Tæt-på-nationalklenodiet Rasmus Klump genoplives i seks ottesiders historier, hvor han sammen med vennerne og det gode skiv Mary skal ud på eventyr. Det hele samlet i traditionelt albumformat med titlen ’Rasmus Klump og tal-trolden’.
Det er den gamle Klump-kending Per Sanderhage, der står for teksten, mens tegningerne er lagt i hænderne på den for mig hidtil ukendte José M. Cardona, som via Egmont tidligere har lagt streg til Andeby-universet.
Tegningerne er glatte og helt uden liv. Alle detaljer er holdt på et minimum af anstrengelser. Det er hovedpersonerne og det gode skiv Mary, der er i fokus. Med typisk tre billeder pr. side burde der ellers være plads nok til masser af detaljerede tegninger, men det er tydeligt, at Cardona er vant til akkordbetalt tegnearbejde. Lidt groft, men heller ikke helt forkert, kan Cardona tegne to ansigtsudtryk: Et glad og ubekymret smil eller et overrasket udtryk. Det er deprimerende kedeligt i længden. Som et eksempel på de kedelige tegninger kan fremhæves hesten i titelhistorien. Den er tegnet fuldkommen efter en skabelon og ses syv ud af otte gange fra nøjagtigt samme vinkel – dog skiftevis højre og venstre side. Den ottende gang ses den direkte bagfra, hvilket jo ikke er den vanskeligste måde at tegne en hest på. Derudover går hesten rundt med det ene forben i en slynge, og denne gimmick viser da også, at Cardona trods alt ikke har benyttet en skabelon til at tegne efter, for han glemmer nemlig lidt om det er højre eller venstre forben der er i slynge fra billede til billede.
Men naturligvis kan Cardona sagtens tegne figurerne, så de ligner de originale til husbehov, men det lykkes ham bare ikke på nogen måde at puste liv ind i dem. Figurernes indbyrdes højde varierer også en del undervejs, og Skægs højde går fx fra at være næsten på højde med Klump til at være omtrent dobbelt størrelse, så helt hjemmevant i universet er han trods alt ikke.
Historierne er en tak bedre, men løfter sig heller ikke fra det skabelonprægede. 1) der opstår et problem (her kommer det overraskede ansigtsudtryk frem) og 2) Klump og vennerne løser det (med smil på ansigterne hele vejen igennem). I tråd med Carla og Vilhelm Hansens originalhistorier er der ingen skænderier og alt løses i god ro og orden ligesom talebobler er forment adgang. Per Sanderhage har i et par af historierne et godt blik for Gøjen og Pildskaddens roller, hvor han skaber små parallelle historier med de to i baggrunden af hovedhistorien. Her kan man godt få et lille sus fra fortiden, men derudover er det hele lidt for pænt og kedeligt. Den opfindsomhed og iderigdom, som originalhistorierne i metermål bød på, er stort set fraværende. En kæmpestatue a la Påskeøens rejser sig og går, hvilket ikke er helt ude af tråd med originalen, hvor sfinksen fx spiller en rolle i ’Rasmus Klump i pyramiderne’ – men der dog med det ekstra tvist, at den døbtes Svendsen, hvilket viser at Carla og Vilhelms blik konstant var nede i børnehøjde. Og der mangler ganske enkelt langt flere unikke og skøre indslag, for at det på nogen måde giver mening at sammenligne med originalhistorierne. Det ses som i eksemplet med sfinksen helt nede på det sproglige niveau. Hos Sanderhage lander Klump på Av-av-stranden og Tøndeløse – i originalerne var det Syvsoverland og Pingonesien. Hos Sanderhage møder Klump en Tal-trold og Iver Ivrig, men det svinger bare ikke som når Hansenerne lod ham støde ind i Futkarl, Møjsengøjsere eller Knalle.
For et par år siden købte jeg et eksemplar af Rasmus Klump bladet (Egmont) og er temmelig sikker på, at jeg der stødte på den ene historie fra dette album (’Rasmus Klump og borgmesterens hat’). Hvis man endelig skal tjene penge på at genudgive Klump-materiale, så vil jeg så absolut foretrække Carla og Vilhelm Hansens originale striber, der jo stort set er tidsløse og aldrig har fået den samlede genudgivelse i originalt format, som den fortjener. Det råder samme forlag muligvis bod på til efteråret, hvor de samlede værker er bebudet. Men denne udgivelse er ikke ligefrem med til at holde gryden i kog.
Hvis der absolut skal laves nye historier om den lille bjørn, så vil det perfekte match være at Henrik Rehr står for tegningerne, mens Jakob Martin Strid skriver historierne. Så ville der med garanti være en grund til at følge med, når Mary lægger fra land. Nu må man nøjes med en tynd, tynd aftapning, hvor det hele som ren helligbrøde slutter med at Klump til sin fødselsdag sidder i mors køkken og spiser… lagkage!
Hvis man virkelig trænger til et Klump-fix, så bør man nok tage en tur på museum i stedet.
Karakter: 2/5
Titel: Rasmus klump og tal-trolden
Forfatter/tegner: Per Sanderhage og José M. Cardona
Forlag: Zoom
Form: 50 sider, softcover, farver
Pris: 128 kr.
ISBN: 9788792718761