Nummer 9 stiller skarpt på en række kendte danskeres forhold til tegneseriemediet. Denne gang deler Anders Lund Madsen sine favoritter med os.
Anders Lund Madsen (f. 1963) er journalist, tv-vært og all round showman. Han blev landskendt i begyndelsen af 1990’erne via den humoristiske bagsideklumme ’Madsen & Madsen’, som han skrev fast for Ekstra Bladet sammen med sin noget ældre journalistkollega Povl Høst-Madsen. Fra 1996 var Anders Lund Madsen også at finde på tv i en række succesfulde underholdningsprogrammer som Taxi, NatMadsen, Ugen der gak og Mens vi venter på kometen – alle for TV2. For samme kanal leverede han i øvrigt børneprogrammerne Oppe i hovedet og Far, mor og bjørn, der begge blev til i samarbejde med Signe Lindkvist.
I 1999 tog Anders Lund Madsen for alvor hul på karrieren som live entertainer, da han sammen med komikeren og skuespilleren Søren Østergaard stiftede Zirkus Nemo, og makkerparret spillede ad flere omgange for fulde huse indtil 2003. To år senere søsatte Anders Lund Madsen – sammen med sin bror, hjerneforskeren Peter Lund Madsen – det første af en række populære underholdningsshows for Bellevue Tatret, Mr. Nice Guy, der blev fulgt op i 2007 af stykket Enden er nær. På samme scene lancerede brødrene Madsen i 2009 showet Gæster fra Rødby.
I samme periode var Anders Lund Madsen såmænd også at finde som radiovært på Danmarks Radios P3, hvor han sammen med Anders Breinholt stod bag det satiriske radioprogram De sorte spejdere, der med tiden kunne mønstre op imod en million faste lyttere hver uge. I 2009 var Anders Lund Madsen atter at finde på tv – denne gang hos DR – med Det nye Talkshow, der sendte de foreløbigt sidste programmer i det forgangne efterår, hvor blandt andre Disney-tegneren Don Rosa var gæst.
Trods det travle CV har Anders Lund Madsen nemlig også haft tid til at nære en langvarig og dybtfølt kærlighed til tegneseriemediet, som oven i købet har sat sig spor i karrieren. I 2008 lagde han således stemme til tegnefilmatiseringen af Claus Deleurans klassiker Rejsen til Saturn, og sidste år kunne forlaget Egmont notere sig det bedst sælgende nummer af Anders And & Co. i umindelige tider takket være en historie forfattet af Anders Lund Madsen. Først på året var han desuden vært ved uddelingen af den genetablerede Pingpris, der blev et brag af et show. Som om han ikke havde travlt nok i forvejen, indvilligede Anders Lund Madsen i at blive stillet over for 9 skarpe. Her følger hans korte men koncise besvarelser:
Var der tegneserier i dit barndomshjem?
– Oh jo. Uack! Mon ikke! Anders And & Co., Fart & Tempo, Pif med Piffert, Trumf-serien, Tintin, Snøvserne, Thorfinn, Felix, Blondie, Radiserne. Og mumitroldene.
Hvilken tegneserie vakte for alvor din interesse for mediet?
– Felix, tror jeg. Af Jan Lööf. Den var der hver dag i Politiken, og jeg klippede dem ud og limede dem ind i hæfter.
Hvad er i dag din absolutte yndlingstegneserie og hvorfor?
– Rejsen til Saturn af Claus Deleuran. Fordi han tegnede lige præcis dét, jeg gik og forestillede mig inde i hovedet.
Findes der en tegneseriefigur, som du enten identificerer dig med, eller hvor du kan genkende sider af dig selv?
– Jeg drømte om at være Felix, fordi han altid oplevede eventyr uden at anstrenge sig. Men nu er jeg Mumifar, og det er jeg så lykkelig for.
Hvilken tegneserie læser du for øjeblikket?
– Linda & Valentin, agenter i tid og rum. De er just genoptrykt i rigtig rækkefølge.
Hvilken tegneserie, som du endnu ikke har læst, ved du bare, at du bør stifte nærmere bekendtskab med på et tidspunkt?
– Alle superhelte. Særlig Superman. Men man magter det ikke rigtig.
Hvad er det bedste, der er sket indenfor tegneseriernes verden indenfor de sidste ti år?
– Don Rosas genrejsning.
Hvordan reagerer din nærmeste omgangskreds på din fascination af tegneserier?
– Min kæreste er mere angrebet end jeg, og mine børn er tålmodige, som børn skal være.
Er der tegneserier, som du har haft svært ved at overbevise andre om værdien af?
– Illustreret Danmarkshistorie for Folket af Claus Deleuran – fordi den er svær at komme i gang med på grund af de enorme talebobler.
Hvad kan tegneserier give dig, som du ikke kan finde i andre kunstformer?
– Det ved jeg simpelt hen ikke. Jeg er ikke så teoretisk et menneske. Jeg blier bare varm i maven, når jeg læser en god tegneserie.
Har du hentet ting fra tegneseriernes verden, som du har kunnet bruge i dit eget arbejde?
– Masser. Hvis du er i knibe på dit arbejde, så læs en tegneserie ude på wc. Også selv om det ikke nødvendigvis hjælper på dit arbejde!
Med dette velmente råd in mente holder 9 skarpe en uges sommerferie, men vender stærkt tilbage om 14 dage med nye interviews.