Nummer9 elsker debutanter! Ondskabens Flydende Vatikan udgiver Asger Thor Grevils morsomme (tidligere webcomic) Silas og her i første bind introduceres universet og vores helt drager afsted på eventyr. Grevil har før tegnet til OFV’s tidsskrift Tuschmørke og så er han afgangselev fra The Animation Workshop 2012 (se filmen Wing her).
Når man læser en tegneserie, man skal anmelde, kommer man uværgerligt til at overveje dette spørgsmål som det første: Hvad minder det her om? Sammenligninger er måske nok en lidt fattig måde at beskrive et værk på, men det er ikke desto mindre den måde de fleste af os tænker på. Så jeg har valgt at strukturere denne anmeldelse gennem en række mere eller mindre oplagte sammenligninger.
Silas er en ung fyr der lever på planeten Tvebak i byen Søby. Hans tydeligvis rolige hverdag med tegneserier og gode venner forstyrres af en evil henchman som nødvendigvis må have et lag tæsk med Silas’ bat. Eventyret starter og Silas drager ud for at finde og besejre den onde Dyster Grimm og måske hævne sine forældre.
En oplagt sammenligning er med gode gamle Thorfinn af Claus Deleuran. Den naive 19-årige knægt med en optimistisk og ligefrem tilgang til livet og verden – det er ikke svært at se ligheden mellem Thorleif og Silas. De vil begge ud på et rigtig eventyr. Stilmæssigt er der måske nok ikke mange ligheder (udover at de begge er i sort/hvid), men der er til gengæld en helt særlig tone og stemning som spøger. Silas’ naivitet og ligefremhed går på en måde igen hos fortælleren og i fortællingen som sådan. Ærligt lægges alle kort på bordet fra starten – her er en ung fyr som skal på et eventyr og bekæmpe ham den onde. Og på vejen vil hans barnagtige naivitet hjælpe ham med at få nye venner.
Grevil elsker tydeligvis lydord enormt meget. Han forpasser aldrig muligheden for at skrive ”vab”, ”svup”, ”bløørp” eller ”gniske” og bedst af alle naturligvis det larmende og eksplosive ”Krakow” som efter min ringe viden er en klar reference til en morsom Steen og Stoffer stribe. (hvor han gætter Polens gamle hovedstad via Agent Spliffs nedskydning af fjendtlige rumskib – krakow!).
Måske har vi her vi her en potentiel kommende arvtager for Mårdøn Smet som vel må siges at være dette lille lands ukronede lydords-konge. SBAFFO!
En dansk Scott Pilgrim? Der er i hvert fald enormt meget slåskamp. Faktisk fylder slåskampe knap en fjerdel af siderne i Silas 1. Og det er synd. Det der er det fantastiske ved Scott Pilgrim er jo ikke slåskampene i sig selv. Det er det uvirkelige og underliggørende ved at de indføres i en ellers relativt almindelig hverdag med kæresteproblemer, rockstjernedrømme og pengeproblemer. I Silas er der nogle af de samme tendenser, og der er bestemt noget dejlig skævt over universets sammensætning. Men det er jo også erklæret sci-fi og foregår altså på en planet, som vi først så småt er ved at lære at kende. Det giver Grevil muligheden for at gøre hvad som helst med sine figurer, og det er ikke nødvendigvis en fordel. Jeg fornemmer at der er sat nogle rammer for, hvad der kan lade sig gøre i denne fremmede verden, men som læser kender jeg dem altså ikke. Endnu, i hvert fald.
En flabet sammenligning: ”100%” af Paul Pope. Pope er enormt god til at skabe den lille sci-fi historie. I hans historier ved vi på ene side altid, at der er andre vilkår i denne verden end i vores egen, men samtidig bliver det aldrig udpenslet eller gjort tydeligt. I stedet fokuseres der umærkeligt på fortællingen som om vi, læserne, allerede boede i denne fremmede (eller fremtidige) verden og kendte dens regler og rammer.
Naturligvis kan Silas ikke måle sig med hverken Scott Pilgrim, Thorfinn eller 100%, og naturligvis er han lige så ekstrem som Mårdøn Smet i sin omgang med lydord, men det er jo altså også nogle virkelig, virkelig gode tegneserier. Det er faktisk et urimeligt hold at sammenligne den stakkels debutant med.
Og det kan da også være at Asger Thor Grevil overhovedet ikke har læst nogle af ovenstående tegneserier!
Men sammenligningerne kan i hvert fald bruges til at pege på det potentiale der helt klart er til stede. Et potentiale der kan udmønte sig i, at vi om nogle år har fået en ny Deleuran/Smet eller en dansk Pope/O’Malley. Eller også ender det bare (og heldigvis) med, at vi får en dygtigere og mere erfaren… Asger Thor Grevil. Forhåbentlig slipper han for at skulle høre på alt for mange anmelder-sammenlignings-prædikater fremover.
Karakter: 2/5
Værkets Titel: Silas 1
Forlag: OFV
Forfatter/tegner: Asger Thor Grevil
Farve og form: S/H soft
Sidetal: 104
Pris: 75 kr.
ISBN: 978-87-92951-13-9
Udgivelsesår: 2014
Udgivelsesland: Danmark