I skyggen af Loisel

Den døde kæmpe 5 - coverDen feterede franskmand står ikke bag serien om “Den døde kæmpe”, men det kunne han næsten lige så godt.

Den døde kæmpe er en albumserie udtænkt af den navnkundige Loisel og varetaget af hans lærlinge. For dem, der ikke er bekendt med de første fire bind i serien, kan det være svært at opsummere fortællingen uden at afsløre alt for meget, men historien udspiller sig sideløbende i nutidens Frankrig og et forholdsvis standardiseret fantasyunivers befolket af naturfolksstammer med dertil hørende jernalderteknologi og magiske væsener. Vi følger de unge franskmænd, der får adgang til at krydse frem og tilbage mellem de to verdener og dermed sætter begivenheder i gang, der bringer de parallelle universer på kollisionskurs og truer dem begge med undergang.

I album nummer fem og seks her er handlingen så forholdsvis fremskreden, at fundamentet under den moderne civilisation knager godt og grundigt, og de spor, der tidligere er blevet lagt ud som antydninger, nu begynder at føre frem til egentlige handlingstråde og -tilspidsninger. Det er okay spændende og fornuftigt forvaltet af forfatteren Djian og tegneren Maillié, der gør deres bedste for og langt hen ad vejen lykkes dygtigt og loyalt med at agere stedfortrædere for den snart pensionaldrende Loisel.

Den døde kæmpe 5 - 2

Hvilket er seriens enkeltstående største problem; at det her næsten og så alligevel slet ikke helt er Loisel. Det havde måske virket påtrængende, hvis ikke lærlingeparret prøvede så hårdt at ligne og læse som deres lærermester, eller hvis han i højere grad slap tøjlerne og lod dem køre deres eget løb. Undertegnede har i hvert fald meget svært ved bare at give sig hen til historien og ikke hele tiden tænke, at den mangler det der helt særlige tryllestøv, som ophavsmanden strøede så generøst ud over Peter Pan og Tidsfuglen.

Den døde kæmpe 5 - 5

Men hvis man ikke har disse tidligere værker overeksponeret på nethinden under læsningen, så er der ikke noget i vejen for at lade sig underholde udmærket af Den døde kæmpe. Og selv med dette forstyrrende lag Loisel-film imellem, er serien sådan set stadig bedre end det meste andet af lige den slags – så en overordnet, om en noget ambivalent anbefaling skal den have med på vejen.

Karakter: 4/6
Titel: Den døde kæmpe, 5 og 6
Forfatter/tegner: Jean-Blaise Djian/Maillié Vincent
Forlag: Faraos Cigarer
Format: 58 sider, farver
ISBN: 978-87-93274-42-6/43-3
Udgivelsesår: 2016
Udgivelsesland: DK
Vejl. pris: 168 kr.

Om Christian Aarestrup