Nummer 9 har taget en kort snak med hjernen bag den italienske tegneserieudstilling “Comics Che Passione!”, der åbner 30. august på det italienske kulturinstitut i København.
Italienerne er stolte af deres tegneserieproduktion. Middelhavslandet er storleverandør af Disneyserier til hele verden, og på det seneste har også de amerikanske superhelteforlag fået øje for de dygtige tegnere, der arbejder i Italien. På hjemmemarkedet sælges tegneserier med folkekære figurer som Dylan Dog, Nathan Never og Tex Willer i tykke små paperbacks, og mens eksportsuccesen har været så som så for de lokale pulp-tegneserier, så går de som varmt brød på hjemmebanen.
Fra 30. august til 30. september kan man se nærmere på støvlelandets tegneseriekultur, når udstillingen “Comics Che Passione!” lægger vejen forbi det Italienske Kulturinstitut. Gennem knap 70 originalsider fortælles historien om Italiens serieproduktion fra de tidlige børneserier over 50’ernes westerns og 60’ernes noir-fortællinger til nyere tiders sci fi og horror.
Et kig i udstillingens katalog afslører et klart fokus på dygtigt genrehåndværk fra kapaciteter som Roberto Raviola (Magnus), Alaraico Gattia og Angelo Stano. Til gengæld er børneserierne relativt svagt repræsenterede og det samme er mere eksperimenterende serieskabere som f.eks. Mattotti og Igort. Her må Hugo Pratt og Guide Crepax holde fortet på egen hånd.
Kurator på “Comics Che Passione!” er Maurizio Scudiero, der har stykket udstillingen sammen for STart Management på foranledning af det italienske Direzione Generale per la Promozione e la Cooperazione Culturale. Nummer 9 sendte den stolte italier en håndfuld spørgsmål om udstillingen.
Hvem tog initiativet til den her omrejsende udstilling og hvorfor?
– Jamen, det var egentlig min idé. Jeg havde lige organiseret udstillingen ”Comics & Movies”, der satte fokus på originalsider fra tegneserier, der siden var blevet filmatiserede – fra Bringing Up Father til X-Men – og som blev vist på bl.a. Salzburgs Museum der Moderne, Kunsthalle Karlsruhe og MART i Rovereto. Tanken bag ”Comics Che Passione!” er helt enkelt at lave noget tilsvarende med italienske tegneserier, og jeg har forsøgt at foretage et fair udvalg blandt alle de mange serieskabere, der har lavet gode tegneserier i Italien fra 30 og til nu. Formålet er at vise den støt voksende serieproduktions høje kvalitet.
Er en del af tanken bag udstillingen at hjælpe italienske serier ud over landegrænserne? Det forekommer mig, at der produceres ganske mange kvalitetsserier dernede, der aldrig oversættes …
– Nu kender jeg jo ikke markedet i alle de lande, udstillingen rejser til. Men jeg kan sige så meget, at der produceres rigtig mange vidt eksporterede serier i Italien. For eksempel har Disney Italia siden 50’erne udviklet sig til verdens største producent af Disney-serier (herhjemme især kendt fra Jumbobøgerne, red.) – de serier udgives i hele Europa, og måske er det ikke alle, der ved, at de laves i Italien. Det samme gælder serier med andre amerikanske tegneseriefigurer som f.eks. Fantomet, der allerede i 70’erne primært blev tegnet her. Også i dag producerer mange italienske tegnere kvalitetsserier til udlandet, især for Marvel og DC Comics.
Hvordan blev materialet til udstillingen indsamlet?
– Der var to ting at tage hensyn til. Dels budgettet, som bliver mindre år for år, og som gjorde, at vi koncentrerede vores lån af originaler til et begrænset geografisk område for at spare på forsendelsen. Og dels ville vi gerne vise et repræsentativt udsnit af de sidste 80 års italienske serieproduktion. Selvfølgelig vil der altid være nogle, man savner, men vi måtte træffe nogle valg, og det gjorde vi så.
Hvad var jeres primære kriterier for at træffe de valg? Ville I især vise det mest populære, det bedste, det mest nyskabende eller noget helt fjerde?
– Vores hovedfokus var at vise, hvordan serietegnernes arbejder har udviklet sig gennem årtierne. Man kan se, hvordan udstillingens tidlige originalsider stammer fra serier, der henter deres inspiration og impulser fra udlandet – men også, hvordan de italienske serieskabere meget hurtigt begynder at fortælle deres egne, opfindsomme historier. Også når serierne har amerikanske figurer i hovedrollen, som f.eks. Anders And, der i sin italienske inkarnation udviklede en helt sydeuropæisk indstilling til tilværelsen. Derudover ville vi gerne vise de italienske tegneres høje niveauer – som f.eks. en Simone Bianchi, der for øjeblikket arbejder for Marvel på serier som Astounding X-Men og Thor.
Praktisk info om Comics Che Passione! kan findes på det Italienske Kulturinstituts hjemmeside.