En klassisk og fire nyere tegneserier, der tager udgangspunkt i nordisk mytologi.
I hele norden er romaner og tegneserier om den nordiske mytologi evigt populært stof. Her er et fascinerende persongalleri, masser af kendte (og mindre kendte) myter at blive inspireret af, og muligheden for at dykke ned i vores egen mytologiske historie.
Her er fem nordiske tegneserier der fortolker den nordiske mytologi.
Peter Madsens Valhalla-serie (Carlsen)
Man kan ikke snakke nordisk mytologi og tegneserier, uden at nævne om Valhalla. Første bind i serien, Ulven er løs, udkom i 1979 og det sidste Vølvens syner i 2009.
Mange af de kendte gudesagn genfortælles i serien der, selvom den ikke er helt ny mere, stadig er populær – hvilket kunne ses da Peter Madsen gæstede Fantasyfestivalen i Esbjerg i 2022, og trak lange signeringskøer. Tordenguden Thor og hans familie går igen i mange af fortællingerne, mens Madsen tog sig den frihed at skabe den lille jætte Quark sammen med Rune T. Kidde og give ham en rolle.
Madsen illustrationer er farverige, detaljerede og fulde af liv, og den utrolige ansigtsmimik og de menneskelige træk giver guderne en mere ”nede-på-jorden”-feel og troværdighed.
Tegneserien har været så stort et hit at den også blev lavet til en tegnefilm i 1986 og en “live” spillefilm i 2019.
Jam Adens Åndevandrer-serie (Cobolt)
I første del af serien Åndevandrer, møder vi fire karakterer. De lever bag et hegn, bærer alle masker og har et tydeligt hierarki. Der er Jægeren, Seeren og Hattemageren – og selvfølgelig Lederen. Som også er kendt som Tyran … eller som Loke. Alt går efter Tyrans plan, lige indtil Kræmmeren ankommer og begynder at stille spørgsmål.
Åndevandrer-serien er stærkt inspireret af nordisk mytologi og handler om længsel og søgen efter magt og hvor langt man vil gå for at opnå ens inderste længsel. Tyran portrætteres som en person uden skrupler i hvor langt han vil gå for at passe sine egne interesser. I seriens tredje bind, Vølve opdager Tyran hvor let sørgende mennesker er at manipulere med – og det er han ikke sen til at udnytte til sin egen fordel.
Stregen er interessant i sin stil og form. Både stemningsfuld og til tider skræmmende brutal i sit udtryk. De meget udtryksfulde illustrationer er med til at underbygge den lidt spooky stemning i historien, som kryber mere og mere under huden på læseren, jo længere ind i serien man kommer.
Jam Aden har tidligere illustreret Frankenstine, skrevet af Lars Kramhøft.
Floke af Ida Eva Neverdahl (Turbine)
Dette er historien om vikingen Floke Skrufsøn, der ikke vil kæmpe og slås, men hellere vil spille musik og nyde naturen. En dag kommer han forbi en gammel knark der sidder fast i en træstub. Floke redder den gamle og i gave for det, får han et mægtigt sværd. Et sværd der forandrer Flokes verden. Med sværdet i hånden er han nemlig nu udset til at redde verden fra Ragnarok. Det kræver at han rejser ud på en farefuld færd, hvor han møder både aser, jætter og andre mystiske væsner. Han er dog meget i tvivl om hvordan en fredelig fyr som ham, skal kunne forhindre verdens undergang?
Historien tager afsæt i den nordiske mytologi, i vikinger og i fortællingen om Ragnarok. Det hele gøres med et glimt i øjet og humoren er, om end spøjs, så passende til historien.
Ida Eva Neverdahls lidt karikerede og fjollede streg går igen i mange af hendes værker, men selvom stregen er en kende overdrevet, passer den overraskende godt til historien, der fortælles. Indtil videre er det kun første bind i serien der er oversat til dansk, men der er tre bind i alt.
Ragnarok af Odin Helgheim (Turbine)
Kan man have et federe navn end Odin Helgheim når man skriver fantasy om nordisk mytologi? Næppe!
Det sat til siden, så er Ragnarok en virkelig flot og dragende graphic novel, og som læser er man tryllebundet fra første side. Illustrationerne er storslåede og spænder over hele farvespektret. Der er knald på detaljerne og illustrationerne er med til at binde historien rigtig godt sammen.
I første bog Fenrisulven møder vi drengen Ubbe Gunnhildsson. Han øver sig på at blive en ægte viking, der både er modig, tænksom og dygtig. Han ser op til sin mor, der er høvding i landsbyen og hans ældre bror vejleder ham. En dag ændres hans liv fuldstændigt da landsbyen bliver angrebet af en ulv – og ikke bare en almindelig ulv, men en stor og unaturlig en, der truer med at tage alt fra Ubbe. Som læser følger vi nu Ubbes færd mod at blive viking og finde sig i en verden i forandring og hvor Ragnarok truer i det fjerne.
Det er en velfunderet, gennemarbejdet og spændende historie om at komme videre når ens liv er knust i tusinde stykker og intet er som man tror. Der er høje forventninger til efterfølgeren.
Bog to, Fimbulvinter, er netop udkommet.
Sara B. Elfgren og Karl Johanssons Vei (Cobolt)
Sara B. Elfgren har tidligere skrevet fantasyromaner for unge, fx Cirklen og har arbejdet som manuskriptforfatter, mens Karl Johansson er prisvindende tegneserieskaber. Sammen har de to skabt de to fuldstændig fabelagtige bøger om kvinden Vei, hendes møde med både jætter og aser og ikke mindst hendes kamp for overlevelse.
Vei bliver fundet bevidstløs i vandet af nogle jætter der er på vej til en tvekamp med guderne. Vei bliver udvalgt til at være jætternes forkæmper – selvom det egentlig er deres skyld at hun endte bevidstløs i vandet til at starte med. Billedet der tegnes af de nordiske guder er ikke for godt. Der er efterhånden ret mange historier om dem, hvor de fremstilles som svigefulde og egoistiske. Sådan fremstilles de også her. De er bedrageriske og magtliderlige – fuldstændig som Loke plejer at blive udstillet, men måske er han faktisk den mest hjælpsomme af dem?
Udover at være en virkelig spændende historie, er illustrationerne helt i topklasse. De er bombastiske, voldsomme, eksplicitte og på deres egen måde, vildt smukke. De passer virkelig godt til historien og det er som om det hele bare går op i en højere enhed. Jætterne henleder mest af alt tankerne på indisk mytologi.
Serien om Vei tæller to bøger.