Før tablets holdt deres indtog på markedet, var digitale tegneserier begrænset til nogle få, halvhjertede tiltag fra enkelte (amerikanske) forlag, beregnet til at blive læst online, piratindscanninger af såvel gamle som nye tegneseriehæfter samt naturligvis webcomics.
iPad – og med den en mængde andre tablets – har nu ændret dette, således at der nu er rig mulighed for at købe og læse sine tegneserier digitalt, nye som gamle.
Have tablet, buy comics
Jeg vil starte med at kigge på nogle udvalgte apps, der har det tilfælles at de sælger indscannede hæfter (i flere tilfælde på papirudgavens udgivelsesdato) – tænk noget i retning af et iTunes Store, men for tegneserier. De omtalte apps er tilgængelige på flere platforme, herunder både iOS og Android.
Fælles for de her udvalgte apps – ComicXology (iOS – Android) og Ave Comics (iOS – Android) – er en forholdsvis stor mængde titler fra en stor og heldigvis også bred række forlag. Der er lignende apps / butikker, f.eks. iVerse (iOS), men de kan ikke noget andet end de her beskrevne.
Generelt kan man sige, at det primært er det amerikanske direct market, der er fremherskende – f.eks. glimrer indie-bastioner som Fantagraphics og Drawn & Quarterly med deres fravær – indtil videre, i al fald, da de har digitale planer begge to.
Comixology siger selv de har over 20000 titler. Udvalget er engelsksproget, hvilket vil sige primært amerikanske titler – bl.a. er de de eneste, der har tegneserier fra DC i deres sortiment. De satser også stort på “same day as print”-konceptet, og har hver uge mange nye titler i kataloget. Af alle tegneseriebutik-apps, har ComiXology klart det største udvalg og virker umiddelbart også længst fremme i skoene rent teknologisk – app’en virker utroligt gennemarbejdet og nem at bruge.
Ave Comics har udover et bredt, amerikansk/engelsk udvalg også en del fransk/belgiske titler, lige fra Casterman til Les Humanoides. Indstillingerne i app’en giver mulighed for at tilvælge indhold på en lang række sprog, herunder dansk, men det gav mig umiddelbart ikke noget resultat at gøre det. Til gengæld er det klart det største ikke-engelsksprogede (læs: franske) udvalg af tegneserier jeg endnu har set i den virtuelle verden, ligesom der også er en fin samling af gamle golden age-serier.
Prisniveauet for butikkerne ligger rimeligt ens – der er flere gratis titler (typisk f.eks. Free Comic Book Day-numre eller 1. nummer i en serie), men ellers befinder vi os mellem 99 cent (knapt 6 kr) for hæfter på tilbud og helt op til 8-9 dollar (lige omkring en 50’er) for samlinger, altså det man i papirudgaven ville kalde en trade paperback. Og det er altså en ret praktisk (og lækker) ting at sidde hjemme i sofaen og kunne shoppe tegneserier med et klik på en knap – der er aldrig udsolgt, og der er ikke noget der lige skal skaffes hjem, kom igen om 4 uger, måske. Engang i mellem kører de også slagtilbud på f.eks. en bestemt serie – i skrivende stund kan man købe samlingerne af serien Chew for 5 dollar stykket på ComiXology.
Graphicly er en lidt anden størrelse – de var indtil for nylig en online butik i lighed med Comixology med et lidt mindre, men dog stadig anstændigt udvalg). I foråret åbnede de op for alle udgivere, således at man kan selv-udgive sin egen tegneserie via Graphiclys distributionskanal, hvilket flere har gjort brug af, heriblandt danske Palle Schmidt. For nylig gik de så skridtet videre og trak deres apps tilbage fra markedet og annoncerede at deres fremtidige fokus vil være deres udgivelsesplatform, hvorfra de så vil hjælpe forlag og kunstnere med på en nem måde at få deres værker ind i iBookstore, hos Amazon, Barnes&Noble, Kobo og hvad der nu ellers findes af online-boghandlere. En interessant strategi, som det bliver spændende at følge.
På dansk er Danske Tegneserieskaberes App på vej, som efter planen kommer til at rumme en lang række titler på dansk. Ambitionen er såvidt jeg har forstået, at den skal kunne fungere som udgivelsesplatform for danske digitale tegneserier. Endnu en udvikling det skal blive endog særdeles spændende at følge med i. Nummer 9 regner naturligvis med at anmelde denne app når den bliver udgivet.
Læseoplevelsen: To guide or not to guide
Comixology var mig bekendt de første der bragte guided view på banen, men andre apps har lignende funktioner.
I sin enkelthed går guided view ud på, at læseren med et tryk på skærmen føres fra ramme til ramme af app’en og således ikke selv behøver at zoome ind / ud for at få “den optimale læseoplevelse”. Her er et eksempel fra Detective Comics #1 (fra “New 52”-relanceringen) – klik pilene yderst til højre for at få en fornemmelse af effekten:
Lad det være sagt med det samme: jeg er mildest talt ikke begejstret for oplevelsen, ligemeget hvilken implementering jeg har prøvet det med. Jeg synes jeg taber overblikket undervejs og at det ikke gavner min læseoplevelse på nogen måde – tværtimod bliver jeg tvunget ind i en hektisk klikklikklikklikklik for at læse min tegneserie. Jeg prøvede også funktionen på en smartphone, hvor det giver mere mening at blive styret mellem de enkelte rammer i en tegneserie – den noget mindre mobilskærm er bedre egnet til “et billede af gangen”-filosofien og mindre egnet til den store helhed. På tablet foretrækker jeg selv at styre min læsning, men der kan vi være forskellige – og heldigvis er et andet fællestræk for denne type funktion, at den kan slås til eller fra som man ønsker.
Generelt kan man sige om læseoplevelsen at tablet-formatet er noget mere velegnet end smartphones (hvis vi snakker hæfter, er det næsten 1:1-gengivelse), og i forhold til at læse på en computerskærm, har tablets en kolossal fordel i kraft af deres mindre størrelse og øgede mobilitet. Man er naturligvis meget afhængig af at der er en ordentlig skærm på ens tablet, men det er generelt ikke et problem med nyere modeller, hvor der nærmest er kamp indbyrdes om at levere den bedste skærm. Min egen personlige preference siger, at man skal have fat i en tablet med omkring 10″ skærm for at det bliver godt – 7″ er lige klejnt nok. Og ja, det sagde hun også i går.
Tablets der rammer ind i denne størrelse (udover iPad, hvor den nyeste version er ekstra egnet til tegneserielæsning pga en yderligere forbedret skærm) er modeller som Samsung Galaxy Tab 10.1, Asus Transformer-serien samt Sony Tablet S og Acer A500 gode bud. Der findes mange flere på markedet, men disse har jeg personligt set og kan stå inde for skærmkvaliteten på – men skal du købe, så prøve at kigge på hvordan skærmen gengiver billeder.
Som tidligere skrevet, gengives et hæfte i almindeligt kiosk-format (tænk Spider-Man, Ander And) i noget der minder om 1:1 på en 10” tablet, men hvad så med formater, som f.eks. album-udgivelser eller to-sidede opslag? Det er lidt en tilvænningssag, men jeg vænnede mig forholdsvis hurtigt til at zoome ind og ud – det er samme bevægelse som man bruger til at zoome ind og ud med generelt (“to-finger-pinch”). Eller naturligvis slå guided view til.
Det er naturligvis ikke helt samme oplevelse som at sidde med et album i hænderne, men jeg føler omvendt intet afsavn og har også muligheder som jeg ikke har med et album – f.eks. zoome langt ind for at checke en detalje.
Jeg er klar over at der en en masse mennesker der har en masse følelser i klemme i forhold til fysiske tegneserier, men for mig er det ikke en specielt interessant diskussion – det er en anden oplevelse og et andet sæt spilleregler, og de bør vurderes for sig.
Jeg har hjemme i scanne-land: CBR-læsere
Cbr/cbz er det ældste (med pdf som en mulig undtagelse) og ubetinget mest udbredte format til distribution af tegneserier på nettet, og udvalget af apps til at læse dette format er som man kunne forvente endog meget stort. Dette lille udvalg dækker mine personlige erfaringer, men jeg hører gerne om bedre alternativer. Og inden nogen kommer for godt i gang: ja, cbr/cbz bliver brugt af pirat-scenen, men der er massevis af lovlige cbr-filer på nettet, blandt andet en masse golden age-guf.
Fælles for programmerne herunder er at de ikke har en indbygget butik som Comixology og co, men er afhængige af at man fodrer dem med egnede filer.
Perfect Viewer (android) læser cbr/cbz/pdf samt løse billedfiler og er et solidt program, som udnytter tablet-formatet fint. Der er simpel understøttelse af samlinger / serier ved hjælp af mappe- og filnavne, og fremvisningen er intuitiv. Der er ikke guided view eller lignende, men man kan zoome dynamisk ind og ud via gængse finger-gesti, så som pinch, swipe etc. Endvidere kan man definere diverse “hot zones” på skærmen, således at programmet f.eks. åbner næste fil ved en berøring i nederste venstre hjørne.
ComicRack (android) har fundamentalt samme funktionalitet som Perfect Viewer, men med den overbygning at det er integreret med PC-programmet ComicRack og i betalingsversionen understøtter så smarte ting som trådløs synkronisering af samlingen på ens pc med samlingen på ens tablet.
ComicZeal (iOS) er en overbevisende gennemarbejdet app, som har stort set alle de muligheder man kan ønske sig, samtidig med at det er utroligt intuitivt at betjene. Har nogle meget smarte funktioner i forhold til at ordne sine filer i samlinger – det hele er træk og slip, foregår flydende og er fantastisk nødvendigt når ens samling når over en vis størrelse.
ComicBookLover (iOS) har samme funktionalitet som ComicRack, dvs at det spiller sammen med et shareware-program, denne gang bare til Mac OS X.
Hvorhen nu?
Der er ingen tvivl i mit sind om at denne måde at læse tegneserier på er på vej frem og – for at bruge en kliché – er fremtiden, i al fald en del af den. Der er ingen tvivl i mit sind om at der i en overskuelig fremtid stadig vil være fysiske tegneserier, og mange af dem, selv om jeg også tror at vi vil se papirformatet fokusere endnu mere på at give noget ekstra – ja, fremtiden er fyldt med murstens-tykke luksusudgaver, indbundet i pandaskind med ryg af enhjørningehorn. Og imens vil måden man få sit hurtige “fix” på skifte over til tablets eller lignende dimser, som ikke er opfundet endnu.
For det ikke skal være løgn, tror jeg vi vil se en ny type tegneserier, som kun er digitale, som breder sig i det uendelige, virtuelle rum, en skærm i virkeligheden repræsenterer. Men det er en anden historie, som må vente til en anden artikel…