Den uægte
Den uægte af Jesper Wung-Sung og Palle Schmidt er et godt bud på en grafisk roman til unge, primært drenge, men pigerne kan nok også læse med. Der er elementær spænding, ung kærlighed og dilemmaer om mennesket mod teknikken, så den gør i hvert fald sit bedste for at ramme målgruppen.
Er det ved at blive en modetrend? At højtprofilerede forfattere, altså af bøger, også lige skal have en graphic novel, og bestemt ikke en tegneserie, men hos Høst & Søn fordansket til en grafisk roman, på CV’et? Kim Leine har lige gjort det sammen med Søren Mosdal. Høst & Søn har ligefrem gjort det til en del af deres ungdomsprofil. Jesper Wung-Sung har endda gjort det før med Palle Schmidt, som han nu teamer op med igen. På den måde er graphic novels blevet comme il faut i litterære kredse. Næste skridt må være, at en forfatter ligefrem skriver en (gys!) tegneserie.
Hovedpersonen i Den uægte, Joachim Malone, er en atletikudøver, der bliver hyret af et mystisk firma til at konkurrere for dem i et mesterskab, hvor målet er at besejre den umenneskeligt godt løbende Jennifer Last. Historien udspiller sig i en fremtid, hvor robotter og mennesker har udkæmpet en krig, og Jennifer er den sidste ”overlevende” robot. Måske. For det hele begynder at blive lidt speget, da udskilningsløbet spidser til og der kommer amoriner i luften mellem Joachim og Jennifer.
Wung-Sung er en uhyre dreven fortæller, der i årevis har leveret varen, når det kom til ungdomsmålgruppen siden debuten med To ryk og en aflevering. Der er derfor masser af ting, som målgruppen vil kunne forholde sig til. Forelskelse, menneske mod maskine, sportskonkurrence og valget mellem fester og pligter. På mange måder er konkurrencerne, hvor løberne parvist møder hinanden i et udskilningsløb frem mod finalen, omdrejningspunktet i Den uægte. Alligevel leveres de påfaldende fadt. Det er, som om både Wung-Sung og Schmidt ved, at Joachim og Jennifer jo alligevel skal mødes i finalen, så hvorfor gøre noget stort nummer ud af de indledende løb. Det virker dog som en mistet mulighed for at levere gedigen action og spænding undervejs i historien, hvilket målgruppen næppe ville have haft noget imod.
Når det er sagt, så formår Den uægte at holde en del bolde i luften og gribe de fleste af dem igen på en tilfredsstillende måde. Nu bygges spændingen i stedet op imod finaleløbet som det altoverskyggende klimaks. Mod denne forudsigelige slutning viser Wung-Sung, at han kan sit håndværk, da historien tager en pludselig drejning. Det er godt lavet og mit bud vil være, at selv den sløveste teenager vil vågne op til sidst og lade mobilen ligge et øjeblik. Palle Schmidt leverer lydefrit tegninger, der ikke påkalder sig unødig opmærksomhed, men stille og roligt driver historien fremad. I forhold til tidligere arbejder fra hans hånd virker det dog nogle gange en anelse hastigt udført.
Som tidligere atletikudøver kan det godt genere mig, at de mandlige 5000 meter løbere mere ligner store muskelsvulmende sprintere. Det er i hvert fald også nyt, at de lange løb sættes i gang med startblokke og at der løbes på inddelte baner rundt på stadion. Men ok, det er jo fremtiden, og med 36 km/t på løbebåndet skal det da også nævnes, at der bliver løbet væsentligt hurtigere end på atletikbanerne anno 2018. Men hvorfor skal de kvindelige løbere så modsat mændene være langt mere slanke? På dette område kunne der nok godt trænges til lidt konsensus og måske research.
Lidt spøjst er Palle Schmidt ikke krediteret som tegner på Den uægte, men som illustrator. Det antyder måske alligevel lidt om holdningen og styrkeforholdet fra forlagets side til både Wung-Sung i forhold til Schmidt, samt at det er finere at illustrere end at tegne. Det trækker hverken noget fra eller lægger noget til i bedømmelsen af Den uægte. Det er bare påfaldende, at der stadig er et stykke vej, til det bliver helt comme il faut, at en forfatter skriver en historie, som en (tegneserie)tegner får lov at tegne. Alt det er de unge nok ligeglade med. Skulle de komme i kontakt med Den uægte, så vil de være udmærket underholdt i 20 minutter og have fået lidt at tænke over bagefter. Ikke så ringe endda af en tegneserie. Undskyld, grafisk roman!