Sjette del af vores artikelserie om, hvordan den oprindelige Captain Marvel inspirerede rundt regnet 100 andre helte og skurke: De sidste og mærkeligste afkroge af historien om Captain Marvel.
I denne afsluttende artikel vil jeg forsøge at komme rundt i alle de hjørner af historien, jeg endnu ikke har dækket. Hvis man tror, der efter 5 artikler ikke kan være mange af dem tilbage, så må man tro om. Captain Marvels historie er fyldt med mærkelige krinkelkroge.
Én mærkværdighed er, at forlystelsesparken Six Flags ved St. Louis siden 1997 har haft en forlystelse opkaldt efter Shazam. Shazam-forlystelsen er en såkaldt scrambler og var en allerede eksisterende forlystelse i parken, som man valgte at omdøbe, da man begyndte at lave forlystelser baseret på DC’s superhelte.
De mest oplagte krinkelkroge, vi mangler at afdække, er andre versioner af Shazam i amerikanske tegneserier. Vi er allerede stødt på mange af disse versioner, men der er stadig adskillige, der bør nævnes. Her er en kort oversigt:
Efter alle disse eksempler fra tegneseriernes verden, springer vil til et helt andet medie. I rockmusikkens verden går der et meget mærkværdigt rygte. Det siges, at The King of Rock and Roll, Elvis, måske lod sig inspirere af Captain Marvel Jr da han skabte sit look.
Som barn var Elvis stor fan af Captain Marvel Jr. tegneserierne (de amerikanske og ikke de belgisk/franske, vel at mærke), og det påstås, at denne fascination inspirerede hans look i Vegastiden. Bemærk for eksempel den korte kappe.
Der er formentlig blot tale om et mærkværdigt sammenfald, da store stjerner som Elvis selvfølgelig har designere til at kreere deres outfits. Og designeren har nok ikke planket looket fra Elvis’ yndlingssuperhelt.
Vi bliver i musikkens verden, for Captain Marvels magiske ord SHAZAM er dukket op i musik adskillige gange siden Captain Marvel første gang sagde det.
I 1960 udgav den amerikanske rock-n-roll guitarist Duane Eddy et instrumentalnummer med titlen Shazam. Singlen blev et stort hit i England, hvor den nåede fjerdepladsen på The UK Singles Chart.
I 1963 udgav Cliff Richards backingband The Shadows en coverversion af Shazam.
Gennem tiden har flere andre musikere udgivet numre med Shazam som titel:
- Shazam af Archie Shepp (1967)
- Shazam af Antonio Carlos & Jocafi (1972)
- Shazam af Spiderbait (1999)
- Shazam af Beastie Boys (2004)
Derudover findes der et amerikansk rockband, der siden 2004 har kaldt sig Foxy Shazam.
Shazam var også navnet på et New Zealandsk ungdoms-TV-program om musik, der kørte fra 1982 til 1987.
Hvorfor så mange kunstnere har lavet numre kaldet Shazam, ved jeg ikke med sikkerhed, men ordet Shazam er blevet optaget i det engelske sprog og bruges lidt i stil med andre magiske udtryk såsom abracadabra og hokus pokus. Det bruges ifølge Merriam-Webster til at vise en pludselig transformation, så det er formentlig i denne betydning, at de forskellige musikere har anvendt ordet.
At Shazam er dukket op i musikken og har en magisk betydning kan derfor forklare, hvorfor Apple har en app kaldet Shazam. Appen kan nemlig på ”magisk vis” genkende næsten alt musik, den hører.
Den måske mest fremtrædende brug af ordet i populærmusikken er nok signeret det britiske band The Move. I 1970 udgav de albummet Shazam. På coveret er de fire bandmedlemmer tegnet som hver sin superhelt. Albummet kan høres her.
The Move brugte altså ikke blot Shazam som et generisk magisk ord. Baseret på albummets cover har bandet (eller i hvert fald coverets kunstner) været klar over sammenhængen mellem ordet Shazam og superhelte.
Et andet britisk band med en løs forbindelse til Shazam og Captain Marvel er The Beatles. Utroligt nok optræder de også i denne historie, dog noget perifert.
På The White Album-sangen The Continuing Story of Bungalow Bill nævnes Captain Marvel. Sangen gør grin med en amerikansk fyr, bandet mødte i Indien. John Lennon følte ikke, at amerikaneren passede ind på den indiske ashram, de alle var på. Ifølge Lennon forlod amerikaneren kun sin bungalow en enkelt gang, og det var for at gå på jagt, hvor han skød en tiger. Lennon skrev derfor en sang for at udstille amerikaneren. Sangen indeholder teksten:
Bill and his elephants were taken by surprise
So Captain Marvel zapped him right between the eyes
Sangen er for øvrigt berømt for at være den eneste Beatles-sang, hvor en ikke-beatle synger lead-vocals. John Lennon og Yoko Ono sang nemlig co-lead-vocals på nummeret.
John Lennon er dog ikke den eneste Beatle med en forbindelse til superhelte. På en ferie til Jamaica købte Paul McCartney nogle superheltetegneserier til sine børn. Inspireret af tegneserierne skrev han sangen Magneto and Titanium Man, som McCartneys band Wings udgav i 1975. Sangen nævner Marvel-figurerne Magneto, Titanium Man og The Crimson Dynamo.
Som nævnt har ordet Shazam fået sit eget liv og er blevet en del af det engelske sprog. Et sted man kan se dette er i den klassiske sitcom The Andy Griffith Show. I seriens tredje sæson introduceredes den naive bilmekaniker Gomer Pyle, som havde adskillige mærkværdige catch-phrases – herunder Shazam. Gomer Pyle bruger formentlig ordet som et generisk magisk ord og refererede dermed ikke til superhelten Captain Marvel.
Den australske TV-serie Prisoner (1979-1986) refererer derimod direkte til Captain Marvel. I serien elskede karakteren Merle Jones tegneserier. Særligt elskede hun tegneserier om superhelten Captain Marvelous. På et tidspunkt i serien navngav de også en oppustelig dukke Captain Marvelous.
I et ekstra mærkeligt sammentræf var Captain Marvelous faktisk blandt de oprindelige navneforslag, som Fawcett Comics overvejede, inden de besluttede sig for at kalde deres superhelt Captain Marvel.
På japansk TV er de også med på bølgen med Captain Marvel-referencer.
I TV-serien Kaizoku Sentai Gokaiger mødte man i 2011 Captain Marvelous. Kaizoku Sentai Gokaiger er en del af det japanske superhelte-franchise Super Sentai, der inspirerede den amerikanske TV-serie Power Rangers.
Captain Marvelous er kaptajn for gokaiger-rumpiraterne, som er på jagt efter den største skat i universet.
Hvor meget eller lidt, Captain Marvelous er inspireret af Captain Marvel, er svært at sige, men hans dragt minder lidt om Captain Marvels.
Super Sentai er langt fra det eneste store superhelte-franchise i japansk popkultur. Et af de andre store franchises er My Hero Academia, som handler om eleverne på Japans førende superheltegymnasium. I My Hero Academia møder man Japans nr. 1 superhelt All Might, som har visse ligheder med Shazam.
Ligesom Shazam har All Might en superhelteskikkelse og en menneskelig skikkelse. Efter at være blevet alvorligt såret i en kamp mod superskurken All For One, kan All Might kun holde sin superform i en begrænset tid, inden han forvandledes til en afmagret og sygeligt udseende mand.
All Might er ikke en særligt mærkværdig krinkelkrog af historien om Shazam, men figuren skaber en mere glidende overgang mellem den lidt mærkværdige Captain Marvelous og to meget mærkværdige superhelte fra Filippinerne.
I 1950 i Filippinerne udkom den første tegneserie med den kvindelige superhelt Darna.
Den lille pige Narda fandt en hvid sten, hvor et stjerneskud var landet. På stenen stod ordet “Darna” skrevet. Pigen Narda kom stenen i munden og kom til at sluge den. Herefter kunne hun forvandle sig til superhelten Darna, når blot hun sagde DARNA. Hun forvandlede sig tilbage, når hun sagde NARDA.
Gennem tiden er der kommet adskillige film og TV-serier om Darna.
En anden filippinsk superhelt inspireret af Captain Marvel hedder Captain Barbell og dukkede første gang op i 1963. Hans oprindelseshistorie er, at den lille splejsede dreng Enteng besluttede sig for at styrketræne for at kunne klare nogle bøller, der drillede ham. Han anskaffede sig derfor en brugt vægtstang, som viste sig at have magiske kræfter. Når han løftede vægtstangen over hovedet i én hånd og råbte CAPTAIN BARBELL, blev han forvandlet til superhelten Captain Barbell.
Ligesom Darna har Captain Barbell optrådt i adskillige filippinske film og TV-serier gennem tiden.
Man skulle tro, at vi med disse to filippinske havde nået topmålet af obskuritet, men jeg har gemt det mærkeligste til sidst.
Captain Carvel er navnet på en superhelt, der var maskot for isfirmaet Carvel Ice Cream. Firmaet lancerede superhelten i 1973, hvor de begyndte at udgive tegneserier om ham. I disse tegneserier løste han bl.a. mysteriet om den forsvundne is og bekæmpede superskurken The Ice Cream Hater.
I sit første nummer lignede Captain Carvel mest en figur fra The Jetsons, men han ændrede snart udseende og begyndte at minde en hel del om Shazam.
Timingen for lanceringen af Captain Carvel er mildest talt mærkværdig. DC relancerede den oprindelige Captain Marvel i 1972, men blev kort efter tvunget til at ændre navnet, fordi Marvel Comics allerede udgav en superhelt ved navn Captain Marvel. Disse slagsmål om ophavsretten til navnet Captain Marvel taget i betragtning er det overraskende, at Captain Carvel kunne udgives uden Marvel eller DC skred ind, og at figuren samtidig hurtigt begyndte at ligne DC’s Captain Marvel.
En mulig forklaring, jeg er stødt på, er at det skulle have været Marvel Comics, der distribuerede tegneserierne om Captain Carvel. I så fald kunne Marvel Comics have ladet figuren beholde sit navn, da det ville genere DC mere end det generede Marvel Comics selv. Om denne teori holder vand er dog ikke sikkert, for jeg har også set påstande om, at det slet ikke var Marvel Comics, men derimod Archie Comics, der stod for distributionen af Captain Carvel.
Uanset hvad må Captain Carvel være et passende mærkværdigt sted at afslutte den lange og indviklede historie om Captain Marvel og alle hans kopier.