Så blev det forlaget Forlæns, der med udgivelsen af den Copenhagen Comics aktuelle finne Tommi Musturis Håbets bog løb med æren for udgivelsen af årets smukkeste tegneserie på dansk, indtil nu da. Hvem skulle have troet det.
Det er herligt at de små forlag i den grad er kommet ind i kampen, og uden de store armbevægelser smider den ene fede udgivelse efter den anden på bordet, noget man slet ikke havde set komme. Det må man så håbe, der er andre der har, alt andet ville være synd og skam. Musturi har kælet for alle detaljer lige fra det rustikke klasse smudsomslag og det blodrøde hardcover, til det formfuldendte design, som omslutter hans poetiske finske non-action comic, alt sammen i de mest tindrende klare farver man kan tænke sig, og så har han selv håndtekstet den danske udgave. Det eneste uæstetiske ved alle herlighederne er seriens emne, den traurige lille pensionerede småborger med måne og hængevom.
Han filosoferer fra sit otium i det finske vildnis over, hvor udsigtsløst og hult livet tager sig ud her fra timetervippens kant på grænsen til det store intet. Vi kender ham alle sammen, eller har i det mindste siddet ved siden af ham i bussen, så han er såmænd virkelig nok med sin indignerede skuffelse, forsmåelse, livslede og patetiske tryghedsnarkomani. Faktisk virker han lidt fejlplaceret i så lækker en bog, så tanken trænger sig på, om den ikke ville være bedre tjent med ikke at handle om ham. Da serien stort set er een lang håbløshedens enetale, ville man imidlertid blot ende op med en samling pæne billeder i en bog. Den lille mand fylder åbenbart for meget til, at man sådan bare lige kan skille sig af med ham.
Men han er også en kliché. I modkulturen elsker man at portrættere ham, men gør det sjældent med nogen større indlevelse, han er for fremmed, en fjern katastrofe, man ikke ønsker skal ske, og som derfor ikke indbyder til nærmere bekendtskab, forudsætningen for et indsigtsfuldt portræt. Han forbliver for det meste et skræmmebillede på, hvor forarmet småborgeren henslæber sine dage. Et sindbillede på al vovemodig ungdomsangst. Angsten for at der ved enden af et halvt århundredes levet liv venter netop ham her, skulende tilbage på sit yngre jeg, uforstående, uformående og bitter, med kun et skuldertræk til overs for alle de drømme han har kørt i sænk i de dyrebare år.
Det er i det lys den evige lille mand i sine alt for små sko bliver en smule interessant, for her rummer han et selvbillede betragtet gennem et mørkt troldspejl, og det løfter diskret sløret for hvilke rædsler der gemmer sig i selv det modigste hjerte: Livet reduceret til endeløse repetitioner uden mål og med, al kærlighed og hengivenhed for længst afgået ved døden, manglende evne til at påskønne det vidunderlige livet byder på, totalt fravær af åndelig dybde, og stupid glæde ved kædebelønninger i form af kaffepauser og supermarkedsbesøg som kompensation for den indre tomhed.
Det lyder ondt, og er det ofte, men man kan også vælge en mere forsonlig fremstilling. Musturi falder lidt i begge lejre. Serien starter ud med den triste mandslings endeløse enetaler, der er et katalog over bittert selvbedrag, fortalt i afrundede sekvenser af to siders varighed, hvad der er hele bogens grundform. Da ritualet er blevet lidt træt syrer det så behørigt ud med powerfantasier i det vilde vesten og modkulturel dødsdyrkelse fra fad, for afslutningsvis at anslå de mere vemodige strenge i et smerteligt flashback som afrunder livsrejsen og serien med forsonende sødme.
Men der er en hage ved det. Den lille mand står stadig tilbage hul og uforløst. At løfte ham op ved skær sentimentalitet alene, efter at han har henslæbt den ganske graphic novel som en fuldfed kliché, giver ham i sig selv ingen menneskelighed og karakter. Man kender ham ikke, ønsker ikke at gøre det, og har ikke indtryk af at seriens gud og skaber nogensinde har gjort det. Billedpoesien tordner i Musturis streg, men nok så meget bulder og brag kan ikke overdøve den lille mands tomhed, for indtil han træder rigtig i karakter, er det alt sammen kun pæne billeder i en bog.
Karakter: 3/5
Titel: Håbets Bog
Tegner/forfatter: Tommi Musturi
Forlag: Forlaget forlæns
Form: Hardcover, 224 sider i farve
Pris: ca. 298 kr.
Oversætter: Siri Nordborg Møller
ISBN: 9788791 611469