemærk: Under-Danmark er for små, uafhængige udgivelser der normalt ikke bliver anmeldt andre steder. Med andre ord: Etablerede forlag skal holde sig væk!