Robert Kirkmans zombier har hærget sig vej hen over kloden og er nu klar til at sætte tænderne i de danske læseres saftige hjerner. Det bliver et festmåltid.
Umiddelbart lyder en sort-hvid, mega-nederen zombietegneserie ikke som en opskrift på et verdensfænomen, men det er ikke desto mindre, hvad forfatter Robert Kirkman og tegner Tony Moores The Walking Dead er endt med at blive. På det amerikanske marked så første nummer af serien dagens lys i oktober 2003, og siden hen er populariteten kun vokset. Kirkman og Co nyder i disse dage også godt af den for en horrortegneserie nærmest uhørte mainstreamopmærksomhed, som den har fået siden tv-kanalen AMC (dem med Mad Men) lancerede en tv-serie baseret på tegneserien. Er horror endelig kommet ind i det gode selskab? Det kunne godt se sådan ud, og nu har forlaget Fahrenheit besluttet sig for at udgive Kirkmans grumme serie på dansk.
Hovedpersonen hedder Rick og er en helt af den slags, man kender fra klassiske, amerikanske film. En strømer med moralen i orden, lederevnerne parat, når krisen kradser (eller bider?) og en retfærdighedssans, man ikke ofte møder i moderne helte. Han er den klassiske cowboy. En familiefar. En leder af den slags, man tør stole på. En kugle sender ham dog i koma, og da han vågner, er verden blevet overtaget af de levende døde. Hans familie er væk, og han begiver sig ud i det postapokalyptiske, amerikanske landskab for at finde dem. Yeee-haw.
Det er dog ikke kun zombierne, der er inficeret af, hvad end det er, der gør dem til zombier (hvilket Kirkman ikke bruger tid eller energi på at forklare – heldigvis!). Menneskets trang til overlevelse er i sig selv en sygdom, der i den grad tester individets menneskelighed og evne til at fungere i en gruppe. Som i alle gode zombiehistorier på denne side af George Romeros genredefinerende film Night of the Living Dead, er det ikke så meget de døde, man skal frygte, men andre mennesker. Rick, den moderne westernhelt, bliver med andre ord testet hinsides det rimelige i løbet af serien.
I dette første bind er pinslerne kun lige akkurat begyndt, men man får alligevel en fornemmelse for, at det nok bærer i den gale retning for menneskeracen. Kirkman har som forfatter ikke helt fundet seriens tone, men de af os, der har været så stræbsomme at læse forud, kan afsløre, at det ikke tager ham meget længere end til midten af andet bind. Men personerne og universet bliver defineret, og der fortælles sågar en historie med en begyndelse, en midte og en slutning i dette første bind.
Tony Moores tegninger er gode, men det er alligevel som om den rene, klare og lidt karikerede streg skurrer lidt imod den fornemmelse af realistisk gru, som Kirkman forsøger at skabe. I senere bind er Moore skiftet ud med Charlie Adlard, hvis (ærligt talt og mildt sagt) noget mere grove streg på mange måder passer bedre til serien. Det være sagt, så er Moore en fremragende tegner, som man bør unde sig selv at nyde i Rick Remenders hyldest til klassisk sci-fi, ‘Fear Agent’.
Serien starter som enhver anden zombie-historie, men så gør den noget, som ingen af dens forgængere har gjort før: Den lader være med at slutte! Hvor andre hovedpersoner i zombiebefængte universer enten har fået lov til at dø (som regel) eller undslippe (ikke så ofte), så giver Kirkman den stakkels Rick sjælelige prygl, som han ikke slipper så let for. En sand helvedesvision, der ikke er set mage til i horrorens historie. Livet er lidelse, men har man andet valg end at leve videre? At forblive et menneske?
‘The Walking Dead’ udkommer nu på dansk! Det er der grund til at fejre. Og tro mig, når jeg siger: Det bliver kun bedre herfra. Eller hvis man er Rick og Co… meget, meget værre.
Karakter: 4 ud af 5
Værkets titel: The Walking Dead 1: Til døden os skiller
Forlag: Forlaget Fahrenheit
Forfatter: Robert Kirkman
Tegner: Tony Moore, Charlie Adlard
Form: Paperback, 136 sider i s/h
Pris: Vejledende pris. 99 kr.
Udgivelsesår: 2011
ISBN: 978-87-92320-25-4
Udgivelsesland: Danmark