Sommerminder 1. Kurs sydpå!
Zidrou og Lafebre finder sommerferiens fotoalbum frem i ny sjov serie om en familie, hvis sommerferier udgør grundstammen for handlingen.
Serien Sommerminder springer frem og tilbage i tid, så hvert album dækker én sommerferie, men ikke i kronologisk rækkefølge. Idéen er fremragende og vel udført i første album Kurs sydpå!
Allerførst ser man det aldrende, pensionerede ægtepar slå campingbord- og stole op i naturen, hvor de sætter sig og reflekterer over tiden, der er gået. Derefter springes der tilbage til 1973 og klargørelsen til årets sommerferie, hvor den belgiske familie Faldérault med fire børn, i alderen fra ca. tre til tretten, skal på bilferie til Sydfrankrig.
Det bliver en ferie med forhindringer begyndende med seks mennesker i en lille Renault fyldt af børneskænderier på bagsædet og kvalte voksenskænderier på forsædet. Far Pierres svigerinde er i tilkøb alvorligt syg af kræft og mor Mado har varslet separation, når sommerferien er forbi. Læg dertil at Pierre som tegneserietegner mangler at få et gennembrud, der giver en god indtægt, mens Mado har midtvejskrise over sit arbejde som skoekspedient. På et tidspunkt sætter Mado sig ved en søbred og tænker på sin mors ord: ”Når man er 20 drømmer man om livet. Når man er 40, lever man med det.” Nu er spørgsmålet, om hun kan leve efter dette eller skal gå efter noget nyt.
Stik imod hvad ovenstående peger imod, er der tale om et lystspil. Forfatter Zidrou (Shi) og tegner Jordi Lafebre viser hverdagslivets udfordringer med et konstant glimt i øjet. Nu har man jo også qua starten en god fornemmelse af, at i hvert fald den lurende skilsmisse næppe bliver til noget.
Lafebres Pingvinder En dag – altid udkom på dansk i 2021 og sommerminder var klar fra trykken til hans besøg på Bogforum Comics i efteråret 2022. Sommerminder er en ældre serie, hvor man dog øjeblikkeligt genkender hans luftige, simple og dybt charmerende streg med de enormt livlige ansigter. Han genskaber ubesværet stemningsfuldsommerstemning anno 70’erne.
Tempoet er på sin vis adstadigt. Billederne får god tid og plads. Dialogen er undertiden sparsom. Samtidig antydes mange ting, som man skal være opmærksom på. Mados tavse rutiner inden afrejse, hvor hun tisser af og lukker ned for el, vand og varme efterlader hende med tårefyldte øjne, da hun siger ”God ferie, lille hus! Du fortjener det også!”. Et hektisk hverdagsliv forlades for årets familiesommerferie, måske for sidste gang for hendes vedkommende. Pierre vælger umiddelbart at køre på landevejene, så de bedre kan nyde naturen, men betalingsanlæggene på de franske motorveje spiller vist også en rolle, der samtidig fortæller om familiens økonomiske formåen.
I løbet af historien får man et kendskab til primært Mados midtvejskrise og Pierres drømme om storhed som tegneserietegner. Hele familien må vente i udtalt kedsomhed hele tre dage med afgang fra hjemmet, da Pierre skal have overholdt en deadline først. Børnene puster Zidrou også lidt liv ind i, så de i efterfølgende album kan træde i karakter. Louis’ usynlige to meter høje egern, der har passet på ham de sidste år, er hans usynlige følgesvend på ferien og kommer til at spille en markant birolle. Dertil er hans tre søskende Paulette, Julie og Nicole mindre iøjefaldende i denne omgang.
Sommerminder er underholdende hele vejen igennem og man føler straks sympati for familiemedlemmerne. Ved anden gennemlæsning vokser den med sine antydninger og sit gode mix af hverdagsproblemer, feriestemning og ved at den tager sine personer og deres problemer alvorligt, uden at historien tynges af det.
Læs mere om Lafebres tanker om Sommerminder og Ping vinderen En dag – altid i interviewet fra Bogforum Comics 2022.