KLASSIKER Amerikanske Justin Green (1946-2022) skabte i 1972 tegneseriehistorie med sin selvbiografiske tegneserie Binky Brown Meets the Holy Virgin Mary, om hans katolske opvækst og dens betydning for hans alvorlige tvangsneuroser. Han stod med den fadder til en introspektiv og virkelighedsbaserede tilgang til tegneserien, der måske mere end nogen anden har forandret den måde vi tænker og laver tegneserier på.
Green døde i april, halvtreds år efter han udgav sit hovedværk. Sammen med Lars Kramhøft, der de seneste år har markeret sig i det danske tegneserielandskab med sine autofiktive tegneserier, nærlæser vi—Frederik Storm og Matthias Wivel—Binky Brown, vurderer både dens begrænsninger og dens kvaliteter, der allerede da den blev udgivet fremstod med både programmatisk og nærmest profetisk kraft.
Vi diskuterer, hvordan Binky Brown markerede et litterært højdepunkt i tressernes og de tidlige havlfjerdseres amerikanske underground. Vi ser, hvorfor så forskellige skikkelser som Robert Crumb og Will Eisner oplevede den som et vendepunkt, hvorfor Art Spiegelmans Maus ville have været utænkelig uden den, og hvordan man ser den afspejlet i alt fra Jim Woodring til David B., Aline Kominsky til Fabrice Neaud.
Sidst, men ikke mindst, diskuterer vi selvbiografi og autofiktion i tegneserier i dag, med alle de muligheder genrerne giver for at engagere sig i samtiden og de udfordringer i forhold til autenticitet, den opstiller. Vi tager her udgangspunkt i Kramhøfts værker, Dagbog fra afgrunden (2019), Noget frygteligt er altid lige ved at ske (2020) og føljetonen Working Poor (2021–22), der til oktober udkommer samlet fra forlaget Fahrenheit under titlen Husvild.
En episode med masser af vitaminer! Lyt!
Find tegneserien på nettet og læs den!
PS – Vi refererer i episoden til en del af vores tidligere afsnit og berører emner, vi videre har diskuteret i andre. Vi vil derfor anbefale den interesserede lytter i at prøve vores første afsnit, der tager et historisk vue over de sidste tyve år, vores portrætter af Robert Crumb og Julie Doucet–begge pionerer indenfor autofiktion i tegneserier–vores anmeldelser af autofiktive og virkeligheds-baserede værker som Will Eisners En kontrakt med Gud og Art Spiegelmans Maus, Riad Sattoufs Fremtidens araber og Adrian Tomines Loneliness of the Long-Distance Cartoonist, samt vores interview med Matilde Digmann og Johan F. Krarup og Line Jensen og Stinestregen om deres tegneseriebearbejdning af egne liv. Kramhøft er i øvrigt skribent her på sitet og man kan læse et interview med ham her. Følg ham på Instagram.
Du finder episoden på SoundCloud, iTunes, Spotify, Google podcasts og Podimo. Følg Radio Rackham på Instagram; tilgå Rackhams historiske arkiv her. Musik ved DJ Cars10. Radio Rackham er støttet af Statens Kunstfond.