I marts startede Marvels Vice President of Sales en debat om salg og diversitet, der har sat ild i internettet. Men havde han ret?
Marvels Vice President of Sales, David Gabriels, forklarede i et interview til ICv2.com i slutningen af marts, at Marvels salg af tegneseriehæfter var faldende. Og det var kvindernes skyld:
– Køberne vil ikke have kvindelige figurer. Det er det, vi har hørt, om vi tror det eller ej. Jeg ved ikke, om det er rigtigt, men det var det, vi så i salget. Vi så, at salget af enhver mangfoldig karakter, f.eks. vores kvindelige karakterer, og alt det der ikke var tilknyttet en af Marvels kerne-helte – det gad folk ikke, fortalte Marvelchefen.
Hans udtalelse har sat gang i debatten: Er diversitet ’bad business’? Eller er det en dårlig undskyldning fra Marvels side?
Secret Wars-fiaskoen
Det sidste, mener Charles Paul Hoffman fra cbr.com, der har svedt sig igennem Marvels salgstal fra den periode, Marvel vicepræsidenten taler om. Hoffman mener ikke, at det faldende salg bunder i nye mangfoldige helte, men i forlagets mislykkede Secret Wars-event:
Efter lanceringen af Secret Wars er der ifølge Hoffmann kun en enkelt serie der har kunnet sælge 50.000 hæfter om måneden. Secret Wars skulle være et ’hop-on moment’ for nye læsere, men i stedet er det blevet et ’hop-off moment’, hvor tusinder er sprunget fra de ugentlige og månedlige udgivelser. Hoffman understreger derudover, at Marvel lancerede hele 104 nye serier i den periode Gabriels taler om. Så mange nye udgivelser har markedet måske ikke kunne bære?
– Når man ser på deres data, er det svært at ikke få den tanke, at Marvel har kastet alt mod væggen og krydset fingre for, at noget ville blive hængende, skriver Hoffmann i sin analyse.
Nedgangen i salget handler ifølge Hoffman ikke kun om serier med de nye diversitets-helte, men om stort set alle Marvels hæfter – også dem med hvide, hetero-mænd i hovedrollerne. Faktisk sælger både de nye kvindelige udgaver af “Invincible Iron Man” og “The Mighty Thor” bedre end de tidligere tilsvarende serier, der havde hvide, mandlige helte i hovedrollerne.
Samlet set kan man dog godt kan se en tendens til, at Marvels diversitet-prægede serier sælger en smule dårligere end de klassiske helte, skriver Hoffman til slut. Pointen er dog klar: Vi kan ikke give diversitet skylden for det faldende salg hos Marvel.
Hader nørder diversitet?
Så diversitet sælger tilsyneladende kun næsten lige så godt som de traditionelle superheltetegneserier. Samtidig synes modstanden mod diversitets-tiltag stor blandt store grupper af traditionelle superheltelæsere og blandt mange mandlige fans af andre popkulturelle fænomener, som f.eks. Star Wars.
Det samtidig med at diversitet i populærkulturen, på et mere overordnet plan, rent faktisk ser ud til at sælge bedre end “ikke-diversitet”. Det viser opgørelserne i UCLA’s Hollywood Diversity Report 2016, der undersøger diversitet i film og tv fra Hollywood. Den viser, at tv-serier og film med etniske og religiøse minoriteter eller med mange kvindelige karakterer simpelthen sælger bedre og har flere seere.
– Film med relativ mangfoldighed i rollebesætningen havde det gennemsnitligt største globale billetsalg og det største gennemsnitlige afkast af investeringerne, står der blandt andet i rapporten.
Tegneserier – hvor nørder er mænd
Så hvorfor er det ikke sådan med superheltetegneserier? Det har CJ Pascoe et bud på. Hun er maskulinitetsforsker og har i mange år arbejdet med fankultur. Hun forklarer i et interview til Broadly, at mænd kæmper for at blive accepteret som ’maskuline nok’ i deres ungdom, f.eks. gennem sport – og her fejler mange nørder. Skal den enkelte nørd derfor bevise over for omverden og for sig selv, at han er ’en rigtig mand’, er han nødt til at understøtte sin maskulinitet på anden vis.
– I fankulturer oplever mænd, der er blevet nægtet adgang til de traditionelle ruter til stereotypisk maskulinitet, at den stigende ligestilling og synlighed for kvinder og queers truer det, de ser som det eneste sted, hvor de kan være dominerende, hvor de kan blive anerkendt som maskuline, forklarer Pascoe.
Hun fortæller imidlertid også, at diversitet og mangfoldighed faktisk kan gavne netop disse drenge og mænd. Nye, alternative historier og tegninger kan nemlig være med til at skabe flere måder at være ’en rigtig mand’ på.
Hvor står Marvel nu?
Men hvor efterlader det Marvels satsning på diversitet?
Marvels sidste udmelding i sagen er, at de ikke vil lade den nuværende situation afskrække dem fra at satse på deres nye helte. Gabriels har tilføjet en ny udtalelse til det oprindelige interview, hvori han understreger, at Marvel er fast besluttet på at gå forrest når det handler om repræsentation af mangfoldighed:
– Vores nye helte går ingen steder! Vi er stolte og glade for at fortsætte med at introducere unikke karakterer, der afspejler nye stemmer og oplevelser i Marvel-universet, siger David Gabriels.