Han var fyrrernes mest populære superhelt. Siden gik han lidt i glemmebogen. Men Captain Marvel er stamfar til omkring op mod 100 (!) superhelte og -skurke, fra Ms. Marvel til Black Adam til Shazam. Mikkel Laursen opruller den vilde og vidunderlige historie om The Big Red Cheese over hele seks fortløbende artikler.
Den amerikanske filmindustri har efterhånden været domineret af superhelte i Gud ved hvor mange år. Blandt de mange superheltefilm og -serier er der en udvalgt skare med superhelte, der alle er direkte ”i familie” med hinanden. Og nej, jeg taler ikke om de Fantastiske Fire, men derimod om en gruppe superhelte fra både DC og Marvel, der deler en lang, fælles historie. Denne familie er med i film eller serier, der enten er udkommet i år eller kommer inden for den nærmeste fremtid.
I sommers havde serien Ms. Marvel premiere på Disney Plus. Black Adam havde premiere i efteråret, til marts kommer Shazam!: Fury of the Gods, og til sommer kommer The Marvels, en fortsættelse til Captain Marvel og Ms Marvel.
Du sidder sikkert og tænker: ”Det lyder mærkværdigt, at alle disse helte skulle være i familie. Bare der var et sted, hvor jeg kunne læse hele denne historie – i utroligt stor detaljegrad.”
Heldigvis for dig er du kommet til det helt rette sted! I denne artikelserie vil du blive ført gennem hele historien om Shazam, Captain Marvel og alle de andre superhelte – i alt omkring 100 figurer – der har deres oprindelse i superhelten Captain Marvel fra 1939.
Del 1: Hvad skete der med morgendagens mand…s største rival?
Hvem var Captain Marvel, og hvordan endte Superman med at besejre ham?
I 1938 udkom Action Comics nr. 1, som introducerede hele verden til Superman. Selvom Superman beskrives som verdens første superhelt, var han ikke den første fiktionsfigur med superkræfter.
F.eks. dukkede skurken Marko the Miracle Man op i 1923 i Dixon Hawke-detektivhistorierne. Marko var nærmest overnaturligt stærk og havde antityngdekraft-sko og -bælte, der gjorde, at han kunne flyve, mens hans Y-strålingsbriller gjorde, at han kunne se gennem ting.
Edgar Rice Burroughs figur John Carter fra 1912 havde adskillige eventyr på Mars, hvor han som jordbo havde superkræfter grundet Mars’ lavere tyngdekraft. Dette har muligvis inspireret Supermans skabere, da Supermans kræfter i begyndelsen forklaredes med, at Krypton havde større tyngdekraft end Jorden.
Til trods for de forskellige super-forgængere, så var Superman rent faktisk et nybrud, og hans tegneserier opnåede hurtigt stor popularitet. Som følge heraf begyndte mange andre forlag i årene efter at udgive deres egne superheltetegneserier.
Hos forlaget Fawcett Comics krævede en af cheferne, at forlaget udviklede deres egen Superman. Heltens hemmelige identitet skulle dog være en 10-12-årig dreng. I december 1939 introducerede Fawcett Comics derfor deres nye superhelt Captain Marvel, som senere fik tilnavnet The Big Red Cheese.
Captain Marvel var i virkeligheden drengen Billy Batson, som ved at sige det magiske ord SHAZAM kunne forvandle sig Captain Marvel. Billy Batson havde fået superkræfterne af troldmanden Shazam, og samtidig stod ordet SHAZAM for de mytologiske figurer, Captain Marvel fik sine kræfter fra:
Solomon (visdom)
Hercules (styrke)
Atlas (udholdenhed)
Zeus (kraft)
Achilles (mod)
Mercury (hurtighed)
Captain Marvel var fra starten en konkurrent til Superman. Mens Superman løftede en bil på forsiden af sit debutnummer, så kastede Captain Marvel en bil på sin forside. Captain Marvel var altså stærkere end Superman.
Captain Marvel blev hurtigt populær, og det siges, at hans tegneserier en overgang solgte flere hæfter end Superman. Præcise salgstal fra dengang er dog svære at få fat på.
I 1941 udkom en 12-afsnits film-serial kaldet Adventures of Captain Marvel. Captain Marvel var den første af de nye superhelte til at få en film-serial, og man kan dermed med nogen ret påstå, at dette er den første superheltefilm.
Fawcett skabte med tiden adskillige allierede med lignende kræfter til Captain Marvel. Til sammen blev disse superhelte kaldt The Marvel Family.
I 1941 kom først de tre Lieutenant Marvels: Tall Billy, Fat Billy og Hill Billy. Alle tre fik del i Captain Marvels superkræfter, når de sagde det magiske ord SHAZAM.
Senere samme år introducerede Fawcett Captain Marvel Jr. som i virkeligheden var den forældreløse dreng Freddy Freeman. Freddy Freeman var uheldigvis blevet alvorligt såret under en slåskamp mellem Captain Marvel og Captain Nazi. For at redde Freddy Freeman, delte Captain Marvel sine superkræfter med ham, og når Freddy herefter sagde navnet på sin yndlingssuperhelt CAPTAIN MARVEL, blev han forvandlet den unge superhelt Captain Marvel Jr.
Freddy Freeman havde dog varige mén efter sin tilskadekomst og brugte altid en krykke, når han var i sin menneskelige form.
I 1942 kom to nye medlemmer til familien. Først kom Hoppy the Marvel Bunny. Hoppy var en kanin, der kan forvandle sig til en superkanin ved at sige det magiske ord SHAZAM. I denne kontekst står ordet for: Salamander, Hogules, Antlers, Zebreus, Abalone, Monkury.
Et par måneder efter Hoppy kom Mary Marvel. Hun hed i virkeligheden Mary Bromfield og var Billy Batsons bortadopterede tvillingesøster. Det viste sig derfor, at hun også kunne forvandle sig til en superhelt, når hun sagde SHAZAM. For hende stod bogstaverne dog for nogle andre mytologiske figurer:
Selene (ynde); Hippolyta (styrke); Ariadne (dygtighed); Zephyrus (hurtighed); Aurora (skønhed); Minerva (visdom).
Mary Marvels udseende var for øvrigt baseret på Shirley Temple.
De sidste tre familiemedlemmer var Uncle Dudley (1943), hans niece Mary Dudley (1945) og den talende tiger Tawky Tawny (1947). De to førstnævnte gik under navnene Uncle Marvel og Freckles Marvel og havde til trods for kostumerne ingen superkræfter.
Ud over alle disse allierede skabte Fawcett Comics også en række skurke med Captain-Marvel-agtige superkræfter:
I dag anses Black Adam for at være en af Captain Marvels ærkefjender, men faktisk var han kun med i en enkelt historie, som endte med hans død. Det var først i 70’erne, da DC Comics begyndte at udgive Captain Marvel, at Black Adam blev gjort til den store skurk og senere antihelt, som vi kender i dag.
Supermans udgivere (i dag kendt som DC Comics) brød sig ikke om Captain Marvels store succes, da de anså Captain Marvel for at være en kopi af Superman. I 1941 sagsøgte de Fawcett for krænkelse af ophavsretten. DC var tidligere lykkedes med denne slags søgsmål mod andre forlag, bl.a. havde de fået stoppet udgivelsen af Wonder Man (skabt af Will Eisner) og udgivelsen af Fawcett Comics’ superhelt Master Man.
Denne gang besluttede Fawcett sig dog for, at de ikke ville give sig, og det juridiske slagsmål mellem DC og Fawcett fortsatte op gennem 40’erne helt indtil 1953.
At DC sagsøgte Fawcett for at ”stjæle” ideer fra DC kan virke noget dobbeltmoralsk. Man kan nemlig se tegn på, at DC også har ladet sig inspirere af Fawcett. Kort efter Fawcett introducerede den skaldede onde videnskabsmand Dr. Sivana (1940 februar) dukkede Lex Luthor (1940 april) op hos Superman. Superboy (1945) og Supergirl (1959) dukkede også begge op efter de lignende figurer Captain Marvel Jr. (1941) og Mary Marvel (1942).
I 1951 faldt den første dom i sagen. Der blev dømt til fordel for Fawcett. Dommeren anerkendte godt nok, at Captain Marvel var en kopi af Superman, men han mente samtidig, at DC ikke havde beskyttet deres ophavsret tilstrækkeligt, og derfor havde DC mistet ophavsretten til Superman.
DC kunne selvfølgelig ikke leve med at miste ophavsretten til Superman. De ankede derfor dommen, og i 1952 faldt der en ny dom i sagen. I den nye dom blev DCs ophavsret til Superman anerkendt, men samtidig mente den nye dommer dog ikke, at Captain Marvel krænkede DCs ophavsret. Dog erklærede dommeren, at visse historier med Captain Marvel kunne krænke ophavsretten. For at afgøre dette spørgsmål, skulle der en ny retssag til.
Fawcett valgte dog at indgå et forlig med DC i 1953. Ligesom de fleste andre superheltetegneserier i USA var salget af Captain Marvel faldet efter Anden Verdenskrig, og i starten af 50’erne var det ikke længere rentabelt for Fawcett at kæmpe i retssalene.
Fawcett indvilgede i at stoppe med at udgive Captain Marvel og samtidig betale 400.000 dollars i erstatning til DC. Fawcett lukkede herefter deres tegneserieafdeling.
I starten af 50erne var tegneseriehetzen på sit højeste, hvilket sikkert har spillet med i Fawcetts beslutning om at lukke deres tegneserieafdelingen. Forlaget EC var i skudlinjen på grund af deres populære horrortegneserier. I 1952 begyndte forlaget at udgive humormagasinet MAD, som de havde stor succes med, efter de stoppede med at lave horrortegneserier. I MADs fjerde nummer fra 1953 parodierede magasinet retssagen mellem DC og Fawcett ved at udgive en historie, hvor “Superduperman” kom op at slås med “Captain Marbles”.
Captain Marbles havde det magiske ord SHAZOOM (Strength, Health, Aptitude, Zeal, Ox (power of), Ox (power of another), Money) og han var lige så usårlig som Superduperman. Til sidst lykkedes det dog Superduperman at sejre, da han snød Captain Marbles til at slå sig selv i hovedet.
Parodien fra MAD Magazine er siden hen blevet meget berømt, og blandt dens mange fans er Alan Moore, som har udtalt, at flere af hans værker, bl.a. Watchmen, er inspireret af denne historie.
Retssagen mellem DC og Fawcett spillede også en vigtig rolle i Michael Chabons bog Den Utrolige Historie om Kavalier og Clay fra år 2000. I denne bog var det ikke Captain Marvel, men derimod hovedpersonernes kreation ”Eskapisten”, som bliver anklaget og siden dømt for at være en kopi af Superman.
Eskapisten er dog ikke en kopi af Captain Marvel. I stedet er han Michael Chabons svar på superhelten Mister Miracle, som blev skabt af Jack Kirby i 1971. Begge superhelte er udbryderkonger, der kan bryde ud af enhver fælde.
Efter bogen Kavalier og Clay blev en succes, er der blevet lavet tegneserier med Eskapisten, og flere af dem er tegnet og skrevet, som om de rent faktisk var lavet i 40erne.
Captain Marvel var ikke kun populær i Amerika. I Storbritannien havde han beholdt sin popularitet ind i 50erne. Det var derfor et stort problem for den britiske udgiver, da Fawcett stoppede med at producere tegneserier. Hvad briterne gjorde ved det, kan man læse i en senere artikel – Del 5: M for Marvelman Miracleman.
I den fransktalende del af verden var Captain Marvel også populær. Det belgiske tegneserieforlag Bravo fik lov til at udgive egne historier om Captain Marvel Jr., og i 1950 begyndte de at udgive Capitaine Marvel Jr. skrevet og tegnet af Albert Uderzo. Freddy Freman (Uderzo har fjernet et e i Freddy Freemans efternavn) og den onde Dr. Satano fik begge superkræfter og tilhørende blå superdragter, da Satanos onde maskine sprængte i luften. Freddy Freman brugte det magiske ord CAPTAINE MARVEL til at forvandle sig til Captaine Marvel Jr. Hvorfor han kalder sig Jr., når der ikke er nogen oprindelig Captain Marvel i dette tegneserieunivers, melder historien dog intet om.
Hvis navnet Albert Uderzo lyder bekendt, så skyldes det nok, at han et par år efter Captaine Marvel Jr. sammen med René Goscinny skabte en anden helt, der havde magiske superkræfter. Det var selvfølgelig Asterix den gæve galler, og det er formentlig ikke andet end et spøjst sammentræf, at Uderzo har tegnet to magiske helte.
Selvom Fawcett stoppede med at udgive Captain Marvel i 1953, så ender historien ikke der. Som man kan se ud fra filmene Shazam 1 og 2, så ender Captain Marvel som en del af DC-universet. Hvordan det skete, fortælles i den næste artikel – del 2: Den Røde Osts Ridder vender tilbage.